Szórakozás / Otthon

5 világhírű magyar könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia legalább egyszer az életben

Január 22. a magyar kultúra napja – 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. E jeles alkalomból összegyűjtöttük 5 magyar író világhírűvé vált regényét, melyeket, ha még nem tetted, egyszer mindenképp olvass el. 

Szerb Antal: A Pendragon legenda

A „legvilágirodalmibb” magyar könyvként számon tartott alkotásnak már a műfaji meghatározása is különleges: filológiai detektívregény. Ez a szókapcsolat legalább annyira abszurd, mint a történet maga, amiben a rózsakereszteseket tanulmányozó Bátky János egy hatalmas bűntény kellős közepén találja magát. 

A művelt, de kissé életképtelen főhős valahogy mégis keresztül csetlik-botlik a detektívsztorik legsablonosabb fordulatain, de persze korántsem a megszokott módszerekkel. Szerb Antal nem nyomja senkinek az arcába a humort, inkább finoman elrejti a sorok között, de éppen ez a stílus az, ami miatt az ember néha könnyezve nevet a kalandokon, miközben egyre kíváncsibb lesz, mi sül ki mindebből.

Kép forrása: moly.hu

Szabó Magda: Az ajtó

Szabó Magda regényét több nyelvre is lefordították, sőt film is készült belőle Szabó István rendezésében, Helen Mirrennel a főszerepben.

Az önéletrajzi ihletésű történet főhőse Emerence, egy magányos, magának való, de a végletekig egyenes és gerinces nő, akivel Szabó Magda különös barátságot köt.

A megrendítően szép történet a kölcsönös elfogadásról, a becsületről és a szeretetről szól olyan egyszerű, mégis kivételes stílusban, amit Szabó Magdán kívül csak nagyon kevesen képesek művelni. Aki olvasta Az ajtót, egészen biztosan nem úszta meg néhány könnycsepp nélkül, de talán ennél is lényegesebb, hogy a könyv hatására néhány dolgot egészen más színben látsz majd ezentúl.

Olvastad már?  3 fantasztikus nő 3 fantasztikus regénye - ezeket olvasd el, ha komoly témára vágysz

Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán regényét az európai irodalomban is a kiemelkedő alkotások között tartják számon, holott egy kicsit talán nehezebben befogadható történetről van szó.

Az elbeszélő Störr kapitány, egy holland hajós, aki látszólag apró-cseprő ügyeit meséli el feleségével, Lizzy-vel kapcsolatban. A regény középpontjában a féltékenység áll, minden keserűségével, fájdalmával, és a néha abszurditásba torkolló elméleteivel, éppen úgy, ahogyan mi magunk is megéljük: kicsit szomorúan, kicsit nevetve, de ez a nevetés keserű ízt hagy a szájban. A könyv talán legfájdalmasabb igazsága, hogy mind magányra vagyunk ítélve, hiszen senki más gondolataival nem gondolkodhatunk, soha senkit nem ismerhetünk meg egészen. Igaz, erre nincs is szükség ahhoz, hogy összetartozzunk.

Kép forrása: moly.hu

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Az író P. Howard álnéven közölt regényéről a mai napig sokan vitatkoznak, vajon szépirodalmi alkotásnak tekinthető-e vagy sem.

A kérdést nyugodtan hagyjuk az irodalmárokra, mi inkább élvezzük azt a fergeteges stílust, fanyar iróniát és pazar szófordulatokat, melyekkel Rejtő karakterei megörvendeztetnek bennünket.

Van itt minden, ami egy jó történethez kell: szerepcsere, régi családi titkok, trónfosztás és szerelem, de legfőképpen humor, humor, és humor a könyv minden oldalán. Ha az a típus vagy, aki nem találja viccesnek az „alánevetős” sorozatokat, viszont élsz-halsz az abszurd humorért, Piszkos Fred és társai neked teremtődtek.

Olvastad már?  5 tavaszi hangulatú regény, amit ilyenkor a legjobb olvasni

Ottlik Géza: Iskola a határon

Az Iskola a határon 1959-es megjelenésekor csak halk visszhangot váltott ki, de aki olvasta, tudja, milyen jelentős alkotásról van szó – a ’70-es években egyébként már példaértékűnek tartották. A cselekmény helyszíne egy, a trianoni szerződés után az országhatáron álló iskola, melynek főszereplői az itt élő fiúk, akik zárt közösségben, a maguk szigorú szabályai és hierarchiájuk szerint élnek. Nem könnyű dolog egy ilyen közösségbe beilleszkedni, és nem könnyű dolog felnőtté válni sem. A regény azt a tipikusan kamaszosnak tartott, de valójában egész életünkben elkísérő problémát járja körbe, miszerint a világot nem lehet megváltoztatni, mégsem élhetünk benne úgy, hogy megalkuszunk és feladjuk az elveinket. De mi akkor a megoldás? A könyv végére mindenki megtalálja a helyét.

Kép forrása: moly.hu