Más az öröm és más a félelem könnye mikroszkóp alatt

Más az öröm és más a félelem könnye mikroszkóp alatt

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Más az öröm és más a félelem könnye mikroszkóp alatt

A méhecskétől az örömkönnyig

2010-ben a tehetséges fényképész már publikált néhány fotót, amin közönséges méheket ábrázolt, azonban egy egészen új szemszögből – a százszoros, vagy néha ezerszeres nagyításban megjelenő részletek olyasmit mutattak, amiket szabad szemmel soha nem vehetnénk észre.

Fisher sajátos látásmódjáról árulkodik, hogy egy másik, szintén jellegzetes korábbi projektje is egy egészen új perspektívából mutatott meg valamit: egy műtét során a fotósnak eltávolítottak egy töredéket a csípőcsontjából, és erről készített nagyított képeket. Az igazi nagy áttörést azonban az hozta meg számára, amikor könnycseppeket kezdett mikroszkóp alatt figyelni.

 Kihozta a legjobbat a legrosszabból

„Volt egy periódus az életemben, amikor nagyon sokat sírtam, rengeteg volt a változás és a veszteség is. A korábbi munkáim során rájöttem: minden, amit emberi szemmel látunk, csak a jéghegy csúcsa. Aztán volt egy pillanat, amikor egyszer csak azt gondoltam: vajon hogyan néznek ki igazából a könnycseppek?”

Fisher a saját könnycseppjét fogta fel egy kis üveglappal, majd amikor megszáradt, mikroszkóp alá tette.

„Olyan volt, mintha felülről néznék le a tájra” – írta le első benyomását a művész, aki hamarosan azon kezdett gondolkodni, van-e különbség a bánat és az öröm könnye között. A felvetés több éves projekthez vezetett, amely során Fisher saját és önkéntesek könnyeit gyűjtötte, többek között újszülött babákét is.

Nem minden könny egyforma

A képhez tartozó alt jellemző üres; W4-1.jpg a fájlnév

A tudomány eddig is három csoportba osztotta a könnycseppeket az eredetük szerint.

Az alapkategóriába tartozó könny folyamatosan termelődik, noha csak kis mennyiségben, ez felel azért, hogy ne száradjon ki a szemünk. Ezen felül léteznek az érzelmek kiváltotta könnyek, amelyek pozitív vagy negatív érzelemre egyaránt jelentkezhetnek, és a reflex könnyek, amik irritáció, por, vagy éppen hagymapucolás hatására termelődnek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást