Nem gyengébbek a „mai fiatalok”, csak merik kifejezni az érzéseiket

Nem gyengébbek a „mai fiatalok”, csak merik kifejezni az érzéseiket

Címlap / Életmód / Család / Nem gyengébbek a „mai fiatalok”, csak merik kifejezni az érzéseiket

Az emberek évezredek óta panaszkodnak a fiatalabb generációkra. Valójában az utánad következő generációt lenézni egyszerűen az emberi természet része lehet. „Az a tendencia, hogy a felnőttek becsmérlik a fiatalok jellemét, évszázadok óta megfigyelhető” – mondja Peter O’Connor, az ausztrál Queensland Institute of Technology menedzsmentprofesszora.

Miért van ez így?

A kutatások szerint több ezer amerikai vélekedik úgy, hogy a „mai gyerekek” nem rendelkeznek olyan pozitív tulajdonságokkal, amelyeket a résztvevők az idősebb generációkkal társítanak. De ennek nem feltétlenül az az oka, hogy a mai fiatalokból valójában hiányoztak ezek a tulajdonságok.

A kutatók úgy érveltek, hogy sokkal valószínűbb magyarázat, hogy jelenlegi énünket a múltbeli énünkre vetítjük. Vagyis azt gondoljuk, hogy mi magunk már fiatalon is olyan tapasztaltak vagy sikeresek voltunk, mint amilyenek most vagyunk. Ezzel az idősek öntudatlanul összehasonlítják a mai fiatalokat a saját, mostani önmagukkal. Ez azt a benyomást kelti, hogy generációról generációra hanyatlunk – függetlenül attól, hogy melyik évtizedben vagyunk.

Ezzel együtt az idősebb nemzedék tagjai még mindig érezhetik azt, hogy szívósabbak, mint a mai fiatalok – de mérhető ez egyáltalán?

Egyes szakértők úgy gondolják, igen. Egy 2010-es tanulmány, amely a 2004 és 2008 között egyetemet végzett ezredfordulósokat vizsgálta, kimutatta, hogy náluk több az alacsony rezilienciával összefüggő vonás, mint az 1987 előtt végzetteknél. Más kutatások kimutatták, hogy a neuroticizmus és az elismerés iránti igény megnőtt a fiatalabb generációkban. Egy 2012-es tanulmány pedig azt sugallta, hogy a fiatalok önközpontúbbak, mint a múltbeli generációk tagjai.

Sok szakértő szerint azonban ezek az eredmények nem utalnak arra, hogy a fiatalabb generáció tagjai gyengébbek vagy érzékenyebben az idősebbeknél. Ehelyett egyszerűen egy olyan nemzedék jellemvonásai, amelyet egy modern és technológiaközpontú társadalom alakított ki.

FG Trade/istockphoto.com

Az előző generációkat arra tanították, hogy elnyomják az érzelmeiket azok kifejezése helyett, de az újabb generációknál ez éppen fordítva történt” – mondja Dr. Carl Nassar, a LifeStance Health mentálhigiénés szakembere, aki rendszeresen dolgozik olyan serdülőkkel és családokkal, akik generációs megosztottságokkal küzdenek.

„Ez felfogásbeli szakadást okozott, az idősebb generációk ezt az érzelemkifejezést a gyengeség jelének tekintették, mert azt tanították nekik, hogy a sebezhetőség kimutatása gyengeség, és nem erősség.”

Nassar úgy véli, hogy a fiatalabb nemzedékek gyengébbsége nagyrészt anekdotikus, és inkább azon alapul, hogy a különböző generációk különböző módon fejezik ki problémáikat, ami torzíthatja az arra vonatkozó adatokat, hogy mennyire rugalmasak valójában. Jennifer Robison, az amerikai Gallup elemző és közvélemény-kutató cég vezető szerkesztője is ezen a véleményen van.

Az X generációnak és a baby bommereknek is vannak gondjai, de ezek hangoztatása szerintük nem professzionális” – mondja. „Tehát, ami a fiatalokban nyafogásnak tűnik, az valójában az átláthatóság új társadalmi normája lehet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást