A legjobb élettartamot növelő gyakorlat, ami párkapcsolati szempontból is kulcsfontosságú

A legjobb élettartamot növelő gyakorlat, ami párkapcsolati szempontból is kulcsfontosságú

Címlap / Életmód / Lélek / A legjobb élettartamot növelő gyakorlat, ami párkapcsolati szempontból is kulcsfontosságú

Miért olyan fontosak az életcélok?

Azokról az emberekről, akik tudják, mit akarnak az életben, úgy tartják, hogy boldogabban ébrednek, egyensúly uralkodik az életük legtöbb területén, és motiváltabbnak érzik magukat. Mindez egy párkapcsolatot is képes megerősíteni, főleg, ha hosszú távú közös céljaitok is vannak. Az életcéljait természetesen mindenki maga dönti el. Első körben nem érdemes olyan hatalmas dolgokban gondolkodni, mint a rák ellenszerének a megtalálása vagy a szegénység felszámolása. Kezdetben csak találni kell valamit, amit egész életünkben élvezünk csinálni vagy követni.

Olyan életcélok kitűzése például teljesen ideális, mint hogy „Jó szülő leszek, jó kapcsolatot ápolok a gyermekeimmel, és a családom lesz a legfontosabb a számomra”, vagy „Szeretem az állatokat, és szeretnék segíteni a szükségtelen szenvedésük csökkentésében”.

Ha egyszer megvan egy ilyen cél, nagyobb valószínűséggel fogsz az egészséges szokásokra összpontosítani. Például mozogni, jól étkezni, és lehetőleg minél kevesebb gyógyszert szedni az életed későbbi szakaszában.

Mindezek a dolgok képesek meghosszabbítani az élettartamot, ezt pedig tudományosan is bizonyították. Különböző tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy azok az emberek, akiknek egyértelmű életcéljaik vannak, szinte mindig tovább élnek, mint a kevésbé céltudatos társaik.

Élettartamot növelő gyakorlat
SHVETS production/pexels.com

Miért tesznek jót egy párkapcsolatnak?

A nagyobb életcélok kitűzése nemcsak a hosszabb élettartam szempontjából fontos. Egy tartalmas, tartósnak szánt kapcsolatban is kimagasló szerepük van. Amellett, hogy erősíthetik a kapcsolatotokat, egymást is ösztönözhetitek arra, hogy átvegyétek a másiktól a jó szokásait. Amikor valaki áradozva beszél arról, mennyire szeret nyelveket tanulni, kerékpározni vagy főzni, akkor a partnere is közelebb érezheti magát hozzá. Könnyen kedvet kaphat ahhoz is, hogy bizonyos szokásokat, hobbikat és szenvedélyeket átvegyen a párjától.

Ha pedig egy kapcsolatban mindkét embernek vannak életcéljai, az őszintébb, elmélyültebb beszélgetéseket eredményezhet, ami több bizalomhoz és intimitáshoz vezethet.

Természetesen, ha ugyanazokon az életcélokon osztoztok a partnereddel, vagy ha olyanokról van szó, amik kiegészítik egymást, az fel is gyorsíthatja a kapcsolatotok állapotát. Azok a párok, akiknek közös a célja, minden tekintetben profitálhatnak abból, ha egyesítik az erőiket.

Például két olyan ember, aki a fenntartható életmód eszményét követi, szorosabban kötődik egymáshoz, amikor olyan életmódot alakítanak ki, amely megfelel ennek a közös célnak. Miközben együtt dolgoznak a cél eléréséért, jól érzik magukat, összhangban vannak önmagukkal, egymással, és boldogok attól, hogy az életcéljaik mentén haladnak.

Mindenképpen szükség van közös célokra?

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat jól működjön, még nem feltétlenül szükséges az, hogy mindkét félnek ugyanazok legyen a céljai. Elég az is, ha tudjátok, a másik mi mindent szeretne elérni az életben, azokban a dolgokban pedig támogatjátok egymást.

Ez a fajta kapcsolati dinamika több okból is jól működik. Egyrészt a céltudatos emberek jobb partnerek lehetnek, mint a céltalan társaik, mivel nagyobb valószínűséggel érzik magukat jól fizikailag és pszichológiailag. Ezen túlmenően, két egyedi életcéllal rendelkező embernél már eleve adott, hogy az egyéni érdekeiket is szem előtt tartják. Ezek épp olyan fontosak, mint a közösek ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott és egészséges párkapcsolatban éljenek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást