A Föld végül megbosszulja, hogy olyan hosszú ideig kihasználtuk

A Föld végül megbosszulja, hogy olyan hosszú ideig kihasználtuk

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / A Föld végül megbosszulja, hogy olyan hosszú ideig kihasználtuk

Katasztrófafilmek a valóságban

Van a katasztrófafilmekben valami roppant elgondolkodtató, ami több millió embert képes leültetni a TV elé. Amikor megnézünk egy ilyen filmet, általában hatással van ránk és talán mindannyian feltesszük magunknak a kérdést, miszerint: „Mi van, ha ez a mi életünkben is bekövetkezik?” A maják 2012-re jósolták a világvégét, amiből film is született. Mindenkiben ott volt a félsz, hogy mi van, ha tényleg bekövetkezik az a sok szörnyű dolog, ami a filmben is megtörtént? Aztán túléltük 2012-őt, 2020-at és úgy néz ki, még 2022 is meg lesz.

Ezeknek a filmeknek viszont van alapjuk. Hosszú évek óta hallgatjuk a globális felmelegedésről szóló jóslatokat és bár ma még csak jóslatok, ha így folytatjuk, valósággá  válnak. Amitől ma még csak a filmvásznon keresztül félünk, évek múltán könnyen a saját valóságunk is lehet. Persze tekintsünk el a hollywood-i túlzástól, de a mondanivalója ezeknek a filmeknek meglehetősen sokatmondók.

Segítsünk a Földnek!

Ahogy a Föld is annyi mindent megtesz értünk, kötelességünk visszaadni valamennyit ebből a törődésből. Legalábbis, ha biztos otthont szeretnénk az unokáinknak. Mert, ha kicsit magunkba szállunk tudjuk, hogy az ember nem él a legkörnyezettudatosabb módon. És itt most nem csak a szelektív hulladékgyűjtésről van szó. A különböző iparágak rengeteg szemetet termelnek világszerte és az édeskevés, ha a műanyag szívószálat papírra cseréljük.

Valóban környezetbarát és egy jó út lehet a Föld segítése érdekében, de szükség lenne nagyobb horderejű, globális változtatásokra is.

Mivel a világ nem tud és nem is fog egyik napról a másikra megváltozni, mi csak annyit tehetünk egyénenként, hogy elkezdünk sokkal tudatosabban élni. Kezdve a vásárlástól, a felhalmozáson át, egyre kevesebb szemetet termelve, amivel már egy kis terhet leveszünk a bolygonkról. Sok kicsi sokra megy, ezért felesleges másra mutogatni, elég, ha mi magunk megtesszük az általunk megtehető lépéseket.

cottonbro/pexels.com

Egy új jövő

A Föld legalább olyan csodálatosan működik, mint az emberi test. Képes regenerálódni és újjászületni, ha megkapja a kellő törődést és támogatás. Minden, ami ezen a bolygón zajlik, láncreakcióban van egymással, így egy eldobott üdítő a tengerben, végül élőlények kipusztulását eredményezheti. Egy újabb fast fashion által előállított farmer szintén hasonló pusztításokat végezhet a természetben, ám míg van kereslet, kínálat is lesz.

Vagyis leginkább a fogyasztói társadalmunkat kellene átalakítani a természet védelme érdekében.

Nem akarok álszent lenni, mert én is vásárolok fast fashion üzletekben, viszont már jóval tudatosabban, mint korábban és odafigyelve arra, hogy olyan darabokat vegyek, melyek majd évekre kiszolgálnak. Merthogy minden piciben kezdődik, csak így érhetünk el változásokat. Ha az emberek tudatosabban lennének a környezetvédelemben, a Föld képes lenne fellélegezni és tovább szolgálni minket. Ez a kölcsönösség pedig az unokáink számára is egy élhető bolygót varázsolna. Minden egyes természeti csapás figyelmeztetés az emberiség számára, hogy nagyon rossz irányba haladunk. Ideje lenne észbe kapnunk!

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!