Neked mi a fontosabb: a család vagy a karrier?

Neked mi a fontosabb: a család vagy a karrier?

Címlap / Életmód / Egészség / Neked mi a fontosabb: a család vagy a karrier?

Ezzel a kérdéssel a legtöbb nő szembesül élete során, és sokszor nem is olyan egyértelmű a válasz. Vajon meg lehet találni az egyensúlyt a kettő között, vagy muszáj az egyik mellett letenni a voksunkat? Ha kíváncsi vagy olvasóink válaszára, olvass tovább!

Szandi (27), marketinges

„Nekem fontos, hogy jól keressek, és elismert legyek a munkahelyemen, de a családot mégis előrébb helyezem. Persze szeretnék majd egyensúlyt teremteni a kettő között, és hiszem, hogy ez lehetséges.

Egyelőre, mivel még nem szeretnék gyereket néhány évig, tudok a munkára koncentrálni, de szülés után számomra a kicsi lesz az első.

Esetleg később, ha már nagyobb lesz, újra elkezdek foglalkozni a karrieremmel.”

Judit (38), projektmenedzser

„Természetesen a család a legfontosabb, ez nem lehet kérdés!

Persze törekszem rá, hogy szakmailag fejlődjek és a munkámat professzionálisan és lelkiismeretesen végezzem, de ezt mindig megelőzi a család.

Szerencsére eddig csak olyan „család-barát” helyen dolgoztam, ahol rugalmasan kezelték a munkaidőt, így nem kellett ténylegesen választanom a kettő között.”

Vivien (33), life coach

„Már fiatalabb korom óta tudtam, hogyha egyszer választanom kell, akkor a családot fogom, de azért igyekeztem mindig egyensúlyban tartani a kettőt.

Két gyermekem van, 2 és 5 évesek. A születésük előtt pénzügyi területen dolgoztam egy multinál, ami nagyon jó volt, viszont a szülési szabadság után nagyon nehezen szoktam vissza a mókuskerékbe.

A második gyerek érkezése előtt döntöttem el, hogy váltok, így tanulni kezdtem, és azóta coach-ként dolgozom.

Sokan úgy gondolják, áldozatot hoztam, de ez nem igaz: kiegyensúlyozottabb vagyok, mint valaha, és a gyerekeim nélkül ez sosem történt volna meg!”

Kata (30), rendezvényszervező

„Nem tudom elképzelni, hogy szülés után két évig otthon maradjak a gyerekkel, és utána is csak félgőzzel dolgozzak.

Egyszerűen szükségem van arra, hogy szakmai sikereket érjek el, minden egyes napot élvezek az irodában, még a stresszesebb időszakokban is. Tudom, hogy ez egyeseknek furcsa, de nekem így jó.

Belátható időn belül szeretnénk a párommal babát vállalni, és remélem menni fog az anyaság-karrier dolog egyszerre. Hiszek benne, hogy igen!”

Zsuzsi (27), személyi edző

Korán szültem, 23 éves koromban, így azt hiszem, egyértelmű, hogy melyik a fontosabb. Mivel a kisfiam már négy éves, a munkámra is rendesen tudok koncentrálni, ami nagyon jót tesz az önbizalmamnak és a lelki világomnak.

Korábban nagyon nehéz volt, szenvedtem, és azt hittem, én vagyok a világ legrosszabb édesanyja. De szerintem aki tudatos, az tudja menedzselni az életét szülés után is.

Persze vannak korlátok: nem tudnék hetente külföldre utazni, és az éjjelig tartó munka sem jöhet szóba, de kompromisszumokat lehet (és kell is) hozni.”

Neked mi a véleményed a témáról? Írd meg nekünk kommentben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást