Szórakozás / Otthon

10 kómából kigyógyult ember elmeséli, milyen hatalmas változást tapasztalt magán

Biztosan te is hallottad már azt, hogy a kómában lévő emberek hallják a körülöttük lévők beszélgetését, és ébredés után valóban emlékeznek is rá. Érdekes, hogy az emberi agyról még mindig milyen keveset tudunk, és mennyi meglepetést tartogat magában. A Redditen (egy külföldi beszélgetős fórumon) nemrég olyanok osztották meg meglepő történeteiket, akiknek egy szerettük, vagy ők maguk élték át a kómát, és felfedték azt, hogy mire emlékeznek ebből az időszakból.

1. Egy teljes hét

“A férjemet mesterséges kómába helyezték egy hétre az autóbalesete után. Amikor felébredt, elmesélte, hogy színtisztán emlékszik rá, hogy bement dolgozni (sosem jutott el a munkáig, útközben történt a baleset), valamint hogy átlagos napja volt a cégnél, amikor hirtelen felébredt a kórházban. Nem tudta elhinni, hogy egy teljes hét eltelt közben.”  

– @missquit

2. Döbbenetes memória

“Úgy 20 évvel ezelőtt az unokatestvérem súlyos fejsérülést szenvedett egy esés során. Majdnem egy hónapig volt kómában. Amikor viszont felébredt, gyorsan rájött, hogy fotografikus memóriája lett. Teljes párbeszédeket tudott gond nélkül, szóról szóra felidézni, és még a pontos dátumát és időpontját is vissza tudta idézni valaminek, amit korábban mondott valaki. Ráadásul meg tudott jegyezni teljes fényképeket pár másodperc alatt. A mai napig fotografikus memóriája van.”

– @cheezemeister_x

3. Elfelejtett rossz szokás

“A barátom anyukája 30 napig volt kómában, miután szívbetegséget idézett nála elő egy fogyókúrás tabletta. Mielőtt felébredt volna, láncdohányos volt, napi egy dobozzal is elszívott. De amikor végre magához tért, teljesen le volt sokkolva attól, hogy ő korábban dohányzott. Konkrétan azt kérdezte, hogy ‘cigiztem??’, és aztán soha többet nem csinálta. Kétség kívül pozitív változás volt.”

Olvastad már?  5 pozitív dolog történik a testeddel, ha negyven éves leszel

– @Binxgamesandguitar

4. Egy új nyelv

“A 90-es években a dédipapámnak stroke-ja volt. Három héten át volt kómában, és amikor felébredt, nem tudott angolul. Csakis csoktó nyelven tudott beszélni. Még gyerekként tanulta ezt a nyelvet, mivel a szülei csoktó területének közelében éltek, és akkoriban a dédim sokat játszott ott élő gyerekekkel. Anno folyékonyan beszélte, de élete során aztán elfeledkezett róla. Ez nagyjából tíz napig ment így, majd egyszer csak felébredt éjszaka, és újra tudott angolul beszélni, a csoktói nyelvre viszont egyáltalán nem emlékezett már.”

– @GoldH2O

5. Különös emlékek

“A feleségem mesterséges kómában volt két hétig. Amikor felébredt, tele volt nem valós emlékekkel. Ráadásul ezek olyan beszélgetéseken alapultak, amik körülötte zajlottak a szobában. Például azt hitte, hogy Washingtonba reptettük őt kezelésre. Míg kómában volt, az apósom megemlítette, hogy épp egy washingtoni útról repült haza. Úgy tűnik, meghallotta a beszélgetésünket, az agya viszont úgy dolgozta fel, hogy ő repült Washingtonba. Miután ezt elmagyaráztuk neki, még napokra volt szüksége, hogy valóban el is higgye.”

– @kp1877

6. Elvesztett 15 év

“Egy családi barátunk fél éven át volt kómában. Amikor végre felébredt, nem hitte el, hogy a felesége mennyivel idősebbnek nézett ki. Mint kiderült, elvesztette az elmúlt 15 év emlékeit (tudta, hogy van két gyereke, de azt hitte, még kisbabák, és a harmadikra nem is emlékezett). És sajnos az emlékei sosem tértek vissza. Azt dolgozta fel a legnehezebben, hogy így lemaradt arról, ahogy a gyermekei szép lassan felnőttek.”

Olvastad már?  Emiatt óvakodj a túl kedves emberektől

– @BsNLucky

7. A beszéd problémái

“Amikor 14 éves voltam, leestem parkolóház tetejéről, és a fejemre érkeztem. Agyvérzésem lett. A kórházban ébredtem fel 2-3 nappal később, és egyáltalán nem tudtam beszélni. Csak motyogtam, mint egy kisbaba. Az egyetlen mondat, amit végül ki tudtam nyögni, az volt, hogy ‘hol van a halam és a chipsem?’. Mint kiderült, a baleset előtt az anyukám épp halat és chipset akart nekünk venni vacsorára.”

– @BigBizzle232

8. Két és fél év mínusz

“Három napig voltam kómában egy baleset után, amikor 11 éves voltam. Emlékszem, hogy teljesen ledöbbentem, mert a testemet túl nagynak láttam. Ekkoriban kezdődött nálam a pubertás, de az elmúlt két és fél évet teljesen elfelejtettem. Annyira összezavarodtam. Kábé két évvel később sikerült összeraknom a hiányzó darabokat, és nagyjából emlékszem mindenre abból a két és fél évből.”

– @Cbearington

9. Elvis Presley

“A szomszédom kisfia balesetet szenvedett, és mesterséges kómába helyezték. Az orvosok azt mondták, talán hallja, mi történik körülötte, úgyhogy beszéljenek hozzá, játsszák neki a kedvenc zenéit, meccseket, stb. A fiú imádta Elvist, szóval az ő zenéi mentek nonstop. Amikor végre felébredt a kómából, azt hitte, hogy ő maga Elvis. Sokáig tartott elfogadnia az igazságot. Jelenleg Elvis-imitátorként dolgozik.”

– @designgoddess

10. Vegetáriánus életmód

“Az apukám egész életében imádta a húst, aztán kómába került. Meg kellett tanulnia beszélni és járni, ezért nyilvánvalóan mások etették őt. Amikor végre megtanult rendesen kommunikálni, mindenkitől azt kérdezte, mégis miért adnak neki húst enni. Konkrétan vegetáriánusként ébredt fel.”

– @Sexybatman3