Hazudik a gyerek!? Amit a szülő ilyenkor tehet

Hazudik a gyerek!? Amit a szülő ilyenkor tehet

Címlap / Életmód / Hazudik a gyerek!? Amit a szülő ilyenkor tehet

Mit tegyünk, ha a gyerek nem mond igazat?

A szakemberek emlékeztetnek, hogy nem kell megijedni, ha a gyerek kisebb dolgokban hazudni kezd. Egyrészt eleinte nem biztos, hogy teljesen el tudja választani a valóság és a fantázia világát, így a hazugság nem is feltétlenül akaratlagos. Később pedig, amikor – viszonylag korán – rájön, hogy a hazugsággal elkerülheti, hogy bajba kerüljön, vagy számára kedvezőbben alakíthatja az eseményeket, természetes, hogy megpróbálkozik velük.

Ennek oka, hogy idő kell, amíg a gyerekekben kialakul az az erkölcsi mérce, ami alapján rájönnek, hogy hazudni nem szép dolog. 

Fontos, hogy a hazugságon kapott gyereket ne szégyenítsük meg, viszont életkorának megfelelően beszéljünk vele arról, hogy milyen következményei lehetnek a szavainak. Hagyjuk, hogy maga jöjjön rá, hogy a helyes döntés igazat mondani.

Kegyes hazugságok

Tartsd szem előtt, hogy bizony mindenki hazudik: amikor a gyereknek azt tanítjuk, hogy nem kell mindent kimondani, amit gondol, lehet, hogy azt hisszük, udvarias viselkedésre neveljük, de egyúttal azt is tanítjuk neki, hogy hazudjon.

Ezzel nincs is semmi baj, ezek a „jó hazugságok” szükségesek ahhoz, hogy társadalomként együtt tudjunk élni. Ezeket minden gyerek megtanulja elkülöníteni a „rossz hazugságoktól”, ehhez azonban időre lehet szükség. Hogy mikor kell igazat mondani, és mikor „illik” hazudni, nem is olyan egyszerű kérdés, érthető, ha a kicsiknek időre van szükségük, hogy ezt kitalálják. Ezért sem érdemes rögtön büntetni, ha füllentésen kapod őket. Adj nekik esélyt és időt, hogy tisztába kerüljenek a dolgok.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Hogyan neveljünk igazmondásra?

A téma egyik kutatója, dr. Kang Lee az SOS Gyermekfalvaknak adott interjújában elmondta: fontos, hogy a szülő következetes maradjon, amikor igazmondásról van szó.

Nem jó üzenet például, ha azt mondjuk, elmondhatja, ki törte el a lámpát, nem leszünk mérgesek, majd amikor megmondja az igazat, mégis megszidjuk.

Ebből a gyerek azt tanulja, hogy mégis jobban járt volna a hazugsággal – ráadásul mi is hazudtunk, amikor azt mondtuk, nem lesz baj az igazságból. Természetesen hangot adhatunk a csalódottságunknak, megbeszélhetjük, mit tehetünk, hogy máskor elkerüljünk egy balesetet, de semmiképpen se büntessük a gyereket azért, mert igazat mondott.

A kutató tanácsot adott arra nézve is, hogy a szülő hogyan érheti el, hogy egy nagyon fontos helyzetben a gyerek igazat mondjon. Ilyenkor a szülőnek le kell ülnie a gyermekhez, és el kell mondania, hogy egy nagyon fontos dologról van szó, és nagyon szeretné, hogy az igazat mondja. A gyereknek éreznie kell, hogy kiemelt jelentőségű pillanatról van szó. Ez után a szülő kérje meg a gyereket, hogy tegyen ígéretet arra, hogy az igazat fogja válaszolni. A hümmögés nem elég, ki kell mondania a gyereknek, hogy megígérem. A kutatások szerint az elhangzó ígéret után a gyerekek sokkal hajlamosabbak rá, hogy valóban igazat mondjanak. Ehhez persze fontos, hogy olyan kérdést tegyél fel nekik, amire tudnak is válaszolni. Fogalmazz egyértelműen, világosan, úgy, hogy azt a gyerek is minden további nélkül értse.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást