„A párom közölte, hogy másokkal is ismerkedne – de nem akar elhagyni”

„A párom közölte, hogy másokkal is ismerkedne – de nem akar elhagyni”

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / „A párom közölte, hogy másokkal is ismerkedne – de nem akar elhagyni” / 2. oldal

Mit mondanak a szakértők?

Szakértők szerint egy Dalmáéhoz hasonló helyzetben az első lépés mindig az, hogy kideríted, hogy miért van igénye a másiknak egy harmadik félre. Ahogy az olvasónk történetéből látszott, például az unalom és az újdonság hiánya okozhatja azt, hogy valaki legalább félig vissza akarjon térni a szingli élethez. Sokan ilyenkor a megcsalást választják, mások felvetik a poligámia ötletét.

A következő lépés átgondolni, hogy te szeretnél-e egyáltalán másokkal lenni, és el tudod-e viselni, ha hétvégén a párod nem veled van, hanem a barátnőjével. Ha bármelyikre is nemleges a válasz, akkor tudod, mit kell tenni. A poligámia nem való mindenkinek, sőt, valójában csak nagyon kevés embernél működik, és náluk sem örökké. Amikor egy kapcsolatban a felek eljutnak oda, hogy két teljesen különálló dolgot akarnak, ritkán lehet megoldást találni. Ilyenkor figyelembe kell venni a szakítás tényét, hiszen van, hogy az a legjobb, ha kilépnek a működésképtelen kapcsolatból. Így történt Dalma esetében is:

„Ahogy említettem, korábban sem volt olyan izgalmas a kapcsolatunk, de miután Krisztián felhozakodott a poligámia ötletével, még rosszabb lett a helyzet. Nem szexeltünk heteken át, alig beszélgettünk, és még el is gondolkodtam, vajon ez nem rosszabb-e, mint a nyílt kapcsolat. Aztán amikor egyik este későn ért haza, leült a kanapéra, és kibökte, hogy miért akart esélyt adni a poligámiának.

Egy kolléganőjével nagyon közel kerültek egymáshoz, ő pedig annyira szabadszellemű, hogy simán benne lenne ebben az egészben.

Ekkor jöttem rá, hogy ez az egész erre ment ki, és én csak vesztes lehetek. Úgyhogy Krisztiánnal akkor este szakítottunk. Nehéz volt, mert bár nem voltunk házasok, élettársak igen, és ez majdnem olyan köteléket jelentett, mint a házasság. Év elején zárult le a történet, és nagyon nehéz volt talpra állnom, de most már tudom, hogy sosem lettem volna boldog a nyitott kapcsolatban. Ez nem nekem való.”

PeopleImages/istockphoto.com

Működhet egyáltalán?

Az emberek véleménye megoszlik a monogámia és poligámia kérdésében. Sokan úgy gondolják, hogy évtizedeken át monogám kapcsolatban élni lehetetlen, hiszen előbb-utóbb megnő az újdonság iránti igényünk. Mások úgy vélik, hogy ha két ember elkötelezi magát, harmadiknak helye nincs a házasságban. Mindkettő típusnak vannak előnyei és hátrányai, de óriásit számít a képletben a te beállítottságod. A titok ebben rejlik. Ha két ember ugyanolyan hozzáállással rendelkezik, akkor mindegy, hogy monogámia vagy poligámia áll fenn, működhet a dolog. De ha csak kicsit is eltér a véleményük a kérdésben, már nem találnak kompromisszumra. 

Ha te is hasonló helyzetbe kerülsz, tudnod kell, hogy ezután már nincs visszatérés. Legalábbis nem gyakran. Úgyhogy mielőtt igent mondasz valamire, amit nem akarsz, csak azért, mert nem szeretnéd végleg elveszíteni a párodat, tudnod kell, hogy így elsősorban saját magadat fogod elveszíteni! És nincs garancia arra, hogy utána a partnereddel működik majd a kapcsolatotok.

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • Vámos András
  2020.10.17., 16:08

  Én szívesen éltem volna kommunában, ahol nem létezik “megcsalás”, hanem hasonlóan gondolkodó és egymásnak szimpatikus emberek élnek együtt és közöse nevelik a körükben született gyermekeket.
  Nem tudom, van-e ilyen, de fiatal koromban nem kutattam utána, most meg már kiöregedtem belőle. A baj a párkapcsolatokban, hogy ki akarják sajátítani egymást az emberek és előbb-utóbb más partnerrel is szeretnének- legalábbis testi-kapcsolatot teremteni.
  Ennek visszafolytása biztosan káros mind saját magunkra, mind a meglévő kapcsolatra.
  Szóval a titkolózás, bújkálás biztos nem célravezető. A családok bomlása is rossz, de a folyamatos feszültségben való továbbélés legalább annyira frusztrálja a családtagokat.

  Válasz
  • GAH
   2020.10.18., 15:46

   Relevans olvasmany: Marian Keyes: The Break
   Valoszinu, hogy meg nem jelent meg magyarul, de megvasarolhato az Amazon-on keresztul.

   (Egy nagyon fajdalmas olvasmany, ugyanugy elgondolkoztato, hogy mibe fog bele az ember …)

   Válasz

Írj egy hozzászólást