Konyhai késtípusok

Konyhai késtípusok

Címlap / Otthon / Háztartás / Konyhai késtípusok

A sikeres főzés a jó késnél kezdődik. Itt megtudhatod milyen késtípusok léteznek, melyiket mire használhatod, a legjobb teljesítmény érdekében.

Általános. Séf-kés

A modern szakácskések célja, hogy minél több konyhai feladatnak megfeleljenek. Használható szeleteléshez, zöldségek darabolásához, hús felvágásához stb. Két típusú penge létezik, a francia és a német. A német séf-kés élének a csúcsánál hangsúlyos görbülete van, ez lehetővé teszi az ételek aprítását a penge hasával és csúcsával.
A francia séf-kés típus háromszög formájú, a csúcsánál kevésbé görbe, és egy hosszabb egyenes szakasza van, ezért a szeleteléseket húzó-technikával kell végezni. A séf-kések általában 15-30 cm hosszúak, de a 20 cm-es a leggyakoribb. A legtöbb profi szakács a legnagyobb méretet használja.

Általános. Segéd kés

Egy közepes méretű kés, hagyományos mintával, amely számtalan vágási feladatra alkalmas. Rövid és vékony pengéjének köszönhetően sokféle nehezebb feladatra alkalmas.
Lehet sima vagy fogazott pengéjű. Általában 10-18 cm hosszúságú.

Általános. Faragó kés

Egy kicsi, sima pengéjű kés, ideális hámozáshoz és a többi kisebb bonyolult feladatra. A séf-késhez hasonló, univerzális célokra alkalmas, de sokkal kisebb.
A faragókések 6-10 cm hosszúak, ha ennél nagyobb, akkor segéd késnek tekinthető.

Általános. Kenyérvágó kés

Egy fogazott kés, 15-25 cm hosszú. A penge alakja ideálissá teszi a kenyér vágására (és egyéb kemény-lágy élelmiszerek szeletelésére).

Általános. Ellensúlyú fűrészes kés

Hasonló a kenyérvágóhoz, de pengéjének elhelyezése biztosítja, hogy a szakács ne érjen a vágási felülethez.
Ezek a kések különösen kedveltek a felvágott-boltokban vagy éttermekben.

Hús. Hússzeletelő kés

Ez a szeletelő kés általában 20-38 cm hosszú, ideális vékony hússzeletek vágására, beleértve a baromfihúsokat, sülteket, sonkákat, főtt húsokat.
Sokkal vékonyabb a séf-késnél (különösen a penge gerincénél), amely lehetővé teszi a vékonyabb és pontosabb szeletek vágását. Ezek általában rövidebbek és szélesebbek a szeletelő késeknél.

Hús. Szeletelő kés

Hasonló a trancsírozó késhez, de hosszab és keskenyebb. Lehet sima vagy fogazott pengéjű. Kiváló bámilyen hús szeleteléséhez.

Hús. Bárd kés

Nagy, téglalap alakú kés, mely alkalmas a hús darabolására. A penge kb. 15 cm hosszú, nagyon nehéz és vastag gerincű, amely lehetővé teszi a csontok és porcok szétvágását.
Ezek a bárdok gyakran lyukkal vannak ellátva a végüknél, hogy könnyen fel lehessen akasztani. Az éttermek nélkülözhetetlen kése. A kínai bárd kés egyfajta általános célú fejsze és jóval élesebb, mint a nyugati.

Hús. Csontozó kés

Ez a kés hegyes és keskeny pengéjű. Ezt alkalmazzák a csontok eltávolításánál. Általában 12-17 cm hosszú, pengéje nagyon keskeny.
A merev csontozó kést a marha- és sertéshúshoz használják, míg a puhább élűt a baromfi- vagy halhús kicsontozására.

Hús. Filéző kés

Olyan mint egy nagyon rugalmas csontozó kés, amellyel a halat lehet kifilézni. Körülbelül 15-28 cm hosszú, könnyen végigszelhető vele a halak bőre és gerince.

Hús. Sonkaszeletelő kés

A szeletelőkések egy speciális típusa, hosszú pengéje és lekerekített csúcsa van. Mivel vékony és rugalmas a pengéje, ideális a sonka szeletelésére.

Hús. Steak kés

Ezt az asztalnál használják (nem a konyhában), hogy elvágják a nehezebb sült húsokat. Általában 10-15 cm hosszú, legtöbbször fogazott.
Dekoratívabb a többi késnél, mert az étkezéshez használják.

Kis kések. Hámozó kés

A másnéven „csőr kést” hámozáshoz használják, gyakran hegyes és lefele ível. Gyakran a dekoratív köretek, bogyós gyümölcsök szeleteléséhez használják, vagy hámozásához.
A penge íve illeszkedik a kisebb zöldségekhez/gyümölcsökhez.

Kis kések. Vágó kés

Általában 5-8 cm hosszú, kis görbe éllel, hasonlít egy csontozó késhez. Ideális kisebb feladatok elvégzéséhez, mint a díszítő vágások vagy hámozások.

Kis kések. Fuvola kés

5-10 cm hosszú, nagyon egyenes kis pengéje van. Ideális kisebb feladatok elvégzésére, mint a díszítő vágások vagy hámozás.

Sajt kések

Ezeket a késeket lágy, kemény és extra-kemény sajtok szeletelésére tervezték. A lágy sajtokhoz lyukas pengéjű késeket használnak, hogy megakadályozzák a sajt élre való tapadását.
A kemény sajtvágó kések élesek és pontosak, gyakran kétágú hegyük van, hogy szúrni lehessen velük.
A parmezánszeletelő kések ultrakemény vágáshoz alkalmasak, pengéjük rövid és vastag, így nagyobb nyomással végezhető a vágás.

Speciális kések. Paradicsom-kés

Egy kis kés fogazott pengével. Általában akkora, mint egy általános segédkés. Ideális a paradicsom kemény héjanak és puha húsának elvágására.

Speciális kések. Osztriga-kés (kagylókés)

Rövid, vastag pengéje van, mellyel fel lehet feszíteni a kagyló héját és ki lehet vágni belőle a húst.
Gyakran csúszásgátló markolattal rendelkeznek, így megakadályozzák a kés (és kéz) elcsúszását.

Speciális kések. Grapefruit kés

Hosszú, kövér és tompa pengével rendelkezik. Lehetővé teszi a gyümölcs héjának és belsejének szétválasztását.

Speciális kések. Aprító kés

Másnéven félhold kés, egy egyedi tervezésű félkör alakú kés. Mivel nagyon ívelt pengéje van, ringató mozgásának köszönhetően ideális aprításra.
Egyes kéesek két egymással párhuzamos pengével rendelkeznek, így növelik az aprítás hatékonyságát. Levelesek és egyéb nehezen vágható növények aprítására szolgál.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!