Tudod, hányan haltak már meg szelfizés közben? Hihetetlen statisztikák a biztonságról

Tudod, hányan haltak már meg szelfizés közben? Hihetetlen statisztikák a biztonságról

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tudod, hányan haltak már meg szelfizés közben? Hihetetlen statisztikák a biztonságról

Nem állunk neki otthon villamos hálózatot szerelni, óvatosak vagyunk, amikor csúszós utakon közlekedünk, de a legtöbbeknek meg sem fordulna a fejében, hogy az alábbi tevékenységek is veszélyesek lehetnek. Pedig az adatok azt bizonyítják, hogy sokak végeztét okozta már egy fénykép, vagy juttatta őket kórházba a grillszezon.

Több mint 250-en haltak bele a szelfizésbe néhány év alatt

A megfelelő háttérért néha magasra kell mászni, de az is lehet, hogy a kamerába mosolygás egyszerűen csak elvonja a figyelmet egy egyébként elkerülhető vészhelyzetről. A statisztikák szerint 2011 októbere és 2017 novembere között 259-en lelték halálukat szelfizés közben.

A halálesetek – többnyire a fulladás, a zuhanás és a gépjármű-balesetek következtében – leggyakrabban Indiában, Oroszországban, Pakisztánban és az Egyesült Államokban fordultak elő.

A probléma már olyan szintű, hogy vannak, akik bizonyos helyeken „szelfizni tilos” táblákat szeretnének látni. Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata például már adott ki figyelmeztetést arról, hogy ne próbáljunk szelfit készíteni medvével a háttérben, a Yellowstone Nemzeti Park pedig létrehozott egy listát a veszélyes szelfi helyszínekről, amiket jobb elkerülni.

Az autós üldözés rád is veszélyesebb, mint hinnéd

Az autós üldözés idehaza sem ismeretlen jelenség, de az Egyesült Államokban szinte kultúrája van. Ez sajnos azzal jár, hogy csaknem minden napra jut egy halálos áldozat, aki gyakran csak ártatlan szemlélője az eseményeknek, vagy éppen rosszkor van rossz helyen. A halálesetek mellett 1973 és 2013 között becslések szerint több mint 270 ezer ember sérült meg autós üldözések következtében.

Ami pedig talán még ennél is megdöbbentőbb, az az, hogy a legtöbb ilyen esemény kisebb bűncselekmények, általában közlekedési jogsértések vagy vétségek után következett be.

Kerti partiról a sürgősségire

Az Országos Tűzvédelmi Egyesület által 2013 és 2017 között közölt adatok szerint az USA-ban évente átlagosan 19 ezer ember köt ki a sürgősségin grillezéssel kapcsolatos sérülések miatt. A sérülések közel fele égési sérülés, és a sérültek 38%-át az öt éven aluli gyermekek tették ki. A lakástüzek szintén nagyon veszélyesek a grillezés során. Ugyanebben az időszakban a tűzoltóságok évente 10 200 tüzet jelentettek, amelyek valahogyan összefüggésbe hozhatóak voltak a kerti sütögetéssel. Ezekből a balesetekből összesen 10 haláleset, 160 sérülés és 123 millió dolláros vagyoni kár keletkezett.

Van jó hírünk is: csak egy a 3 747 067-hez az esélye annak, hogy cápatámadásba halsz bele

Ami azt jelenti, hogy nagyon, nagyon, de tényleg nagyon alacsony. Ha hinni lehet a statisztikáknak, sokkal nagyobb eséllyel lehet meghalni az influenzától (63-ból 1), kerékpáros balesetből (1 a 919-hez), vagy villámcsapásból (1 a 79 746-hoz).

2018-ban az egész világon 130 cápatámadás történt, ebből az Egyesült Államokban összesen 32, és „csak” egyetlen halálos.

A végzetes támadás Massachusetts-ben történt, noha Florida az a hely, amit következetesen a cápáktól leginkább veszélyeztetett területként emlegetnek. Hogy az egyébként is rendkívül alacsony kockázatát annak, hogy egy cápa megtámadjon, még tovább csökkentsd, ne viselj élénk színű fürdőruhákat és fényes ékszereket, maradj csoportokban, kerüld el a homokfalak és a mélyedések közötti területeket, és ne ússz sötétben vagy félhomályos órákban, amikor a cápák különösen aktívak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást