Család / Életmód

12 dolog, amit a szeretet nélkül nevelt lányok rosszul tanulnak meg az életről: talán te is érintett vagy?

12 dolog, amit a szeretet nélkül nevelt lányok rosszul tanulnak meg az életről: talán te is érintett vagy?

Gyerekként teljesen a szüleinkre vagyunk utalva, ők szolgáltatják számunkra a mintát az élet szinte minden területén – ezért, ha olyan környezetben növünk fel, amely érzelmi fejlődésünket nem hogy nem segíti, de egyenesen lehetetlenné teszi, az felnőttkorunkban számtalan problémát eredményezhet.

Hogy ő az oka annak, ahogyan az anyja bánik vele

Nem csak azért gondolja, mert ezt mondták neki – talán a képességei hiánya miatt, esetleg azért, mert nehéz vele, mert túl sok gondot okoz, mert nem elég ügyes vagy okos – hanem azért is, mert mint minden gyerek, ő is hisz az „anya mítoszban”, vagyis abban, hogy minden anya szereti a gyermekét. Nyilván az övé is, és ha mégis rosszul bánik vele, ki más lehetne a hibás ezért, ha nem ő?

Ráadásul önmagunk hibáztatása kevésbé is ijesztő, mint szembenézni azzal, hogy valaki, akinek ez lenne a legfontosabb kötelessége, egyszerűen nem szeret bennünket. Az ebben a tudatban felnevelkedett lányok aztán felnőtt nőként is sokszor csak keresik önmagukat, újra és újra megpróbálva megalkotni azt a nőt, aki megérdemli az anyjuk elismerését, de persze teljesen reménytelen küzdelmet folytatnak.

12 dolog, amit a szeretet nélkül nevelt lányok rosszul tanulnak meg az életről: talán te is érintett vagy?

Hogy helyre tud hozni kapcsolatokat

Nem azzal van a baj, ha valaki hajlandó dolgozni egy kapcsolaton, hanem azzal, ha nem veszi észre, hogy valami javíthatatlan, esetleg ha javítható is, azt ő egymaga nem tudja helyrehozni. Mivel egész életükben magukat érzik hibásnak, hajlamosak lehetnek nyilvánvalóan nem működő vagy számukra rossz kapcsolatokban is bennemaradni, abban a reményben, hogy ha csak ezt vagy azt megváltoztatják magukon vagy magukkal kapcsolatban, akkor minden egyenesbe jön. Emiatt ragadhatnak benne kizsákmányoló barátságokban, rossz munkahelyeken vagy akár mérgező párkapcsolatokban is.

Hogy az alapvető vonásai kőbe vannak vésve

Bár ez szöges ellentétben áll azzal, hogy állandóan változni próbálnak, a szeretet nélkül felnevelt lányok mégis hajlamosak lehetnek azt gondolni, hogy alapvető tulajdonságaik – amelyek ráadásul szerintük többnyire valamiféle hibák – szerves részei az énjüknek, és megváltoztathatatlanok.

Márpedig a pszichológusok szerint az, aki hisz benne, hogy képes megváltozni, nem csak optimistább, hanem jobban kezeli a stresszt és általánosan boldogabb is, mint azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy nem tudnak érdemben változtatni azon, amilyenek.

Hogy az érzelmei nem megbízhatóak vagy nem jogosak

Egy egészséges környezetben felnőtt ember elsajátítja az érzelmi intelligenciát, azt a képességet, amellyel képes lesz helyükön kezelni az érzelmeit: nem hagyja, hogy átvegyék az irányítást, de tiszteletben is tartja őket, és tudja, hogy megérdemli a boldogságot. Ezzel szemben a szeretet nélkül felnőtt lányokat sokszor kigúnyolhatták az érzelmeikért, vagy azt éreztették velük, hogy azok nem jogosak, hiszen a szomorúságuknak éppen ők maguk az okozói. Felnőttként így ezek a nők vagy teljesen letagadják az érzéseiket, vagy csak igyekeznek nem tudomást venni róluk.

Hogy minden áron meg kell tartania a békét

Egy feszült, vitáktól hangos háztartásban felnövő gyerek gyorsan megtanulja, hogy lábujjhegyen járjon, hacsak nem akar egy újabb konfliktusba keveredni. Felnőtt nőként aztán annyira tarthat attól, hogy újra a rossz emlékeket felidéző helyzetbe keveredik, hogy mindent megtesz, hogy elkerülje a konfliktust – nem hogy nem áll ki a saját érdekeiért, de akár le is mond azokról, csak hogy a látszólagos békét fenntartsa.

Hogy normális dolog, ha az emberek a viselkedésükkel bántják őt

Gyerekként elfogadjuk, hogy amilyen a mi családunk, olyanok lehetnek más családok is, azaz ahogyan a mi otthonunk működik, hasonlóan működik a kinti világ is. Márpedig, ha valaki egy olyan háztartásban nőtt fel, ahol kevés szeretetet, de annál több szidalmazást és érzelmi vagy fizikai bántalmazást kapott, akkor a nagyvilágba kilépve sem fog feltűnni neki, hogy ezzel baj van.

A szeretet nélkül felnőtt lányok nem fogják kikérni maguknak, ha bántalmazzák őket, hiszen nem is merül fel bennük, hogy egy szeretetteljes kapcsolat máshogy is működhetne.

Hogy a függetlenség és a kölcsönös függőség kizárja egymást

Az érzelmi zavar, amit sok lány azzal kapcsolatban érez, hogy függhet-e mástól, támaszkodhat-e másra, mély és összetett lehet, különösen, ha az illető egy nem szeretetteljes otthonból jön. Mivel nem kaptak korábban támogatást, azt a téves következtetést vonhatják le, hogy jobb, ha senkiben nem bíznak, senkire nem támaszkodnak, mert azzal csak sebezhetővé teszik magukat, ugyanakkor a szorongásukat állandó megerősítéssel, visszacsatolással tudják csak – átmenetileg – enyhíteni.

12 dolog, amit a szeretet nélkül nevelt lányok rosszul tanulnak meg az életről: talán te is érintett vagy?

Ez a fajta állandó igény ironikus módon el is üldözheti mellőlük az embereket, ami aztán további csalódottságot és bezárkózást eredményez.

Hogy a határok olyanok, mint a falak

Normális esetben a csecsemők és a gyermekek az egészséges határok megértését és tiszteletben tartását egy gondoskodó anyától tanulják meg. A nem szeretetben nevelkedett lányok azonban úgy tekintenek ezekre a határokra, mint falakra, amelyeket vagy azért húz fel valaki, hogy őket kizárja, vagy ők húzzák őket maguk köré, védelmet keresve mögöttük.

Hogy valakinek mindig irányítania kell

A hit, hogy a hatalom mindenben jelen van, szorosan összefügg az egészséges határokkal és a függetlenséggel kapcsolatos zavarokkal. Egy toxikus háztartásban, ahol a szülők narcisztikusak vagy hatalmaskodóak, a gyerek azt tanulja meg, hogy ő minden kapcsolatban csak marionett bábu lehet, és felnőttként is hajlamos lehet átengedni valaki másnak az irányítást olyan dolgok felett is, amelyeket nem kellene, hogy mások irányítsanak. Ez pedig egyenes út lehet egy irányító, elnyomó párkapcsolathoz.

Hogy az emberekben nem szabad megbízni

Ha az egyetlen ember a földön, akinek szeretnie és támogatnia kellene, nem tette ezt meg, esetleg el is hagyott vagy becsapott, nem könnyű elkerülni az érzést, hogy másokban még ennyire sem lehet bízni.

A szeretet nélkül felnőtt lányok levonják a tapasztalatot, és azt kiterjesztik az egész világra, egy elutasító anya mellett felnőtt lánynak pedig különösen a nőkkel felépített egészséges kapcsolatok kialakítása okozhat gondot: nehezen jön ki többi női rokonával, nehezen épít barátságokat, mert mindenhol az árulás jelét keresi.

A konfliktusok elkerülését pedig nem segíti, hogy a szégyene, amit afelett érez, hogy nem szerették őt a szülei, megakadályozza, hogy beszéljen a cselekedetei, érzései okáról.

Hogy a szeretet egy üzlet

Mivel a toxikus otthonokban felnőtt lányok nem találkoztak a feltétel nélküli szeretettel, ezért természetesnek veszik, hogy a szeretet olyasmi, amiért mindig tenniük kell, amit nem érdemelnek meg pusztán azzal, hogy léteznek, amit valamiért cserébe adnak és ezért bármikor el is vehetnek.

Hogy nem tud meggyógyulni

Sok olyan nő, aki szeretet nélküli háztartásokban nőtt fel, vagy nem hisz abban, hogy a sérüléseit begyógyíthatná – hiszen azokat nem sérüléseknek, hanem karaktere kőbe vésett hiányosságainak látja – vagy valamilyen csodamódszert keres, hogy a múltat eltörölje, meg nem történtté tegye, akár azzal, hogy letagadja a szeretet hiányát. Valójában azonban, ha hosszas munkával és időnként fájdalmas felismerések árán is, de a toxikus gyermekkori tapasztalatok feldolgozhatóak, a rossz beidegződések elhagyhatóak és a kapcsolatokat működtető, tudat alatti rossz rugók is lecserélhetőek.

Képek forrása: anekoho/depositphotos.comshefkate/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást