Utazás / Otthon

A világ 5 legszebb vízi barlangja – Élőben is látnod kell őket!

Mire ez a cikk elkészült, a mi bakancslistánk egészen pontosan öt tétellel gyarapodott. Már csak azt nem tudjuk, a sorrendet hogyan állítsuk fel, és melyik legyen az első barlang, amit a jövő évi kívánságlistánk élére tűzünk.

Fingal-barlang

A skót tengerpart nem tartozik a leggyakoribb turistacélpontok közé, talán ez lehet az egyetlen magyarázat arra, hogy ilyen kevesen tudnak a Fingal-barlangról Staffa szigetén.

A barlang különlegességét anyagának köszönheti, a sziget ősi kristályos alapjára a földtörténeti harmadidőszakban települt bazaltba vágták a természet erői, ezért most a legváltozatosabb, legkülönlegesebb bazaltorgonák őrködnek a víz fölött.

Aki egyszer felkeresi, abban biztosan nyomot hagy ez a különleges természeti képződmény – a Pink Floyd tagjai például egy korai, ki nem adott számukat is a Fingal-barlang után nevezték el.

A chilei márványbarlang

Vízi vagy sem, a chilei barlangot a teljes mezőnyben is a világ egyik legszebb, leglélegzetelállítóbb barlangjaként tartják számon.

Patagónia egyik legismertebb látványosságáról egyetlen barlangként szokás beszélni, pedig ha szigorúan vesszük, három különböző képződményről van szó.

Ezek az El Catedral – azaz a katedrális, a La Capilla – a kápolna, és a La Cueva – a barlang.

Ha meglátod a barlangok belsejét, akkor mindjárt meg is érted, honnan vannak a nevek: a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera évezredek alatt tört utat magának az Andok lábába, keresztül a márványon, ami most színpompás, fenséges, katedrálishoz hasonlító kupolákkal várja az ide látogatókat.

 

Ayia Napa barlangok

A rejtett mélyedésekkel, csatornákkal, sziklaormokkal, természetes boltívekkel és belső üregekkel teli barlangok izgalmas felfedezni valót kínálnak az ide látogatóknak, a körülöttük lévő kristálytiszta víz pedig hívogató helyszín egy sziklaoromról indított fejes ugrásához, ráadásul a tengeri élőlények is jól megfigyelhetőek az azúrkék vízben.

Az egyik barlang köré – melyben a legenda szerint egy vadász rátalált a híres helyi Szűz Mária-ikonra – egy kolostor is épült.

Benagil-barlang

A kis portugál halászfalu közelében található Benagil-barlang a környék egyik legelragadóbb, legcsodásabb turistalátványossága, ahová rendszeresen induló kis hajók viszik a turistákat – ezekre azonban érdemes előre helyet foglalni, mert gyorsan megtelnek.

A türkizkék vízből meredező okkersárga sziklák lenyűgöző látványt nyújtanak, a barlang belsejében pedig szinte kézzel foghatóvá válik a természet ereje, ezért ha a környéken jársz, mindenképpen érdemes időt szakítani erre a kis túrára.

Kék barlang (Blue Grotto), Olaszország

A Caprira látogatók bakancslistájáról nem maradhat le a Kék barlang.

A világ egyik, ha nem legismertebb barlangja a fénytörés miatt gyönyörű kék színben pompázik, és a legenda szerint egy halász fedezte fel még 1822-ben.

Ő aztán néhány évvel később elhozott ide egy szállodatulajdonosokból és művészekből álló társaságot, akik a világgal is megismertették a barlangot: ezzel kezdték a környékre csalogatni a turistákat, de festményeken, romantikus elbeszélésekben is újra és újra feltűnt a Kék barlang, amit egyre többen szerettek volna a valóságban is látni.

Újkori felfedezése előtt azonban a barlang nagyon is ismert és népszerű volt: Tiberius uralkodása idején a barlang úszómedenceként szolgált a császár számára, ezt bizonyítják a víze mélyén talált szobrok is, melyek egykor a barlang falát díszíthették.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást