7 szörnyűség, amit a diétás kóla művel a testeddel

7 szörnyűség, amit a diétás kóla művel a testeddel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 szörnyűség, amit a diétás kóla művel a testeddel

Ha a súlyod miatt aggódsz, a diétás kóla jó választásnak tűnhet a hagyományos, cukros változattal szemben. Az édes ital azonban hiába kalóriamentes, koránt sem olyan ártalmatlan, mint például a víz. Rendszeres fogyasztása esetén ugyanis a következő problémákkal szembesülhetsz…

Csúnya bőr

Ha folyton diétás kólát kortyolsz, csökkenhet a bőröd pH-értéke. A kémiai egyensúly felborulása túlzott érzékenységhez, tág pórusokhoz, valamint mitesszerek és pattanások megjelenéséhez vezethet.

Az Amerikai Egyesült Államokban már bevett szokás, hogy aki ilyen panasszal fordul bőrgyógyászhoz, azt rögtön letiltják az üdítőkről.

Lepedékes fogak

A Fogorvosok Nemzetközi Szövetségének (ICCD) állásfoglalása alapján az üdítőitalok rendszeres fogyasztása fokozott lepedékképződéshez vezet a bennük lévő vegyületeknek köszönhetően.

A citromsav és a foszforsav ilyen szempontból különösen káros, mert nemcsak sárgít, hanem a zománcot is rombolja.

Vesekárosodás

Napi két pohár diétás kóla legurításával máris jelentősen növeled a vesekárosodás kialakulásának kockázatát.

Kutatások szerint egészen konkrétan 30%-kal. A tudósok arra is rávilágítottak, hogy a diétás kóla rajongóinak veséje kevesebb vért képes megszűrni, mint azoké, akik vizet vagy teát isznak inkább.

2-es típusú cukorbetegség

Az orvostudomány most kezdi kézzel fogható bizonyítékokkal alátámasztani, hogy az édesítőszerek befolyásolják a cukoranyagcserét.

A szervezet természetes inzulintermelésébe való beavatkozás pedig beláthatatlan következményekkel járhat.

Ok-okozati viszonyt egyelőre nem mutattak ki a diétás kóla és a diabétesz között, de statisztikai összefüggést igen.

Kiszáradás

Amennyiben víz helyett iszod a kólát,  haspuffadás és más emésztési panasz lehet a jutalmad. Mivel jelentős mennyiségű, vízhajtóként működő koffeint viszel be a testedbe, tulajdonképpen megvonod a folyadékot a sejtjeidtől.

Ennek az általános rossz közérzet mellett azonnali kiszáradás lehet a vége.

Metabolikus szindróma

Korunk népbetegsége olyan tünetegyüttes, amely a túlsúlyon kívül magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel és különböző emésztési panaszokkal jár.

Mivel több szervrendszert érintő problémáról van szó, összetett kezelésre van szükség, melyhez az egészséges életmód az első lépés.

Hízás

A közhiedelemmel ellentétben a diétás kóla nem véd meg a súlygyarapodástól. Egy amerikai tanulmány (San Antonio Heart Study) szerint minél több ilyet iszik valaki, annál nagyobb esély van arra, hogy elhízzon.

Minden naponta elfogyasztott egységnyi üdítő 65%-kal növeli a zsírpárnák felhalmozódásának kockázatát.

Nem kell sokat agyalnod rajta, hogy diétás kóla helyett mit választhatsz: a víz, a nyers gyümölcsök általad préselt levével gazdagított víz, valamint a teák szinte végtelen kínálatot biztosítanak az egészséges folyadékpótlásra.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!