3 trükk, amivel sikerült megtakarítanom 30 ezer forintot hó végére

3 trükk, amivel sikerült megtakarítanom 30 ezer forintot hó végére

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 3 trükk, amivel sikerült megtakarítanom 30 ezer forintot hó végére

Az elmúlt hónapok valószínűleg mindenki pénztárcájára hatással voltak, ezért biztosan te is ott spóroltál, ahol csak lehetett. Ez alól én sem voltam kivétel, ugyanis most meg kellett húznom egy kicsit a nadrágszíjat, és jobban odafigyelni arra, hol tudok lefaragni a kiadásaimból. Az első hónap alatt még nem voltam annyira sikeres a megtakarításban, de a második hónapra már eljutottam oda, hogy sikerült 30 ezer forintot félretennem. Elmondom, hogyan csináltam!

Sosem voltam az a nagyon spórolós típus, hiszen amint sikerült egy kicsit többet keresnem, rögtön elköltöttem olyan dolgokra, amiket előtte nem engedtem meg magamnak. Amikor viszont a koronavírus beütött, kénytelen voltam belátni, hogy egy ideig takarékosabban kell élnem, mint korábban.

A neten rengeteg trükköt olvastam a spórolásról, de lemondani a Netflixről vagy folyamatosan kuponokra vadászni nem szerettem volna. Így elkezdtem a saját fejem után menni, és végigvenni, az életmódomon hogyan tudnék leginkább változtatni.

Az első, és egyben leginkább kézenfekvő módszer az volt, hogy mostantól nem este 6-kor fogom kitalálni, mi legyen a vacsora.

Leültem vasárnap, és előre megterveztem a teljes heti menüt, kezdve a reggelitől a vacsoráig, és elhatároztam magamban, hogy megpróbálok minden nap főzni.

Az ebédemet előtte többnyire mindig a munkahelyi menzán vettem meg (hol épp 1800 Ft-ért, hol 2500-ért), de tudtam, hogy minden nap kifizetni ezt összességében több tízezer forintot jelenthet havi szinten.

Menü tervezés, receptes könyvvel

Úgyhogy amikor nekiálltam este főzni, mindig hozzáadtam annyit, hogy plusz egy adag kijöjjön belőle. Természetesen nem kell extra kajákra gondolni, amelyek miatt órákig álltam a konyhában, hiszen sokszor egyszerű csirkemellet készítettem körettel és egy kis zöldséggel, ami nagyjából 30 perc alatt készen is volt.

Rövidebb időbe telt, mint kivárni a házhozszállítás idejét! Az ételek árát persze ugyanúgy ki kell fizetni, mint ha minden nap rendelnék, de mivel nem csak egyetlen kajálás jött ki belőle, hanem mindjárt a másnapi ebéd (és sok esetben vacsi) is, rögtön kicsit jobban állt a szénám.

1/3 Nem mindegy, hol vásárolok

Mind tapasztaljuk, hogy egyes élelmiszerek ára a koronavírus és háború hatására felment, de még mindig a főszabály az, hogy üzlete válogatja, hogy mi és mennyibe kerül. Ezért úgy döntöttem, hogy bár kényelmes lenne beszaladni a közeli boltba meló után, amit lehet, elkezdek inkább piacon megvenni.

Kistermelői piac

Előtte sosem jártam ki, mert nem szerettem korán kelni hétvégén, de úgy döntöttem, beáldozok egy-egy reggelt, és megnézem, milyen a felhozatal.

Nagyon kellemes csalódás ért, mert a zöldségeket, tisztítószereket, sőt még a húsokat is 30%-kal olcsóbban vehettem meg, ráadásul hazai termelőktől, amivel egy kicsit őket is tudtam támogatni. Mindenkinek ajánlom, hogy a közeli piacokat nézze végig, mert igazi kincsekre lehet bukkanni – és persze az alkudozással még előnyösebben lehet kijönni a végén! 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»