30 éve még nem féltették a gyerekeket az utcán – Amiért ma már minden szülő aggódik

30 éve még nem féltették a gyerekeket az utcán – Amiért ma már minden szülő aggódik

Címlap / Életmód / Család / 30 éve még nem féltették a gyerekeket az utcán – Amiért ma már minden szülő aggódik

1. Az egészséges étkezés

Mindig is nehéz volt rávenni a gyerekeket arra, hogy megegyék a zöldségeket, gyümölcsöket, és ez most sincs másképp. Azonban a modern kor szülői szembetalálják magukat egy újkeletű gonddal. Vajon amit a boltok polcain megvásárolsz, mennyire egészséges valójában?

A tartósítószerek, különféle vegyületek, a származási hely egyaránt kérdéseket vetnek fel, míg korábban sok esetben a családok a saját kertjeikben állították elő a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezzel kapcsolatban okkal fordul meg több kérdés a fejükben most, mint akkor.

2. Az elhízás

Talán nem is gondolnád, de a gyerekkori elhízás aránya mindössze 30 év alatt megnégyszereződött!

Egy felmérés szerint lényegében minden ötödik kisgyermek túlsúllyal küzd, ami ellen sok esetben gyógyszerrel veszik fel az orvosok küzdelmet.

Ilyenkor egy gyerek viszont olyan tablettákat szed be, amiket a felnőttek diabéteszre vagy vérnyomás problémákra kapnak, és ez cseppet sem egészséges. Mindig a megelőzés a legegyszerűbb megoldás, így a szülőknek nagyon oda kell figyelniük a kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres mozgásra kortól függetlenül.

3. Túlterheltség

Korábban iskola után a gyerekek hazamentek, és a családjukkal, barátaikkal töltötték az időt. Nem volt szó arról, hogy muszáj hetente többféle délutáni órára, képzésre, foglalkozásra bejárni; sokkal több szabadidejük volt. Most viszont már egészen más idők járnak, és azt láthatod, hogy minden általános iskolás kisgyerek eljár délután valamilyen foglalkozásra.

Zeneórák, sportok, művészeti kurzusok – ezek viszont egy idő után rendkívül megterhelőek lesznek számukra. A szülők azonban igyekeznek tartani az iramot másokkal, és minél korábban elkezdenek azon gondolkodni, milyen jövőt teremthetnek tanulás szempontjából a gyereküknek.

4. Egy rossz kattintás

Kép forrása: pressmaster/Depositphotos.com

A gyerekek már nagyon otthon vannak a technológiában, és kiismerik magukat az internet világában. Sokszor már nagyon fiatalon regisztrálják magukat a Facebookra, sőt, akár az Instagramra is, ahová magukról készített fotókat posztolnak. Emiatt egyszerűen túl hamar felnőnek, és mindent idő előtt tudnak. Egyetlen kattintás választja el őket sokszor olyan tartalmaktól, amelyek korukból kifolyólag nem megfelelőek számukra. Nagyon résen kell lenni egy szülőnek, hogy manapság mit néz a gyermeke az interneten!

5. Ki van a monitor mögött

Arról nem is beszélve, hogy a képernyő mögé bárki el tud rejtőzni. Sajnos sosem lehet tudni, kivel beszélget a gyermek, hiszen egy fotó mögött akár valaki más is lehet. Nagyon veszélyes következményekkel járhat, ha egy netes predátor megpróbálja felvenni velük a kapcsolatot, pláne, hogy sokszor a gyerekek nem is beszélnek a szüleiknek arról, kivel és mit beszélgettek a neten.

A szülőknek muszáj nagyon sokszor hangoztatniuk, mennyire fontos bizalmatlannak lenni a neten, és sosem szabad találkozót lebeszélni valakivel, aki nem közeli barátjuk.

6. Netes bullying

Sőt, sajnos nagyon sok gyerek válik áldozatául a cyberbullyingnak. Ez azt jelenti, hogy feltöltenek magukról például egy fotót a Facebookra, és valaki gonosz kommenteket ír nekik, amelyeket ráadásul mindenki más is lát. A gyermekek lelki világára ez borzasztóan nagy hatással van, és sajnos nagyon könnyű is manipulálni őket ebben az életkorban.

Egy szülőnek most már figyelnie kell arra, hogy milyen hatások érik a gyermekét a neten, mindegy, hogy egy 10 évesről vagy egy 18 évesről van szó.

7. A közbiztonság

A közbiztonságra is nagyobb figyelmet kell fektetni manapság, mint 30 éve. Akkoriban a szülők el merték engedni a gyermekeiket a barátaikhoz, és nem igazán kellett azon aggódniuk, hogy egy autó túl gyorsan hajt át az úton, vagy hogy valami baj történik. Manapság sajnos muszáj nyitott szemmel járni az utcákon. A városban, tömegközlekedésben, lényegében bárhol történhetnek ijesztő dolgok, lopás, vagy még rosszabb, így a közbiztonság miatt kétségkívül többet aggódnak a szülők ma, mint egykor.

8. A tévés műsorok

Amikor a televíziózás egyébként sem volt túlságosan felkapott dolog, a szülőknek nem kellett azon aggódniuk, hogy a tévében valami olyat néz meg a gyermek, amit nem kéne. Ma viszont már sokszor adnak a tévében olyan műsorokat, amelyek lövöldözést, ijesztő jeleneteket tartalmaznak, és még ha nekünk felnőtt fejjel nem is tűnik olyan problémásnak egy film, az a gyerekekre még lehet erőteljes hatással. És bizony okozhat is rémálmokat!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást