Mérgező hagyatéka lehet az ukrajnai háborúnak: hosszú évekig veszélyeztetheti az emberéletet

 Mérgező hagyatéka lehet az ukrajnai háborúnak: hosszú évekig veszélyeztetheti az emberéletet

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet /  Mérgező hagyatéka lehet az ukrajnai háborúnak: hosszú évekig veszélyeztetheti az emberéletet

Június 6-án műholdfelvételek több száz tüzérségi lövedék által okozott krátert és egy 40 méter széles lyukat rögzítettek, amelyet egy bomba hagyott a kelet-ukrajnai Dovhenke falu körüli mezőkön. Ez csak az egyik helyszín, amelyet Oroszország szomszédja elleni inváziója hagyott maga után. Miközben a háború továbbra is pusztító humanitárius áldozatokat követel, a konfliktus sokkal kevésbé nyilvánvaló, mérgező örökséget is hagy maga után a földön.

Milyen mérgező anyagokról van szó?

Dovhenke foltokkal tarkított tája és kiégett épületei között nehézfémek, üzemanyag és a lőszerekből és rakétákból származó vegyszermaradványok szivárogtak a talajba.

Bár az ukrajnai talajszennyezés teljes mértéke még nem ismert, aggodalomra ad okot, hogy a konfliktus hosszú távú károkat fog okozni az ország mezőgazdasági termelékenységében. Ukrajna a világ egyik legfontosabb gabonatermelője és exportőre gabonaféléknek és olajos magvaknak, többek között kukoricának, búzának, árpának és napraforgóolajnak.

A konfliktus okozta széles körű szennyezés a helyi élővilágot és a közösségek egészségét is veszélyezteti, akiket a szennyezett termények fogyasztása veszélyeztet.

Az ukrán kormány felkérte az ENSZ Környezetvédelmi Programját (UNEP), hogy segítsen felmérni a konfliktus okozta környezeti károkat. Az ügynökség és partnerei által végzett előzetes megfigyelések arra utalnak, hogy a városi és vidéki tájak „mérgező örökséget hagyhatnak az elkövetkező generációkra”.

Alex_Ischenko/depositphotos.com

Számtalan ipari épületből is veszélyes anyagok szivároghatnak

Az Ukrajna-szerte elkövetett támadások már eddig is vegyi üzemek vagy hulladéktárolók lerombolásához vezettek. Az UNEP által januárban összeállított legfrissebb adatok szerint a háború kezdete óta eltelt egy évben 618 ipari vagy kritikus infrastrukturális létesítményt károsítottak vagy semmisítettek meg. Az UNEP ezeket óvatos becsléseknek tartja, amelyek tájékoztató jellegűek, de messze nem bizonyító erejűek. A tényleges számok várhatóan lényegesen magasabbak lesznek.

Sok jelentést nem lehet ellenőrizni” – mondja Andrea Hinwood, az UNEP vezető kutatója. „Még nem tudjuk, hogy mely szennyező anyagok vannak a helyszínen – jelenleg nem lehet hozzáférni sok ilyen területhez. Néhol távoli technológiát lehet alkalmazni, hogy vizuális áttekintést adjunk. Valójában azonban csak a konfliktus lezárulta után leszünk képesek a konkrét szennyeződések tényleges vizsgálatára.

Alex_Ischenko/depositphotos.com

Lehet, hogy helyrehozhatatlanok a háború következményei

Az ukrán ökológiai felügyelőség által koordinált különleges munkacsoport olyan környezeti bűncselekmények ügyében nyomoz, mint a vízügyi létesítmények, vegyi üzemek és atomerőművek elleni támadások. Az UNEP arra figyelmeztet, hogy ez a hatásvizsgálat „kolosszális feladat lehet a bejelentett incidensek nagyságrendjét és földrajzi elterjedtségét tekintve”.

Környezetvédő csoportok már most gondosan dokumentálják a károkat, hogy tudják, hová kell irányítani a helyreállítási és tisztítási erőfeszítéseket, ha a konfliktus véget ér. De vajon újra lehet-e majd művelni Ukrajna beszennyezett talaját? Ezt egyelőre senki sem tudja határozottan megmondani. A szakértők egyetértenek abban, hogy ez óriási erőfeszítést igényel majd. Várhatóan nem is lesz mindenre egyforma megoldás, mivel a szennyeződés helyspecifikus.

A tisztítási erőfeszítések során mikrobákat használhatnak az olajfoltok lebontására, vagy olyan növényeket termeszthetnek, mint a fékpáfrány és a napraforgó, amelyek kivonnak bizonyos mérgező vegyi anyagokat vagy stabilizálják a talajt.

A bajt tetézi, hogy Ukrajna legsúlyosabban érintett területei közül néhány az ország déli és keleti részén található, ahol a legtermékenyebb a talaj – mondja Jevhenia Zasiadko, az EcoAction, egy ukrán nonprofit szervezet klímavédelmi vezetője, aki az orosz háború környezeti hatásait dokumentáló adatbázist készít.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást