Ilyen izgalmasan telnek egy lakberendező mindennapjai – interjú Gyebrovszki Hajnival

Ilyen izgalmasan telnek egy lakberendező mindennapjai – interjú Gyebrovszki Hajnival

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ilyen izgalmasan telnek egy lakberendező mindennapjai – interjú Gyebrovszki Hajnival

Megtaláltad álmaid otthonát, vagy a jelenlegi lakásodat alakítanád át, esetleg ingatlant eladni tervezel, és szeretnéd, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön? Akkor bizony könnyen lehet, hogy neked is szükséged van egy lakberendező segítségére. Bár idehaza sokan manapság is úgy tartják, hogy ez már a luxus kategóriába tartozik, de ha jobban utánajárunk, milyen értékes, sokoldalú és izgalmas egy lakberendező munkája, hamar rácáfolhatunk erre az álláspontra.

Gyebrovszki Hajni például még csak néhány éve dolgozik lakberendezőként, de már most annyi szép munkát tudhat a magáénak, hogy azokat látva nem is kétséges, miért olyan praktikus egy lakberendező segítségét kérni.

Hol és mikor sajátítottad el a lakberendezés rejtelmeit?

Már középiskolában is gondolkoztam ilyen irányú továbbtanuláson, de mindig másfele sodort az élet. Végül munka mellett végeztem el Budapesten a Szimultán Művészeti Iskola Dekoratőr és Lakberendező képzését. Így 2 éven keresztül esténként újból az iskolapadhoz láncoltam magam. Munka mellett nem volt annyira egyszerű, de 2018-ban hivatalosan is megszereztem az áhított végzettséget.

Milyen helyzetekben és miért érdemes lakberendezőt fogadnunk?

Rengeteg előnye van megbízni egy lakberendezőt. Ilyen például, ha valaki nehezen látja térben a dolgokat és nem nagyon tudja elképzelni egy teljesen üres lakásnál, hogy milyen megoldások lehetnek az elrendezésre. Vagyis, ha nem megfelelő a lakás belső elrendezése és falakat kell átmozgatni, hogy az adott otthon teljesen ideális legyen tulajdonosai számára, akkor egy látványterv elkészítésével tudok a segítségükre lenni. Ebben az esetben persze már építész és statikus bevonása is szükséges lehet. 

Olyankor is érdemes lakberendező véleményét kérni, ha valakinek sok ötlete, elképzelése van, de nem biztos benne, hogy mi passzol össze mivel.

Azaz a sok ötletet szeretné úgy összefésülni, hogy meglegyen az összhang. Jól jöhet a segítség akkor is, ha valaki nem gondolkozik nagy volumenű átalakításban, nagyobb rombolás és átalakítás nélkül szeretne változtatni otthona elrendezésén, hangulatán, esetleg a dekorálással nem jut egyről a kettőre. 

Itthon talán még nem annyira elterjedt dolog lakásvásárláskor kikérni lakberendező véleményét, pedig nagy segítség lehet a döntésben az, ha már előre tudja az ember, hogy az adott ingatlan milyen mértékű ráfordítással alakítható át az igényeinek megfelelően.

A homestaging (ingatlan lakberendező általi felkészítése eladásra vagy kiadásra) viszont egyre inkább népszerű itthon is. Nem is csoda, hiszen ezek az ingatlanok lényegesen kelendőbbek a teljesen csupaszon, vagy ne adj isten kupisan lefotózott, körbemutogatott társaiknál.

Legtöbbször milyen típusú ingatlanok berendezéséhez kérik a segítségedet?

Eddig többségében 2-3 szobás lakások felújításához és/vagy berendezéséhez kértek tőlem segítséget, kertes házaknál inkább csak berendezéssel, stílusváltással kapcsolatban kerestek meg.

Nagyjából hogyan zajlik, milyen lépésekből áll egy lakberendezési munkafolyamat, mondjuk egy teljesen új, üres lakás esetén?

Az első kérésem megkereséskor általában az, hogy a megbízó pontosítsa, hogy milyen jellegű lakberendezési szolgáltatást venne igénybe, milyen a lakás/ház állapota, milyen helyiségeket érintene az átalakítás, mennyire sürgős és van-e egyéb befolyásoló tényező. Mindig kérek képeket a jelenlegi állapotról, hogy még a helyszíni szemle előtt kicsit képbe kerüljek. Az inspirációs képek is fontosak, hogy jobban lássam a megbízó elképzeléseit, ízlésvilágát. Ha pedig még alaprajzot is tudnak küldeni, annak külön szoktam örülni. 

A részleteket persze egy személyes találkozóval egybekötött felméréskor beszéljük át, ahol leveszem a lakás méreteit akkor is, ha kisebb munkáról van szó. Persze a Covid alatt ez többségében online konzultáció volt, online körbevezetéssel. Szerencsére így is minden rendben zajlott, sokan szerintem rá is kaptak, hogy így még kényelmesebb az intézkedés. 

Mi történik a konzultáció során és után?

A konzultáció alkalmával próbálom a tényleges feladatokat pontosítani és letisztázni, ami természetesen mindig személyre szabott, hiszen különbözőek vagyunk, különböző igényekkel és lehetőségekkel. Ennek megfelelően a további konzultációk száma nagyon változó. Tegyük fel, hogy ezt az üres lakást nem csak bebútorozni, hanem új burkolatokkal kell felöltöztetni, meg ami ezzel együtt jár. Következő lépésként elkészítek 2 méretarányos, vázlatos berendezési alaprajzot a helyiségek ideális elrendezésről. 

Ezután a kiválasztott elrendezést kidolgozom 3d-ben is burkolatokkal, bútorokkal. Itt mindig kihangsúlyozom, hogy a látványtervbe többségében nem a tényleges bútorok kerülnek, hanem stílusban, méretben, formavilágban a leendőhöz hasonló, hiszen egyelőre még kevés gyártó készíti el a választék 3d verzióját. Helyiségenként 2-3 db ilyen látványterv készül. Miután ezt véglegesítettük a megbízóval, átbeszéljük a világítástervet, vagyis a lámpák, kapcsolók, konnektorok pontos helyét és igény szerint erről is készül terv. 

Majd helyiségenként 1-1 moodboardot készítek az általam összeválogatott burkolatokkal, bútorokkal, lámpákkal, nagyobb dekorációkkal. Miután a megbízó ezt is jóváhagyta, elküldöm a bevásárlólistát, azaz a moodboardon szereplő, konkrét tárgyak listája (link, paraméterek, ár, beszerzési hely). Ez egy ideális eset leírása, de ha sürget az idő, mert mondjuk már zajlanak a munkálatok, amikor megkeresnek, akkor ez a sorrend általában teljesen felborul. A munkám pedig akkor ér véget, amikor a megbízó elégedett az elkészült tervekkel. Igény szerint persze a beszerzésben és a kivitelezővel való egyeztetésben is részt veszek.

Kik segítik a leginkább a munkádat?

A suli elvégzése után, a kezdeti időszakban, ha valamilyen kérdés merült fel a tervezőprogrammal kapcsolatban, nyugodtan fordulhattam az egyik tanáromhoz a Szimultánból. Ez óriási segítség és támpont volt, amiért nagyon hálás vagyok. Így kevésbé éreztem magam elveszettnek. Egyébként meg bármennyire is egyszemélyesnek tűnik, ez csapatmunka és elengedhetetlen a gördülékeny kommunikáció a megbízóval. Ha mindent meg tudunk beszélni, az már fél siker. 

De ugyanez vonatkozik a különböző szakikra is. Ha nagyobb felújításról van szó, a munkálatok megkezdése előtt szeretek egyeztetni közösen a megbízóval és a szakikkal/kivitelezővel, ahol az esetlegesen felmerülő kérdéseket át tudjuk beszélni. Hiszen előfordulhat olyan szituáció, amikor valami nem kivitelezhető technikai okok miatt, amit az adott szakember tud csak megállapítani és elmagyarázni a dolgok mikéntjét. Ez is óriási segítség nekem, különösen, ha az alternatív megoldást is együtt át tudjuk beszélni. És természetesen nagyon sok támogatást kapok a páromtól, a családomtól és a barátaimtól, ami ugyancsak óriási segítség!

Esküvői dekorációk megtervezését is vállalod?

Igen, ez a szolgáltatás is szerepel a repertoárban. A végzettségem megvan hozzá, na nem mintha ezen sok múlna. Eddig egy ilyen munkához volt szerencsém, de tény, hogy egyáltalán nem feküdtem rá erre az ‘alkategóriára’.

Hogyan jelenik meg a környezettudatosság a munkád során?

Mindig próbálom arra ösztönözni a megbízót, hogy mentse a menthetőt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például, ha valamelyik helyiségben van egy jó állapotú lambéria, akkor előállok pár ötlettel, hogy hogyan lehetne megmenteni és egyben modernizálni, aktualizálni a megbízó igényeihez. A faparkettával hasonló a helyzet, bár általában problémásabb, mert a legtöbbször nem lenne elég egy csiszolás és újralakkozás, hanem javítani is kell. Sajnos a teljes csere szokott lenni az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, pedig szerintem minden érték, ami fa.

A másik ilyen dolog, hogy egy kis kreativitással sok régi, kopott, divatjamúlt bútor a lakás új éke lehet.

Tudom, hogy nem mindenkinek van kedve, ideje, affinitása ilyen kis DIY pepecseléshez, de bútorfelújítós csoportokban biztos lehet találni lelkes jelentkezőt, aki vállalná a kivitelezést. Persze nem egy tulipános láda korhű restaurálására gondolok, az tényleg szakértelmet igényel. Az, hogy mit mennyire lehet bepasszintani az új vagy megújuló enteriőrbe nyilván a lakás/ház stílusától is függ. 

Anyukám új lakását például vintage stílusban álmodtuk meg, ahova abszolút illenek az ilyen újragondolt darabok. Nála a bútorok körülbelül fele ebbe a kategóriába tartozik, ami persze anyagi szempontból sem volt mindegy. A mi lakásunkban is sok felújított bútor van (pl. varrógépből konzolasztal, utazóládából éjjeliszekrény, teljesen átfestett konyhabútor). De több olyan is akad, amit a szülői háznál talált anyagokból mi alkottunk a párommal (pl. étkezőasztal, dohányzóasztal, csőlámpák).

Mik voltak az eddigi legnagyobb szakmai kihívások, amikkel szembesültél?

Folyamatos kihívásként ide sorolnám például azt a problémakört, hogy hogyan tud érvényesülni az ember lánya, aki kevésbé rámenős, nincsenek marketing ismeretei és már félig feladta a biztosat azért, hogy azzal foglalkozzon, amit igazán szeret. De ha szorosan a szakmai részt vesszük, szerintem általánosan érvényes, hogy minél nagyobb munkáról van szó, annál több mindenre kell figyelni. 

Ha pedig egyszerre több ilyen nagyobb munka is van, ahol esetleg a határidő is szorít, akkor különösen jól kell beosztani az időt és nem hagyni, hogy úrrá legyen a pánik. Tavaly volt egy ilyen időszakom, akkor még nehezítő tényezőként ott volt a nyolcórás irodai munkám, plusz akkor tértem át a most is használt tervezőprogramra, szóval épp, hogy tanulgattam még. Akkoriban nem sokat aludtam… Egyszóval kihívásból sosincs hiány.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Most először is szeretnék eljutni nyaralni és pihenni egy nagyot! Viccet félretéve, misszióként szeretném eloszlatni az emberekben azt a tévhitet, miszerint lakberendezőt felfogadni luxus dolognak számít. A másik dolog egy ideje motoszkál a fejemben: kiterjeszteném a szolgáltatásaimat, hogy a Budapesten élő külföldiek, különösen az olaszok számára is elérhetőek legyenek. Így az angol és olasz nyelvtudásomat is tudnám kamatoztatni és az olasz kultúra iránti rajongásomnak is aktívan hódolhatnék.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!