Ezek a jelei, ha egy nőnek kötődési problémái vannak

Ezek a jelei, ha egy nőnek kötődési problémái vannak

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezek a jelei, ha egy nőnek kötődési problémái vannak

Létezik jó kötődés?

A kérdés jogos, mert tulajdonképpen mindenki abból az érzelmi pakkból tud gazdálkodni, amit otthonról hoz. Ami egyikünknél „A”, az a másiknál „B” és egyik sem rosszabb, mint a másik, pusztán más. Éppen ezért felesleges azon agyalnunk, hogy mikor tudnánk valakihez tökéletesen kötődni, mert valószínű, ilyen nem létezik. Ami számodra tökéletes lenne, lehet valaki más számára érthetetlen. Mégis a legfontosabb, hogy egy olyan partnert találj magad mellé, akivel jól tudtok kötődni egymáshoz. Valahogy úgy, mint a Jin és Jang. Még, ha a párod az ellenpólusod is, ki tudjátok egymást egészíteni.

Nélküled nem megy!

A kötődés egy nagyon jó része az emberi létnek. Érezni, hogy tartozol valahová és, hogy hozzád is tartoznak, felbecsülhetetlen, de sokszor korábbi traumák miatt kialakulhatnak torz kötődési formák.

Ilyen például, mikor egy párkapcsolatban az egyik fél szinte megfojtja társát szeretetével, gyakorlatilag szimbiotikus kapcsolatot szeretne kialakítani párjával.

Ez a fajta kötődés nőknél sokkal gyakoribb, de természetesen a férfiak körében sem kizárt.

Több okból is kártékony hatással lehet egy párkapcsolatra, barátságra, vagy családi kapcsolatokra. Mert, aki szorongóan kötődő, nem csak a párkapcsolataiban viselkedik e mentén, hanem az összes többi emberi kapcsolatában is. Azzal nincs semmi probléma, ha a kezdeti rózsaszín ködben a párok kissé egybeolvadnak és jóval több időt szentelnek egymásnak. Azonban, aki egy egész életet akar úgy leélni, hogy gyakorlatilag rátelepszik a másikra, ott már többről lehet szó, mint puszta szeretetről.

David-Prado/istockphoto.com

Egyrészt lehet, hogy a másik fél egyáltalán nem igényelne ennyi törődést, netán több Énidőt szeretne, amit a szorosan kötődő fél kifejezett támadásként élhet meg. Pszichológusok szerint nem véletlen, hogy a szorosan kötődni vágyó emberek mindig olyan társat választanak maguk mellé, akiknek a kötődési igényük sokkal lazább. Ez természetesen fordítva is igaz és bármilyen meglepő, nem a szakítás az egyetlen megoldás ezekre a helyzetekre.

Az viszont elengedhetetlen lépés egy ilyen kapcsolatban, hogy a szorongóan kötődő fél felismerje, hogy miért vágyik ilyen szimbiotikus kötődésre valakivel, jobban mondva, miért csak ilyen kapcsolatokra vágyik. Sokszor a háttérben az elhagyástól való félelem áll, ami megköveteli a gyerekkor részletes feltárását.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást