Család / Életmód

Életet is menthet a szülői érintés – A kenguru módszer

Életet is menthet a szülői érintés – A kenguru módszer

Az alacsony súllyal világra jött koraszülöttek sokféle problémával szembesülhetnek születésük után. Testzsír-készlet nélkül komoly küzdelmet jelent a saját testhőmérsékletük szabályozása, és gyorsan elveszítik a hőt. Az inkubátorokra azért van szükség, hogy állandó hőmérsékletet tartsanak fent a piciknek.

Azáltal azonban, hogy a csecsemőt függőleges helyzetben rögzíti az anyja mellkasán, így a bőrük közvetlenül érintkezik, az anya képes megosztani testhőjét, hogy stabil hőmérsékletet tartson fenn a picinek. Ezzel drámai módon csökkenti a hipotermia kockázatát az első életnapokon.

A kenguru módszer használatát legelőször két gyermekorvos javasolta még 1978-ban, a kolumbiai Bogotában, hogy ezzel csökkentsék a túlterhelt koraszülött-osztályokon az inkubátorok igénybevételét.

A módszert a mai napig sikerrel használják olyan országokban, ahol nem elégséges a kórházak felszereltsége, és nincs elég inkubátor a koraszülött babák számára. Hatékonysága miatt a „kenguruzás” a nyugati országokban is egyre népszerűbb.

Inkubátor helyett kenguruval mentenek életet
Mikolette/istockphoto.com

A bogotai kórházba, ahol a módszert először bevezették, évente körülbelül 11 000 csecsemőt szállítottak. Sajnos igen magas volt a halálozási arány ezen újszülöttek körében.

Annak érdekében, hogy enyhítsék az inkubátorok iránt felmerülő sokszoros igényt, amit a kórházban nem tudtak mindig kielégíteni, az orvosok azt javasolták, hogy az alacsony születési súlyú csecsemők anyái folyamatosan létesítsenek bőrkontaktust a csecsemőkkel. Az így gondozott csecsemők halálozási aránya alacsonyabbnak tűnt, és a személyzet a legkritikusabban beteg csecsemőkre is koncentrálni tudott.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást