5 hely a Földön, ahol a nők hozzák a döntéseket – A matrilineáris társadalmak

5 hely a Földön, ahol a nők hozzák a döntéseket – A matrilineáris társadalmak

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 hely a Földön, ahol a nők hozzák a döntéseket – A matrilineáris társadalmak

Léteznek azonban olyan társadalmak is, amelyekben a nők tisztelete a törvények alapja, olyan helyek ezek, ahol a nők hozzák a döntéseket és a házasság előtti szex, valamint a válás is teljesen természetes. Sőt, a nők akár több szeretőt is tarthatnak. Ilyenek a matrilineáris társadalmak. Hatalmas különbség, hogy míg a férfiak uralta közösségekben a nőket elnyomják, a matrilineáris társadalmakban erről szó sincs. Harmóniára törekednek.

India, Meghalaya tartomány; khászi törzs – Ahol a gyermekek az anyjuk nevét öröklik

A világban már nincs sok ilyen közösség, ahol a családi vagyont a nők kezelik, a gyermekeik az ő nevüket viszik tovább. Az indiai Meghalaya tartományban élő khászi törzsben a fő törvény a nők tisztelete. Itt a családokat a legidősebb asszonyok vezetik, így a törzs legfontosabb tagjai is ők.

A sok háború folyamán, amelyekben a törzs részt vett, sok férfi esett el. A nőknek nélkülük kellett boldogulniuk, eltartani a családot, nevelni a gyerekeket. Az idő múlásával ezek az asszonyok új párt, másik férjet kerestek maguknak. Mivel azonban nem volt egyértelmű (és egyre nehezebb volt meghatározni), hogy a törzsbéli gyermekek pontosan melyik apától származnak, így az anyák neveit vitték tovább a gyermekek. Így kerültek egyre inkább fókuszba a nők, mígnem a teljes társadalmuk ebbe az irányba fordult.

A mindennapi életben a lányok szabadok, ott élnek, ahol akarnak. Ez alól a nagy szabadság alól csak a család legfiatalabb lánygyermek kivétel. Ő ugyanis még a házassága után is a család otthonában marad. A vagyont őrzi és ő gondoskodik a szülőkről is. Az anya halála után ez a gyermek lesz a ház vezetője.

fstop123/istockphoto.com

A család legfontosabb tagja mindig a legidősebb nő. Csak a nők rendelkezhetnek vagyonnal, saját tulajdonnal.

A szülők nem rendelkeznek lányuk, lányaik házasságáról, a lányok szabadon dönthetnek. A válás természetes és elfogadott. Ilyen esetben mindent a nő kap, beleértve a gyerekeket is. A férfiak itt a nőknek dolgoznak, a nők irányítanak. A férfiak dolga az, hogy gondoskodjanak a családról és dolgozzanak.

Oldalak: 1 2 3 4 5

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást