Sokan azt gondolják, hogy ha egészségesen étkeznek, automatikusan minden fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájutnak. Az igazság azonban az, hogy bizonyos ételek vagy italok – még ha önmagukban egészségesek is – akadályozhatják a létfontosságú tápanyagok felszívódását, így a szervezeted végül kevesebbet tud hasznosítani belőlük.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Ha szeretnéd kihozni a maximumot abból, amit megeszel, nem árt, ha tisztában vagy néhány meglepő összefüggéssel!
1. Kávé és tea – a vas és magnézium ellenségei
Ki ne szeretné a reggeli kávé vagy tea illatát? Ezek az italok azonban nem csak energiát adnak, hanem bizony a vas és a magnézium felszívódását is gátolják. A kávéban és teában található koffein, illetve csersav (tannin) képes megkötni a vasat, így az kevésbé tud hasznosulni a szervezetben. Ha például vasban gazdag reggelit eszel (pl. zabkása magvakkal, aszalt gyümölcsökkel), és rögtön utána kávézol, a vas felszívódása jelentősen csökkenhet.
Ugyanez igaz a magnéziumra is: a kávé és a tea vízhajtó hatása révén elősegíti a magnézium gyorsabb kiürülését a szervezetből.
Tipp: Ha vaspótlásra vagy magnéziumban gazdag étrendre van szükséged, próbáld meg a kávét, teát legalább egy órával az étkezés után fogyasztani!