Lehet merevedésünk? Így vitatkoznak a női orgazmuson a tudósok

Lehet merevedésünk? Így vitatkoznak a női orgazmuson a tudósok

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Lehet merevedésünk? Így vitatkoznak a női orgazmuson a tudósok

Még az orvos-szexológusok sem jutottak dűlőre, hogy pontosan minek és hogyan kell történnie odalent a csúcspont eléréséhez. A Clinical Anatomy című szaklapban megjelent tanulmány alaposan kivesézi – pontosabban kihüvelyezi – a lehetőségeket. A tudományos háttér megismerése után neked is lehetőséged lesz tudatosabban szemlélni a testedet.

A női merevedési szervek

Az olasz Puppo családban nem tabutéma a szex, hiszen Vincenzo, az apuka, és Giulia, a lánya együtt kutatják a női orgazmus anatómiai elméletét.

Október 6-án közzétett értekezésükben korábbi vizsgálatok adatait is felhasználták, egészen a ’90-es évek közepétől.

Az összefüggések értékelésekor rájöttek, hogy nem beszélhetünk G-pontról vagy éppen vaginális orgazmusról – az azokat taglaló teóriák tehát csődöt mondtak.

A szakértők úgy vélik, hogy a „politikailag”, de legalábbis tudományos berkekben korrekt megnevezés a „női merevedési szervek”, vagy az eredeti jelzőt meghagyva a „női erektilis szervek” fogalma.

Az elmúlt 15 évben már ezeket emlegetik az orgazmus külső és belső forrását kereső kutatások, és akármilyen meglepő, egyelőre nem bocsátkoznak részletekbe, hogy vajon pontosan mit is takar ez a furcsa definíció.

Akkor egy nőnek is lehet merevedése?

Igen, nekünk is van olyan szervünk, amely szex során képes vérrel telítődve megmerevedni, s ezáltal érzékenyebbé válni.

A klitorisz, vagy más néven csikló nyilvánvalóan ebbe a kategóriába tartozik, ám mivel ennek a működése többé-kevésbé ismert, a tudósok ennek a máshol elhelyezkedő „párját”, esetleg „folytatását” keresik.

A szexológusok olykor „klitorális göböket” említenek a hüvely felszínén, amelyek egyike is lehetne a G-pontként elhíresült képződmény.

Az elnevezésen való kattogásnak azonban nem sok gyakorlati haszna van a szexuális életre nézve, hiszen senki sem akar arról tanácskozni a partnerével, hogy a klitorális, vagy éppen a még idegenebbül csengő vesztibuláris göböcskék már készen állnak-e a bevetésre.

Úgyhogy most jöjjön az a rész, amit akár te is továbbgondolhatsz este…

G-pont nincs is!

A Puppo família két tagja elszántan érvel amellett, hogy G-pont márpedig nem létezik.

A hüvely elülső falán található szivacsos rész, amely elvileg intenzív orgazmust vált ki, anatómiailag nem létezik – legalábbis eddig még nem sikerült megtalálni.

Ezt Dr.

Amichai Kilchevsky, a Yale Egyetem orvosi karának munkatársa is alátámasztotta. „Szerintem nem sok urológus érvelne amellett, hogy a G-pont valóban létezik.

A nők számára sem hasznos, ha egyetlen pontként hivatkozunk az érzékenyebb területre, mivel sokkal inkább érstruktúrákról lehet szó, melyek kölcsönhatásban állnak egymással” – fejtegette a harmadik szakértő.

Arról nem is beszélve, hogy aki eddig nem találta meg a feltételezett G-pontot magán, lehet egyfajta kisebbrendűségi érzése… az eredmények fényében ráadásul minden ok nélkül.

Hiszen képletesen szólva senkinek sem jó nagy piros gömböt keresni ott, ahol kis kék kockáról van szó.

Van egyáltalán hüvelyi orgazmus?

Nemrégiben találkozhattál a hírrel, miszerint hüvelyi orgazmus nem is létezik.

Nos, ez ugyancsak Puppóék tanulmányából származik, akik úgy találták, hogy az általuk „női pénisznek” hívott női merevedési szervkomplexum nem a hüvelyben található.

Ennélfogva szerintük helytelen hüvelyi orgazmusról beszélni – az csúcspont ugyanis csak a csikló ingerlésével váltható ki.

Sőt, a kutatópáros odáig merészkedett, hogy azok a hölgyek, akik állításuk szerint kétféle orgazmusra képesek, csupán a média megtévesztésének áldozatai lettek.

Barry R. Komisaruk, a Rutgers Egyetem professzora azonban megjegyezte az eredmények kapcsán, hogy a két Puppo elfelejtette figyelembe venni, hogy a hüvelyre és a méhszájra gyakorolt enyhe nyomás más hatást vált ki az érzékelésért felelős agyi régióban, mint a klitoriszhoz köthető élmény.

Amíg a szakértők vitatkoznak, mi inkább azt javasoljuk, hogy próbáld ki élesben a dolgot!

Abszolút rejtély a női orgazmus

A szexológia területén tehát a régóta használatos, köznyelvben is elterjedt kifejezések lassan létjogosultságukat vesztették.

Lényegében már a csikló sem aktuális, hiszen „klitorális komplexként” kellene rá hivatkozni.

„Nincs is bizonyítékunk arra, hogy egy nő egyáltalán képes lehet az orgazmusra bármilyen ingerlés hatására.

Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy a női orgazmus létezik, és a felvilágosítóknak meg a terapeutáknak tisztában kell lenniük az egyelőre feltérképezhetetlen sokféleségével” – magyarázta Debra Herbenick, a Bloomington Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatója a Reuters hírügynökségnek. 

A tudományos vita végkövetkeztetése tehát az, hogy mindenki hallgasson a saját tapasztalataira és ösztöneire ezen a téren, mert a női orgazmusnak nincs konkrét receptje.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást