A „versenyképes” szó elriasztja a nőket. Álláshirdetések dekódolása

A „versenyképes” szó elriasztja a nőket. Álláshirdetések dekódolása

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A „versenyképes” szó elriasztja a nőket. Álláshirdetések dekódolása

„Ezermester rocksztárt keresünk belevaló stílussal” – ismerősek ezek a vicceskedő álláshirdetések? A BBC cikke szerint többet árulnak el, mint elsőre hinnéd!

Az internet korában nem csak a legújabb álláslehetőségekről tudsz a legkönnyebben értesülni, de az egyes cégekről is minden korábbinál könnyebb információt gyűjteni. Mégis, jó, ha tisztában vagy vele, hogy mi mit jelent egy álláshirdetésben – a sablonosnak tűnő szövegek ugyanis sokszor toxikus környezetről árulkodhatnak.

Találkoztál már valaha a „mindenhez értő ezermester” vagy a „lelkes és független problémamegoldó” kifejezésekkel egy álláshirdetésben? Vannak, akik szerint ezek kódok: az előbbi arra utal, hogy öt ember munkáját fogod végezni, a második arra, hogy nem sok segítségre vagy támogatásra számíthatsz majd.

Noha a szakértők óva intenek attól, hogy túl sokat láss bele egy álláshirdetésbe, pláne ne kövesd el a hibát, hogy elszalasztod álmaid karrierlehetőségét azért, mert valami gyanúsat láttál a hirdetésben, mégis érdemes lehet ezeket a dolgokat észben tartani, amikor egy állásra jelentkezel. Az interjúk során pedig ajánlott kipuhatolni, hogy valóban arról van-e szó, amitől tartasz.

A kisebb cégek alkalmazzák

Az ilyen típusú álláshirdetések egyébként a szakértők szerint többnyire kis cégek vagy start-upok oldalain jelennek meg.

„Az ilyen típusú vállalatoknak folyamatosan fejlődő prioritásaik vannak. Ez megnehezíti a különböző karrierekre vonatkozó munkaköri leírások megfogalmazását” – mondja Renata Dionello, a Los Angeles-i székhelyű digitális álláspiac, a ZipRecruiter vezetője.

„Ilyenkor találkozunk semmitmondó kifejezésekkel, klisékkel és zavaros nyelvhasználattal.”

Ezekben a hirdetésekben jelennek meg az olyan kifejezések, mint a „döntésképes vezető”, a „gyors tempójú környezet” vagy a „szoros, családias csapat”. Ezek kérdéseket vetnek fel egyesek számára azzal kapcsolatban, hogy milyen munkakultúrát is jelentenek valójában: intenzív versenyt? Túl sok óra és kiégés? Feltétel nélküli lojalitás?

„Azt javaslom, hogy az álláskeresők tisztázzák ezeket a homályos kifejezéseket, mielőtt elköteleznék magukat egy új szerep iránt”

– mondja Dionello.

A zavaros mondatokon túl egyes kifejezések a nemi, faji vagy társadalmi -gazdasági befogadás hiányára is utalhatnak.

„Az egy nem felé hajló szavaknak vagy névmásoknak meg kell szólaltatniuk a vészcsengőt” – mondja Carol Cochran, a FlexJobs nevű, rugalmas idejű és távmunkára szakosodott weboldal emberekkel és kultúrával foglalkozó alelnöke..

„A kutatások azt mutatják, hogy az olyan szavak, mint az ‘agresszív’, a ‘versenyképes’, a ‘független’ és az ‘önálló’ az álláshirdetésekben, jobban vonzzák a férfiakat. Tudat alatt elriaszthatják a nőket a jelentkezéstől.

Diszkriminációra utaló jelek

Eközben az olyan kifejezések, mint az ‘angol anyanyelvű’ vagy a ‘felsőfokú végzettség szükséges’, más típusú elfogultságokat is közvetíthetnek.

„A kódolt nyelv olyan kifejezéseket tartalmaz, amelyek nem tűnnek kifejezetten diszkriminatívnak. Ennek ellenére bizonyos emberek csoportjait bizonyos viselkedésekhez vagy tulajdonságokhoz társítják”

– teszi hozzá Dionello.

A jó hír, hogy a szakemberek szerint az álláskeresők olyan szavakat is találhatnak az álláshirdetésekben, amelyek pozitív munkahelyi kultúrára utalhatnak. „A progresszív szervezetek általában nagyon odafigyelnek nyelvükre és az általuk használt terminológiára, hogy véletlenül se zárják ki a tehetségek szélesebb merítését” – mondja Jenna Alexander, a hollandiai székhelyű Randstad globális HR szolgáltató cég tehetséggondozó igazgatója. Egy művelt szervezet gyakran emberi és befogadó szavakat használ, mint például a ‘csatlakozás’, ‘épít’, intuitív’, ‘elkötelezettség’,’lelkes’, ‘felelős’ és ‘empatikus’.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!