Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

5+1 világsztár, aki sikeresen legyőzte a rákot

Csak Amerikában 1,7 millió rákos megbetegedést diagnosztizálnak évente és több, mint 600ezren bele is halnak, pedig ha korai stádiumban diagnosztizálják, akkor közel sem halálos ítélet. A rák nem kímél senkit, még a sztárokat sem. Az elmúlt években több híresség állt a nyilvánosság elé és beszélt nyíltan betegségéről. Az alábbi hat világsztár nem adta fel, és sikeresen legyőzte a kórt.

Hugh Jackman

Mindannyiunk kedvenc wolverine-je 2013 óta küzd a bőrrákkal. Orrából basaliomát (carcinoma basocellulare) távolítottak el, ami egyébként Magyarországon a leggyakoribb malignus bőrdaganat, igaz, annak legkevésbé rosszindulatú formája.

A tumor leginkább a napfénynek tartósan kitett bőrterületeken alakul ki, ami Jackman otthonában, a napfényes Ausztráliában nem ritka. A szívtipró több műtéten is átesett és azóta számos interjúban is felhívta az emberek figyelmét a napfényvédelem fontosságára.

Jane Fonda

A 81 évesen is gyönyörű legendás színésznő a mai napig aktívan dolgozik és az egészség mintaképe. Ennek ellenére tavaly úgy jelent meg egy talkshow-ban, hogy kötés volt a száján és elmondta, hogy egy rákos daganatot távolítottak el ajkából.

„Azt hittem, begyógyul majd az interjú előtt, de sajnos nem így történt.” mondta.

Olvastad már?  Többet mérgezzük magunkat műanyaggal, mint hittük

A Fonda színészdinasztia egyik legnagyobb csillaga nem először nézett szembe a kórral, hiszen 2010-ben mellrákból gyógyult fel.

Ben Stiller

A Zoolander sztárja már négy éve gyógyultnak számít, hiszen szerencsésen felépült prosztata rákjából. Az 53 éves komikust 2014-ben műtötték és gyógyulását – remek orvosain kívül – annak tulajdonítja, hogy még egy korai stádiumban kapták el a betegséget.

Interjúkban azóta is többször beszélt arról, milyen fontosnak tartja, hogy a férfiak – akik hajlamosak félvállról venni a rákszűrést – rendszeresen járjanak tesztekre, hiszen ez kulcsfontosságú lehet a rák esetében.

Cynthia Nixon

A Szex és New York sorozat Mirandája negyven éves volt, mikor 2006-ban egy rutin mammogrammon kiderült, hogy mellrákja van. Hat héten keresztül kapott sugárkezelést és lumpektómián is átesett, mikor a rákos csomót úgy távolítják el – bizonyos mennyiségű, környező normális emlőszövettel együtt – hogy az emlőt megőrizzék.

A színésznő a mai napig szerencsésnek tartja magát, hiszen 35 éves kora óta járt szűrésre és ha csak negyven éves korától tette volna, nem biztos, hogy ilyen korai stádiumban kapták volna el a betegséget.

Olvastad már?  Így nyerheted el a Rák szerelmét

Sheryl Crow

Az énekesnő már tíz éve rák-túlélő és szintén a rendszeres rákszűrés szószólója. Mikor megkapta a diagnózist, hogy mellrákja van, azt mondja, az egész életszemlélete megváltozott. „44 éves voltam és makkegészséges.

A betegségemnek köszönhetően megtanultam végre nemet mondani és kiirtottam az életemből minden energiafaló és felesleges dolgot. Ha megtudod, hogy rákos vagy, megváltozik a hozzáállásod mindenhez és utána már csak a fontos dolgokra koncentrálsz, legalábbis én így tettem.”

Christina Applegate

A Rém rendes család és a Rossz anyák sztárja 2008-ban tudta meg, hogy mellrákja van. Mivel kiderült, hogy a BRCA1 génmutáció hordozója, így emlői eltávolítása (masztektómia), sőt, mindkét petevezetéke és petefészkei kivétele mellett döntött.

Állítása szerint egyáltalán nem volt szándékában a nyilvánosság elé állni betegségével, de mikor megtudta, hogy milyen magas számban betegszenek meg huszon- és harmincéves nők, úgy döntött, hírnevét felhasználja arra, hogy felhívja a figyelmet a szűrés fontosságára.