John Lennon: ,,Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus.”

John Lennon: ,,Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus.”

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / John Lennon: ,,Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus.”

John Lennon egyik legismertebb mondata volt ez. De vajon miért mondta ezt közbotrányt okozó mondatot? Vajon Lennon öntelt volt, vagy pedig egy olyan ember, aki ,,látta” a jövőt, a mai, szuicid világ erőlködéseit, kudarcait?
 
,,Amikor öt éves voltam, anya azt mondta, a boldogság a kulcs egy szép élethez. Hat évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, hogy mi akarok lenni ha nagy leszek, azt írtam: boldog. Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet.”

Az első tudatosan élő és gondolkodó művész, John Lennon

A Beatles-en és a zenén kívül számos okos gondolatot is. De nem ez az, ami Lennont a többi művész fölé emeli. Ő nem csak vágyta a békét, hanem népszerűségét egy másfajta életszemlélet  a béke ,,reklámozására” használta. Egyesek szerint csak egy hosszú hajú, nagyhangú, különc zenész volt, aki kedvtelésből ,,csinálta a békét”.
Előszeretettel dugják az emberek a korosodó hippi skatulyába, de mi van akkor, ha mégis csak egy géniusz volt? Mi van akkor, ha azt mondom, hogy ő volt az első művész, aki tudatosan élt és gondolkodott? Mi van akkor, ha azt mondom, hogy általa szivárgott be a nyugati civilizáció merevségébe a keleti kultúrában jól ismert lelki szabadság és tudatos életmód?

,,Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus.”

Ez az a mondat, ami sértő. Ám olvassuk el hozzá a következő mondatot is: ,,Azt hiszem, ha azt mondtam volna, hogy a televízió sokkal népszerűbb, mint Jézus, nem lett volna semmi baj.” Az interjú hosszú volt, mégis ez az egy mondat megmagyaráz mindent. Nincs igaza? Hiszen valóban… eltelt pár év, és ott tartunk, hogy televízió népszerűbb, mint Jézus…
A mondat valójában a Beatles sikerére vonatkozott, nem kis szarkazmussal: furcsa világban élhetünk, ha négy zenész ekkora tömegeket mozgat meg, ilyen népszerűségnek örvend. Lennon tisztában volt a népszerűség kötelezettségeivel. Ezért volt folyamatosan ,,békeharcos” – ha úgy tetszik.

Tudatosság

Yoko Ono – performansz művész – akkor került képbe, amikor a vietnami háború legdurvább időszaka zajlott. Az USA-ban élő ázsiai emberekben nem bízott senki, hiszen a hatalmi politika, a katonai veszteségek megingattak mindenkit. Lennon és Ono szerelme nagy volt – hiszen céljuk egy volt.
Nem csak saját épülésüket kívánták megvalósítani ezzel a kapcsolattal, hanem új gondolkodású emberiséget kívántak nevelni. Tehát, egész kapcsolatuk egy művészeti remekmű volt, konkrét céllal, konkrét ,,marketinggel”, konkrét elképzelésekkel. Ezáltal volt ez nem csak egy nagyszerű szerelem, hanem életvitelbeli, gondolkodásbeli példamutatás. Művészien éltek, melynek felsőbbrendű célja az emberiség újraalkotása volt.
 
,,Ha egyedül álmodsz, csak álom marad. Álmodjatok együtt, és valósággá válik.”

Lennon, a világ szemét nyitogató

Mindenki vágyja a békét. Kérdés az, hogy ki annyira bátor, hogy tegyen is érte… Hogyan csinálj békét? Először magadban. Ha kisember vagy, ültess virágot, fát, ha nagy ember vagy, hallasd a hangod. Lennon ez utóbbi volt, így nyíltan vállalta véleményét:
,,Elmebeteg emberek irányítják a világunkat, elmebeteg célokkal. És az egészben az a legelmebetegebb, hogy aki erről beszél, azt azonnal elmebeteggé nyilvánítják.”
A világot csak felületében látó, szórakozni vágyó embert a zenéjével, szövegeivel, meghökkentő, kizökkentő cselekedeteivel fogta meg. Tehát, el lehet mondani ismét, hogy John Lennon tudatos, tudatosan élő, világot rendszereiben látó, arra tudatosan ható ember volt.

Kis érdekességek John Ono Lennon-ról..

A név nem tévedés. Yoko Ono egyszer megmutatta családi fényképeit Lennonnak, melyek között ott volt nagyapja fotója is. Lennon tényként közölte, hogy előző életében ő volt Ono nagyapja. Yoko Ono nagyapja gyilkosság áldozataként halt meg…
 
John Lennon eredeti neve John Winston Lennon volt. Kicsi korától nagynénje nevelte, de komoly kapcsolatot tartott fenn anyjával is, akit Julia-nak hívtak. Az anya egy balesetben vesztette életét, amikor Lennon 18 éves volt. Lennon első szülött fia – anyja iránti tiszteletből – a Julian nevet kapta.

Végül néhány Lennon idézet

,,Háborúzni a békéért olyan, mint szeretkezni a szüzességért.”
,,Nincs szükséged kardra, ahogy a virágokon átvágd magad.”
,,Fontos a közös nyelv, de még fontosabb a közös fül.”
,,Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”
És végül a legaktuálisabb: ,,Ha egy újabb tévékészülék helyett az emberek inkább békére vágynának, biztos, hogy béke lenne.”

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!