Otthon / Szórakozás

Mikulások a nagyvilágban

Mikulások a nagyvilágban

Télapó, Hoteiosho, Santa, Father Christmas és még megannyi neve van szerte a világon! Ismerd meg melyik országban milyen hagyománynak örvend a Mikulás, és hogyan ábrázolja a néphiedelem.

Lappföldi Mikulás

A 20. század elején egy finn rádióműsorban hangzott el először a történet, hogy az igazi Mikulás, akit Joulupukki-nak hívnak, Lappföldön, egészen pontosan a Fül-hegy gyomrában lakik feleségével és hű segítségeivel, a manókkal. Itt készítik közösen egész évben az ajándékokat a gyerekeknek, akiket megajándékoznak decemberben.
1985-ben egy finn falut, Napapiirit Mikulás faluvá avatták, ahol gyakran látni a Mikulást, hiszen itt található a hivatalos irodája és postahivatala is, ahova egész évben várják a gyerekek leveleit.
Emellett természetesen évek óta rendelkezik saját honlappal is, a címe: www.santaclausoffice.fi. Az oldalon élőben láthatjuk, ahogy irodai nyitva tartásban a Mikulás fogadja a gyerekeket, illetve hogy milyen az élet a rezidenciája környékén. 

Orosz Mikulás

Oroszországban a Télapót Djed Moroz-nak, vagyis Fagy Apónak hívják. Orosz szánon, vagyis trojkán érkezik Újévkor, nincs szemüvege, piros vagy kék hímzett kabátot visel és nagy vándorbottal jár, fejét óriási szőrös kucsma díszíti.
Az orosz gyerekek ajándékát az ablakba teszi, így nem kell bemásznia a kéményen, egyszerűen csak megáll a gyerekek ablaka előtt. Segítője Sznyegúrocska, vagyis Hópelyhecske, aki ezüst vagy hófehér ruhában jár és segít neki az ajándékok szétosztásában.

Amerikai Mikulás

Az amerikai és kanadai Mikulást Santa Claus-nak hívják. Nagy darab, piros pozsgás idős ember, aki mindig jókedvű, és mondatai általában így kezdi: Ho-ho-ho-hó! Rövidebb fazonú piros kabátot hord, amit általában fehér prém szegélyez, emellett állandó viselete a csizma és a fehér szakáll. Karácsonykor szánon érkezik, amelyet rénszarvasok húznak.
A rénszarvasok is nagy népszerűségnek örvendenek Amerikában, a legismertebb közülük Rudolph, akit akkor választott maga mellé a Mikulás, amikor azt a testvérei kicsúfolták piros orra miatt. A gyerekek kekszet és tejet készítenek ki a Mikulásnak, így mutatva ki, hogy mennyire várták már.
Santa Claus ma ismeretes imázsa egy vers illusztrációjának köszönhető. Clement Clarke Moore „Szent Miklós látogatása” című versét Thomas Nast látta el rajzaival a Harper’s magazinban a 19. század végén. Innen ered az amerikai Mikulás mai külseje, valamint a sarki ajándékgyár és a rénszarvasokról alkotott képünk is.

Angol Mikulás

Angliában a Mikulást Father Christmas-nak, vagyis Karácsony Apónak hívják. Jellemzően magas férfi, aki a 70es évei környékén jár. Öltözéke közel azonos az amerikaiéval, piros kabátot és csizmát visel, fehér a szakálla.
A viktoriánus korban még gyakori volt a zöld és barna kabátban való ábrázolása is, de mára már egységes piros szín jellemzi, mint minden más országban. Az angol Mikulásnak úgy küldenek levelet a gyerekek, hogy bedobják azt a kandallóba, ahonnan a levél és a kívánságlista egyenesen az Északi sarkra repül.
Figyelniük kell azonban az angol gyerekeknek, mert ha a kívánságlista előbb kap lángra, mint maga a levél, akkor a listát újra kell gondolni és sajnos át is kell írni.

Olasz Mikulás

Olaszországban nem jellemző, hogy Mikulás járna a gyerekekhez, őket inkább a Strega Buffana látogatja meg, a Jóboszorkány. Karácsony másnapján érkezik, és rengeteg ajándékot oszt ki a jó gyerekeknek, akik pedig rosszul viselkedtek az évben, azok szenet kapnak tőle.
Boszorkányhoz illően nem szánon közlekedik, hanem seprűnyélen lovagolva járja be egész Olaszországot.

Ausztrál Mikulás

Ausztráliában Mikulás ünnepe nyár közepére esik, így ott soha nincs fehér Karácsony. Éppen ezért az ausztrál gyerekekhez érkező Mikulás nem havon közlekedik, az ő szánját nyolc fehér kenguru húzza.
Külsejét tekintve ugyanolyan, mint az amerikai vagy angol Mikulás, jó kedvű, kedves, figyelmes és természetesen mindig megajándékozza azokat a gyerekeket, akik jól viselkedtek egész évben.

Japán Mikulás

Japánban a Mikulást Hoteiosho-nak hívják, ami Ajándékot Hozó Istenséget jelent. Alakja egy buddhista szerzetes személyével olvadt össze. Ugyanúgy faggatja, majd dicséri és megajándékozza a japán gyerekeket, mint más országokban.
Azt tartják róla, hogy nem csak az arcán, hanem hátul is van szeme, így minden gyereket jól lát, hogy jól vagy rosszul viselkedik.

