Sárgás foltok a párnán? Mutatjuk, hogyan tüntetheted el

Sárgás foltok a párnán? Mutatjuk, hogyan tüntetheted el

Címlap / Otthon / Háztartás / Sárgás foltok a párnán? Mutatjuk, hogyan tüntetheted el

Mik ezek a különös foltok?

Mindegy, milyen huzatot használsz és milyen gyakran mosod, a szennyeződések idővel áthatolnak rajta, és utat találnak a párnád anyagába, ez okozza az elszíneződéseket.

Tényleg sajnáljuk, hogy tőlünk kell megtudnod, de a sárga foltokat izzadtság, nyál és elhalt bőrsejtek okozzák. Egyik sem olyasmi, amin szívesen hajtanád álomra a fejedet.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a foltok megjelenésének semmi köze a személyes higiéniához, alvás közben mindenki izzad, mindenki veszít elhalt hámsejteket, és bizony, néha a nyála is folyik mindenkinek, így a foltok megjelenése teljesen normális – de ugyanilyen érthető az is, hogy szeretnél megszabadulni tőlük.

Mire lesz szükséged?

  • 1 csésze por állagú mosószer
  • 1 csésze folyékony mosószer
  • 1 csésze fehérítő
  • 1/2 csésze bórax

A fent leírt összetevőket alaposan keverd össze, majd adj hozzá egy kevés forró vizet, hogy minden jól feloldódjon, és a tisztítószer ne legyen túl tömény, amikor a párnákra locsolod.

Tedd a tisztítandó párnát vagy párnákat a mosógépbe, és tedd melléjük a tisztító folyadékot – vannak olyan mosószeradagolók, amelyeket kimondottan arra találtak ki, hogy a ruhák mellé tedd őket a dobba, ezt is használhatod, de ha nincs ilyened, az is megfelel, ha csak ráöntöd a folyadékot a párnákra.

Ezután indíts el egy forró vizes programot a gépeden – ellenőrizd a párnák címkéjén, hogy mi a legmagasabb hőmérséklet, amin még biztonsággal moshatóak – és állítsd be, hogy a program végén ne engedje le a vizet.

Hagyd így ázni a párnákat fél órán keresztül, majd engedd le a vizet és indíts el egy mosószer nélküli, forró vizes programot, ha pedig lefutott, ismételd meg még egyszer.

Így a párnáidból a szennyeződésekkel együtt a tisztítószer minden maradéka is távozni fog, és friss, illatos vánkosokat vehetsz ki a gépből.

Ha van rá lehetőséged, szárítsd meg a párnáidat a napfényen, természetesen, vízszintes felületre fektetve és időnként megfordítva, mert a napsugár is fertőtlenít, és illatosabbak lesznek tőle a párnák.

Ha erre nincs mód, vagy inkább a szárítógépedet használnád, ellenőrizd a párna címkéjén, hogy ez engedélyezett-e, és ha igen, milyen programot érdemes használni. A tollal töltött párnákat légcikluson (air cycle), a szintetikus anyaggal töltötteket pedig alacsony hőfokon lehet szárítani. Ha közben melléjük dobsz egy tiszta teniszlabdát, a párnák a szárítás után sokkal puhábbak, légiesebbek lesznek, nem állnak össze.

Szép álmokat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást