Érdekességek a pénzről: A pénz története és evolúciója

Érdekességek a pénzről: A pénz története és evolúciója

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Érdekességek a pénzről: A pénz története és evolúciója

A pénz elődje olyan áru, eszköz volt, ami viszonylag állandó értékkel bírt – ez volt az árupénz, ami felváltotta az árucserét. Ilyen dolgok voltak a fűszerek, só, elefántcsont, kagyló, majd a réz és bronz öntvények. A legjobb tulajdonságokkal a nemes fémek bírtak, melyekből egy idő után egyforma súlyú formájú darabokat gyártottak. Egyik előnye volt az értékállóságon kívül az is, hogy kis helyen elfért. Így alakult ki a pénz, mint fizető eszköz.

Krőzus

Mindenki ismeri a mondást: nem vagyok Krőzus. Nos, ő egy lüdiai király volt, akinek legendás volt a gazdagsága. A világ első pénzei az ő idejéből származnak. A pénz értékét ő maga, a király garantálta, mely egyben állami garancia is volt.
Lüdiában kiszorított minden árupénzt a fizetés eszközei közül. A pénz sikertörténete innen indult. Először a görögök, a rómaiak között terjedt el, majd egész Európában a pénzt kezdték el használni, mint fizető eszközt.

Az első infláció

Az infláció az pénz értékének romlása, mely elsőként Néró császár birodalmában volt. Begyűjtötte az összes pénzérmét, és nagyobb érméket veretett ugyanabból az anyagból. A fennmaradó többlet ezüstből fedezte adósságait.
Az infláció egyik ,,gerjesztője” az volt, amikor a vert pénz helyett papírváltókat kezdtek fizetőeszközként használni. Mivel nem minden váltó mögött volt megfelelő mennyiségű nemesfém érték, ezek a papírok egy idő után elértéktelenedtek. Viszont megszületett a papírpénz. Kép forrása: Néró-kori pénzérme

A numizmatika

A numizmatika egy (segéd)tudomány, mely a pénztörténettel foglalkozik. A numizmatikusok olyan különös emberek, akik régi pénzt, értékpapírt, pénzhelyettesítőket gyűjtenek és rendszereznek.
Ennek a hobbinak a műveléséhez szükséges ismerni a régi feliratokat és címereket is. Mivel hatalmas a pénzanyag, így több részre oszlik ez a tevékenység. Vannak, akik csak papírpénzt, verdepénzt, szükségpénzt, értékpapírt, hamisítványt vagy hibás pénzt gyűjtenek.

Az egyik legrégebbi hobbi

Már az ókorban foglalkoztak az érmék gyűjtésével. A legelső ismert érmegyűjtő Augustus volt. Költséges hobbi volt ez, így elnevezték a királyok hobbijának. Gyűjtő volt többek között Petrarca és I. Miksa német-római császár is. 1836-ban megalakult a Numismatic Society of London, ami megindította az érdeklődést az érmegyűjtés iránt.
Számos közgyűjtemény létezik, például Londonban, Párizsban, Bécsben, ahol rendszerezve, katalógusokban teszik elérhetővé a gyűjtők számára a gyűjtemények darabjait.

Magyar pénz formulák

Hazánk 1100 éves pénztörténetében a következő érmék voltak jelen: dénár, obulus, tallér, garas, fillér, krajcár, korona, pengő és forint.
Ami érdekesség, hogy míg Nyugat-Európában 10-20 évente lecserélték a bankjegysorozatokat, addig Magyarországon 1948 óta változatlan volt a sorozat, ami azt mutatja, hogy a Forint évtizedeken keresztül stabil volt, ám a régi technológia, a 90-es években kialakult infláció szükségessé tette a forgalomban lévő bankjegyek és érmék lecserélését. Ekkor került a vízjelmező majd a fémszál a bankjegyekre. Kép forrása: Árpád-házi pénzérmék WHERE id = numismatics.hu A pénznek is, ahogy az embernek is, volt és van evolúciója. Van, aki szükséges rossznak, eszköznek tartja, van, aki a bűvkörében él, és van olyan is, akinek kényszer.
A probléma ott kezdődik, hogy ki vagyunk szolgáltatva a pénznek, eszerint mérik nem csak a paradicsomot, hanem az emberi értékeket is. Egy olyan dologgal, mely mögött nem látjuk a fedezetet. Érdemes hát átgondolni, hogy mit és mikor vagyunk hajlandóak megtenni a pénzért.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást