Életmód / Ezotéria

A spirituális nárcizmus jelei – Vigyázz, nehogy igazak legyenek rád!

A spirituális úton járók egyik fő feladata legyőzni az egót, ami szenvedést és fájdalmat ígér. Közben oda kell figyelni arra, hogy miközben lerombolják a hétköznapit, ne építsék fel mellette a spirituális egót. Ha nem veszed észre időben, teljes pusztulást idézhet elő az életedben, hiszen ahogy minden más ego is, ez is rombol.

A spirituális nárcizmus a jó szándék, a „magasabb szint” maszkja mögé bújik és sajnos magát a viselőjét is megtévesztheti. Ez egy csapda, amelybe sok spirituális úton járó belelép. Az ego a mi illuzórikus énképünk, amit magunk alakítunk ki. Ám az ego minden szenvedésünk forrása. Kényszeredetten törekszünk arra, hogy elérjük azt a képet, amit a fejünkben kialakítottunk magunkról. Az ego elvárást szül, azok pedig csalódást okoznak. Hasonlóképp működik a spirituális ego is, amely azt hiteti el velünk, hogy különbek vagyunk másoknál. De sokszor addig észre sem vesszük, míg nem kerülünk egy olyan kellemetlen helyzetbe, ami erre rávilágít. Még idejében elkerülheted azzal, ha felismered magadon a spirituális nárcizmus jeleit!

Gyakran büszkélkedsz a szellemi teljesítményedről

Tegnap megbocsátottál a kollégának, aki anyagi kárt okozott neked. Higgadtan és éretten kezelted.

Azelőtt meg befejeztél egy nagyon vastag és szörnyen bonyolult szövegű ezoterikus könyvet és úgy érzed, minden szavát maximálisan megértetted.

Ma reggel pedig meditációban elérted a tökéletes béke állapotát.

Ezek valóban szép teljesítmények, de ha minden áldott nap ezekkel büszkélkedsz, azzal valójában csak magadat szeretnéd fényezni.

Különben miért éreznéd szükségesnek, hogy rendszeresen beszámolj a teljesítményedről?

Azt hangoztatod, hogy lelkileg fejlettebb vagy

Az egyik barátod borzasztóan éretlen. A másik érzelmi fogyatékos. A harmadik túlságosan földhözragadt.

A lényeg, hogy látszólag egyedül te vagy lelkileg fejlett és szereted is mások tudtára adni.

Olvastad már?  Szeretnéd bevonzani a szerelmet 2019-ben? Ezt a néhány dolgot tedd meg szilveszterkor

Te könnyen megbocsátasz másoknak, nem húzod fel magadat apróságokon és nem csak a világi javak számítanak neked.

Képes vagy meglátni másokban a jót és csupa szeretettel vagy a világ iránt. Remek!

Legyen is így, de az, hogy ezt folyton mások orrára kötöd, inkább dicsekvésnek tűnik és mintha azt akarnád sugallni, jobb vagy másoknál.

Különbnek érzed magadat másoknál

Nemcsak hangoztatod, de így is érzed. Saját bevallásod szerint, te tapasztaltabb, bölcsebb vagy, mint mások.

Olyan kifejezéseket használsz a többiekkel kapcsolatban, minthogy „nem vagyunk egy szinten”, meg hogy „tudatlanságban élnek”.

De még más spirituális emberekhez képest is tehetségesebbnek érzed magad. Sőt, ezt szereted tettek formájában is bizonygatni. Random ránézel valakire, majd „megjósolod” a jövőjét vagy ráteszed a kezedet a vállára és meggyógyítod.

Még ha így is van, előbb kérdezd meg, van-e erre igénye a másik félnek, különben úgy tűnhet, isteni lény módjára próbálsz beleavatkozni mások életébe.

Azt sugallod, hogy a te kapcsolatod az égiekkel különlegesebb

Úgy véled, hogy a te kapcsolatod Istennel vagy az égiekkel, sokkal mélyebb és különlegesebb, semmint másoké. Szerinted mások viszonya inkább felszínes vagy látszat kapcsolat, míg te sokkal jobban megérted őt. Erősebb kötelék van köztetek. Ámen, bízzunk benne, hogy így van.

Viszont szerényebbnek hatna, ha ezt nem osztanád meg minden szembejövővel.

Egyrészt azért, mivel ez nem valami érdem, amivel fel kellene vágni, másrészről pedig mert sértő lehet. Buddha talán dicsekedett?

Próbálod megváltoztatni az embereket

Ez sokaknak fel sem szokott tűnni. Többségüket tényleg jó a szándék vezérli és segíteni szeretnének.

Ám a mögöttes ok az, hogy elmondhassák magukról: én segítettem neki. Én adtam a kezébe a megoldást. Megváltottam azt az embert.

Ezért szoktak egyesek kéretlen tanácsokat osztogatni vagy másokra erőltetni az akaratukat. Így akarják magukat értékesnek érezni.

Komolyan azt hiszik, hogy olyan tudás és képességek birtokában vannak, amelynek révén bárkin képesek segíteni.

Olvastad már?  Ez az oka annak, hogy a spirituális emberek nehezen találják meg a szerelmet

Szeretsz másokat kioktatni

De legalábbis kijavítani. Persze biztos vannak helyzetek, amikor helytálló, főleg inkább a tényszerűségeknél, hogy Szepes Mária mikor született. Ámde a spiritualitás, az nagyon egyéni dolog.

Ez a lényege: mindenki felépítheti a saját hitrendszerét. Nincs egy igazság. Mindenki másképp tapasztal és más tempóban halad.

Szóval ezért felesleges és egyben káros kioktatni másokat arról, hogy mi helyes és mi nem. Elmondhatod a meglátásaidat, de ne jelentsd ki, hogy az rossz, téves, amiben más hisz.

Beavatottnak, megvilágosodottnak vallod magad

Ezek a legékesebb jelei a spirituális nárcizmusnak. Magabiztosan állítani, hogy beavatott vagy megvilágosodott vagy.

Beavatott természetesen lehetsz, ha egy nálad magasabb szintű mester beavatott. Ez szép teljesítmény, de bizonyára önmagadért tetted és nem azért, hogy menőzz vele.

Azt kijelenteni, hogy megvilágosodott vagy, igen nagy bátorságra vall, mert Gautamának sem egy csettintésre sikerült.

Kisebb-nagyobb felismerésekben mindnyájunknak lehet része, de azért mindjárt a megvilágosodással pedálozni, az elég merész állításnak tűnik.

Hirdeted a spirituális életmódodat

Amikor dolgozni mész, igyekszel nagyon misztikusan, keletiesen felöltözni. A közösségi oldalaidon rendszeresen posztolsz tőled származó bölcsességeket vagy olyan képeket, amin épp meditálsz, jógázol, de legalábbis „spirituálisnak” látszol. Ha ebből élsz, akkor valahol érthető.

Az is rendjén vagy, hogy valaki szereti a keleties ruházatot meg a kristályokat illetve a medálokat kiegészítőként viselni. Meg persze az is szép dolog, ha csak szeretnél példát mutatni másoknak, segíteni, miként legyen valaki spirituális.

De mindig nézz mélyen magadba: ezt önmagadért teszed? Vagy azért, hogy mások felfigyeljenek rád? Így szeretnél érdekesnek mutatkozni? A lájkesőért teszed?

Légy őszinte magaddal és kerüld el a spirituális nárcizmust!