Nincs szükség tökéletes anyukákra!

Nincs szükség tökéletes anyukákra!

Címlap / Életmód / Család / Nincs szükség tökéletes anyukákra!

Ha már anya vagy, tudod, mennyi érzékeny téma van a gyerekneveléssel kapcsolatban. Már a terhesség és a szülés kapcsán is felmerülnek a vitát kiváltó kérdések, de az igazi háború csak ezután kezdődik: szoptatsz vagy tápszerrel etetsz? Hordozod vagy babakocsiztok? Ismerős? Akkor olvasd el, miért kellene elengedned a füled mellett a sok fölösleges jó tanácsot!

Nem elég, hogy szülés után egy nőnek a hormoningadozással, fájdalmakkal, kialvatlansággal is meg kell küzdenie, de egyből elkezdődik a harc a kórházi csecsemős nővérekkel („Mennyit eszik a baba?”), a védőnővel („Kicsit sárga a gyerek, ugye szopik rendesen?”), a gyerekorvossal („Ha sokat veszít a súlyából, akkor adjon tápszert, anyuka!”), és meglepő módon a többi anyukával is („Már ti is átalusszátok az éjszakát, ugye?”). Így ahelyett, hogy a kismama örülne a bébinek, elkezd rágódni, tépelődni, hogy mindent jól csinál-e. Háttérbe kerülnek az ösztönök, amik pedig sokszor jót súgnak, de nem merünk hinni nekik…

Top 10 mamapara

Hogy melyek a leggyakoribb dolgok, amik miatt lehet aggódni? Ha nem is mindegyiken, azért a háromnegyedén biztosan te is rágódtál az álmatlan, etetéstől etetésig tartó éjjeleken:

 1. Rendesen eszik a baba?
 2. Adjak cumit vagy ne?
 3. Eleget alszik? Hogyan altassam el?
 4. Miért sír ennyit? Hasfájós?
 5. Mi az a kötődő nevelés? Ha nincs rám kötve egész nap, rossz anya vagyok?
 6. Milyen oltást adassak be a választhatók közül?
 7. Velem aludjon vagy biztonságosabb a kiságyban?
 8. Mikor menjek vissza dolgozni?
 9. Szeretném a visszakapni a régi alakomat!
 10. Hisztis a gyerekem, elrontottam, elkényeztettem?

Amikor pedig végre kialakul egy egész jó napirend, és te is rutinosabb anyuka leszel, jön a folytatás. Mikor add bölcsibe? Hogyan szoktasd le a pelusról? Nem alszik el este 10 előtt… Onnantól, hogy szülővé válsz, mindig lesz okod aggódni, a kérdés az, hogy te hogyan éled meg! Elég önbizalommal veszed az akadályokat vagy folyton elbizonytalanodsz?

A legtöbb probléma, ami kicsi gyerekeknél felmerül, átmeneti, pár hétig vagy hónapig tartó kellemetlenség, ami elmúlik. Persze, amikor a szülő benne van, végtelennek éli meg, pedig kétéves korig állandóan változnak a gyerekek és a szokásaik is” – mondja Vida Ágnes pszichológus.

– Néha elég lenne annyi, hogy egy rövid időre a szülő alkalmazkodjon a gyerekhez, például az evésben. Nem baj, ha egyfélét eszik szívesen, vagy sokat szopik éjjel, ha megfelelően fejlődik, nem sovány a baba.

Örökre elrontottam?

Gyakran hiszik azt az anyukák, hogy egy rossz szokással örökre „elrontották” a gyereket. Ha például a szülés nem úgy alakul, ahogy szerették volna, komplikáció lép fel, esetleg nem tud rögtön szoptatni, akkor előfordulhat, hogy eleve nem elég magabiztosan éli meg a gyerekágyas időszakot, és utána is mindig lesz valami, ami elbizonytalanítja.

Az első 5 év valóban nagyon fontos a gyerekek fejlődésében, de nem kell mereven ragaszkodnod a saját elvárásaidhoz, másokéhoz meg még annyira sem! – tanácsolja szakértőnk. Általában az a baj, hogy az anyukák felnagyítják a problémákat, emiatt sokkal nehezebb akadálynak tűnnek, mint amilyenek.

A fáradtság, a bizonytalanság, a tökéletesre törekvés mind összeadódik. Egyszer csak azon veszik észre magukat, hogy szélsőségesen élik meg az olyan átmeneti problémákat, hogy a gyerekük későn alszik el, válogatós, hisztis vagy nem akar már szopizni. Mindig azt tartsd szem előtt, te mit szeretnél, mi neked és a babádnak a komfortos!

Ha vidám, mosolygós a babád, jól fejlődik, te pedig boldog vagy vele, akkor nem szabad azzal foglalkoznod, hogy mások mit tartanának jónak a neveléssel kapcsolatban. Higgy abban, hogy az anyukájaként te tudod a legjobban, mire van szüksége!

A cikk a JátékNet támogatásával készült.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást