Miért veszítjük el a kisgyermekkori emlékeinket? – A gyermekkori amnézia

Miért veszítjük el a kisgyermekkori emlékeinket? – A gyermekkori amnézia

Címlap / Életmód / Család / Miért veszítjük el a kisgyermekkori emlékeinket? – A gyermekkori amnézia / 2. oldal

Dr. Bauer szerint a gyermekkori emlékek kiesésének az az oka, hogy a gyerekek egyszerűen máshogy emlékeznek, mint a felnőttek. Az emlékezőrendszert egy szűrőhöz hasonlította – ha ebbe főtt rizst teszünk, és arra vizet engedünk, sok kis rizsszem ki fog potyogni. A rizsszemek ebben a hasonlatban a kis memóriaképek, a szűrő és a folyó víz pedig a folyamat, amivel a gyerekek tárolják és előhívják azokat. A felnőttek esetében – mondta a kutató – ez inkább olyan, mintha egy finom hálót használnánk a rizs megmosásához.

Az azonban, hogy melyik korban érjük el ennek az újfajta memóriarendszernek a kialakulását, még további vizsgálatok során kerülhet megválaszolásra.

A mostani eredmények a kutatók szerint azért is lehetnek érdekesek, mert részben igazolják Freud feltevéseit, nekünk pedig főleg azért tetszenek, mert ezek szerint mégsem annyira hihetetlen, amit Mary Poppins mondott: még az is lehet, hogy gyerekkorunkban valóban értettük, mit suttog a szél, csak aztán a gyerekkori amnézia során ezt a képességünket is elvesztettük. Mi szeretnénk hinni benne!

Neked mik az első emlékeid? Konkrét eseményt, vagy csak emlékfoszlányokat tudsz felidézni?

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»