Német Mikulás

A német Mikulás megjelenésében éppen olyan, mint a többi európai társa: piros nagykabátja van, és a tarisznyájában vagy a zsákjában hozza a játékokat a jó gyerekeknek. Neve Weichnachtsmann, vagyis Karácsony Apó.
Korábban Németországban is az volt a szokás, hogy a Mikulás nem csak dicsér és ajándékoz, de vizsgáztat és gyakran büntet is, mára azonban ő is inkább a jó tulajdonságokat őrizte meg régi önmagából, inkább csak ajándékokat osztogat a német gyerekeknek.
Segítője, Knecht Ruprecht vállalta át a büntető szerepet. Őt több néven is illetik Németország szerte, de külseje nagyjából mindenhol azonos: kis ördögfióka, testén mindenhol szőrökkel, ördög ábrázattal. Sok gyereket riogatnak azzal, hogy ha nem lesz jó az év folyamán, akkor jön Ruprech krampusz decemberben, beleteszi a zsákjába és elviszi magával.

Holland Mikulás

Hollandiában a Mikulást Sinterklaas-nak hívják, minden évben november közepén száll partra Hollandiában és érkezése óriási szenzációnak számít a holland gyerekek között. Ő is piros palástot visel, Amerigo nevű fehér lován járja be az országot és december 6-ára virradóra teszi a gyerekek kikészített cipőibe az ajándékokat. 
A gyerekek répát és vizet készítenek az ablakhoz, hogy Sinterklaas lova ehessen és ihasson addig, amíg gazdája szétosztja az ajándékokat. Hollandiában a nagyobbak és a felnőttek december 6-án este ajándékozzák meg egymást, jellemző, hogy az ajándékok mellé mindig készítenek egy-egy versikét is. 
Ezek a megajándékozottról szóló vicces sorok, amelyek az év folyamán történteket elevenítik fel – természetesen leggyakrabban a másik egyik jellemző csínytevésére utalnak. Sinterklaas segítői a feketére festett, de egyáltalán nem félelmetes Fekete Péterek, akik szintén kisebb ajándékokat adnak a gyerekeknek.

Magyar Mikulás

Magyarországra Lappföldről érkezik a Mikulás, így alakja nagyrészt megegyezik a finn Mikuláséval. Ez nem volt azonban mindig így, a 18. század végéig egy a mostaninál jóval zordabb, szigorú, nem csak jutalmazó, de sokszor keményen büntető Mikulás járta a házakat.
A hagyomány szerint lánccsörgéssel, félelmet keltve érkezett, aminek emlékét a 20. század első feléig őrizték a falvakban, mikor december 6-án a legények kiabálva, láncokat csörgetve járták a házakat és ijesztgették a gyerekeket, főleg a lányokat.
Mostanra lényegesen kedvesebb képünk van a Mikulásról, akinek segítői a krampuszok, vagyis a kis, feketébe öltözött ördögfiókák, akik a Mikulás körül szaladgálnak és ijesztgetik a gyerekeket és aki rossz volt, annak virgácsot adnak. A szoros finn-magyar szálak miatt a lappföldi mikulásnak Magyarországon is van helytartósága, mégpedig Nagykarácsony falván.
Ha levelet szeretnénk neki írni, vagy egyszerűen csak szeretnénk, hogy a karácsonyi üdvözlő képeslapjaink az itteni postahivatalon menjenek keresztül, akkor levelünket címezzük a 2425 Nagykarácsony, Petőfi Sándor utca 14 szám alá. Ilyenkor a küldemények nagykarácsonyi bélyegzővel lesznek ellátva, ami külön emeli a képeslapok ünnepi jellegét.
A Magyar Mikulás Alapítvány működésének köszönhetően már közel 20 éve ajándékot kapnak a szegényebb sorú gyerekek Mikulás napján és Karácsonykor is. Elérhetőségük: www.mikulas.hu.

Szent Miklós püspök

A Mikulás névadója az isz. 3. században, Kis-Ázsiában élt Szent Miklós püspök volt. Myra városában élt több mint 50 évet, amely városnak a püspöke volt. Esténként órákig járta az utcákat, beszélgetett az emberekkel, segített mindenkinek, akinek szüksége volt rá.
A legenda szerint a városban egy elszegényedett család élt, ahol 3 lány volt és hozomány nélkül nem tudtak férjhez menni. Ezt a beszélgetést meghallotta Szent Miklós és éjszaka egy kendőben aranypénzt dobott be az ablakon, majd a következő két évben ugyanígy tett, hogy mindhárom lánynak jusson elég hozomány. Mikor a család meghallotta az ablak alól távolodó lépteket, kisietett és egy távolodó, piros ruhás férfi alakját látták.
A harmadik kendő aranynál felismertek egy adományt, így fény derült az ajándékozó kilétére. Innentől kezdve már nyíltan is adakozott, a névnapja alkalmából megajándékozta a rászoruló gyerekeket. Innen ered a mai Mikulás legendája.
Emellett ő a vízimolnárok, a halászok és a révészek védőszentje is, és minden elesett ember, főleg a gyerekek segítője. Gazdag családból származott, de korán árvaságra jutott. Miután pap lett, vagyonát arra használta, hogy segítsen a rászorultakon.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást