Szerelem / Párkapcsolat

Azé a fölény, aki kevésbé szereti a másikat? Egyensúlykeresés a párkapcsolatban

Kívülről annyira jól látjuk mások kapcsolatát, felismerjük a papucsférjeket, a hárpia feleségeket, és tisztában vagyunk vele, hogy ki hordja otthon a nadrágot. Ugyanakkor nem szívesen lamentálunk azon, kié a fölény a saját kapcsolatunkban, sokkal szívesebben gondolunk arra, milyen jó az együttműködésünk a partnerünkkel, és milyen jól kiegészítjük egymást.

Egy párkapcsolatban mégis időről időre előfordul, hogy valamelyik fél fölénybe kerül. A kiegyensúlyozatlan kapcsolatokban többnyire az a fél gyakorol hatalmat a másik fölött, aki számára kevésbé fontos, hogy jól működjön a kapcsolat. Ez abból is látszik, hogy például a váláshoz is sokszor elég, ha az egyik fő szeretne véget vetni a kapcsolatnak, és nem tesz semmit annak megmentéséért. Igaz ez az apróságok esetében is: moziba menni vagy vacsorázni is csak akkor tud elmenni egy pár, ha mindketten szeretnék, és a szex is csak úgy működik jól hosszútávon, ha mindkét fél akarja.

Ha az egyik fél elzárkózik az együttműködéstől, ő válik döntéshozóvá, és azt az üzenetet küldi a másik félnek, hogy „az én vágyaim fontosabbak a tiédnél”.

Ez azt is jelentheti a jövőre nézve, hogy ő lesz az, aki irányítja a kapcsolatot, aki eldönti, hogy hajlandó-e támogatni a másikat, együttműködni vele, függetlenül attól, hogy a partnerének mire van valójában szüksége.

Olvastad már?  5 jel, ami azt mutatja, érdemes adnotok magatoknak még egy esélyt

Hogyan reagáljunk?

Mindössze három módja van annak, hogy újra egyensúlyba hozhassuk a párkapcsolatunkat. 

  1. Fogadd el a partnered döntését, akármi is legyen az, ezáltal hallgatólagosan is a megértésedet fejezed ki iránta. Ez a reakció hosszú távon nem tartható, de átmenetileg jó megoldást jelenthet, és segíthet visszabillenteni az egyensúlyi helyzetbe a kapcsolatot.
  2. Harcolj az együttműködéséért. Rizikós választás ez azoknak, akik számára mindennél fontosabb, hogy kapcsolatban éljenek.
  3. Lépj ki a kapcsolatból, miközben tudatosítod magadban, hogy ha a partnered nem téged választott, képes leszel egyedül is megtenni, amit vele szerettél volna, vagy találsz olyan valakit, aki támogat ebben a törekvésedben. Noha ez a megoldás tűnhet a legígéretesebbnek, nehéz lehet egy olyan ember számára megvalósítani, aki a biztonságérzet és az önbizalomhiány miatt él párkapcsolatban.

Ha ennyire bonyolult a kapcsolatok dinamikája, mégis, mitől maradnak meg a párkapcsolatok?

A bizalom lényeges összetevője az együttélésnek. Ha megbízunk a partnerünkben, az azt is jelenti, hogy bízunk abban, nem hagy el. Abban is hiszünk ugyanakkor, hogy tisztában van a szükségleteinkkel, vágyainkkal, amikor mindkettőnket érintő döntéseket hoz. Ezt a bizalmat lépcsőről lépcsőre kell felépíteni.

Eleinte kisebb ügyekben bizonyítja a partnerünk a hűségét, ragaszkodását, később egyre nagyobb bizalmat szavazunk neki.

Azaz mindennek az alapja az emberi kapcsolat, nem pedig a hatalom. 

Olvastad már?  Több kapcsolatomat is tönkretette a féltékenységem: így sikerült leküzdenem

A kapcsolataink intimitása, a szeretet, az egymás iránti tisztelet, a másik iránti kíváncsiság, a szeretetteli kommunikáció, és ki tudja még mi minden jelenti a partneri kötődést. Az viszont továbbra is igaz, hogy aki kevésbé érzi fontosnak a kapcsolat működtetését, fenntartását, annak nagyobb hatalma van a másik felett. 

Egy jól működő partnerviszonyban a hatalom hol egyik, hol másik félnél van, attól függően, hogy mennyire vagyunk képesek felismerni a másik szükségleteit, és mennyire vesszük azokat figyelembe. Az egymásra figyelés, a nyílt, őszinte kommunikáció, az egymás iránti tisztelet, az egymás értékeinek a megbecsülése segít hosszú távon is jól működtetni a kapcsolatot. Minden a résztvevő két félen múlik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást