Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: találkozhatsz velük!

Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: találkozhatsz velük!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Visszatérnek a természetbe Európa legnagyobb vadjai: találkozhatsz velük!

Stefan Schwill a vadon újraélesztésének egyik legelkötelezettebb híve Németországban. Jelenleg a Rewilding Oder Delta igazgatójaként dolgozik egy újjáépítési projektben, amelyet 2015-ben alapított számos környezetvédelmi civil szervezet és amely 250 000 hektárt (965 négyzetkilométer) felügyel a német-lengyel határ északi részén.

A cél, hogy ezt a területet vadon tartsák, és hagyják, hogy a természet visszavegye az uralmat. Schwill szerint ez azt jelenti, hogy idővel a nagyvadak is visszatérnek, és fontos, hogy erre felkészítsék a lakosságot.

Lassan, de biztosan visszahódíthatják a természetet

Nem is olyan régen bölénycsordák szelték át keresztbe-kasul Európát, az emberi vadászat azonban brutálisan lecsökkentette a számukat. Végül az utolsó szabadon élő bölényt is kilőtték 1919-ben. Néhány fogságban tartott egyed maradt csupán, a kitartó munkának hála azonban sikerült őket szaporítani, és 1954-ben szabadon is engedtek néhány példányt Lengyelországban.

Később a bölények Hollandiában, Svájcban és Németország nyugati részein is megjelentek.

2017-ben egy hím bölény átkóborolt a lengyel határon, a német oldalon azonban a kétségbeesett hatóságok nem tudtak mit kezdeni vele, és azonnal lelőtték. Schwill szerint ezért is nagyon fontos, hogy mire az állatok itt is elterjednek, a lakosság készen álljon az érkezésükre. Lényeges, hogy megtanuljanak teret biztosítva, békében és biztonságban együtt élni a nagyvadakkal. Ez fontos ahhoz, hogy valóban gond nélkül szaporodhassanak.

Lengyelországban azonban kilövési tilalom van a bölényeken, így szabadon tudtak szaporodni, és mára körülbelül 13 csorda él itt, amelyek közül Schwill szerint a biztonságos terepre is érkezik majd néhány.

Hasonló a helyzet a jávorszarvasokkal, amelyek közül néhány fiatal példányt már a német oldalon is láttak, és a hiúzokkal, amelyeket szintén nemrég telepítettek vissza Lengyelországba.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást