Kikapcsolódás / Utazás

Tátva marad a szád: ez a világ 10 legrejtélyesebb helyszíne

Horsetail Fall, Yosemite National Park, Kalifornia

A rózsaszín tenger és a maguktól mozgó kövek után talán már semmi sem tűnik elképzelhetetlennek, pedig a világon még rengeteg csodára lehet bukkanni.

Egy kaliforniai nemzeti parkban létezik például egy olyan vízesés, amit sokan “Tűzfalnak” is neveznek, ugyanis időnként narancssárgában és vörösben ragyog.

Persze ez nincs így a nap minden percében, a jelenség ugyanis főképp februárban fedezhető fel, ha megvannak hozzá a megfelelő időjárási viszonyok és a nap épp olyan szögben éri el a vízfelszínt.

Ilyenkor viszont tényleg olyan látványt nyújt, mintha a vízesés lángra kapott volna.

Nagy Kék Lyuk, Belize

Egyszerre található meg az óceánban és egy szigeten; a Nagy Kék Lyukat a világ egyik legkülönlegesebb helyeként tartják számon.

Szakértők úgy vélik, hogy évezredekkel korábban a Bahamák vízszintje sokkal alacsonyabb volt, mint jelenleg, így lehetősége volt a természetnek szerteágazó barlangokat formálni a tenger felett.

Amikor viszont ez emelkedni kezdett, feltöltötte a barlangokat vízzel, amik már nem bírták el a nagy tömeget, és a tetejük összeomlott.

Így jött létre a Kék Lyuk, amin keresztül a búvárok be tudnak jutni az akár 14 km hosszú barlangjáratokba is. Kristálytiszta vize és rengeteg látnivalója miatt hosszabb kirándulásokat is szerveznek ide, de nem csak ezért ennyire közkedvelt.

Beszámolók szerint itt olyan tengeri élőlényekkel is találkozni lehet, amikről még a tudósok sem hallottak!

Lake Retba, Szenegál

Ha utazgatás közben olyan tájképre vágysz, amilyenben még sosem volt részed, a Retba-tavat neked találták ki!

Ez a szenegáli tó semmiképp sem nevezhető hétköznapinak, ugyanis szárazabb időszakban a víz szemmel láthatóan rózsaszínné változik.

És ez teljes mértékben természeti adottság. A benne található algáknak köszönhető ugyanis, hogy a tó képes az eper árnyalataiban tündökölni, amivel rengeteg látogatót csalogat Szenegálba.

De nem csak ez az egyetlen különlegessége! A víz ráadásul olyan magas sótartalommal rendelkezik, hogy még akkor is könnyedén fent tudsz maradni a tetején, ha egyébként sosem tanultál meg úszni.

Derweze, Türkmenisztán

Az extrém kirándulások egyik kedvelt színhelye ez a türkmenisztáni kis falu, ahol a “Pokol ajtaja” nyugszik.

Ez a rémisztő terület a Karakum sivatag közepén bújik meg, így szerencsére a közelben lakók mindennapjaira nincs komoly hatással.

Ez a vidék természetes gázokban rendkívül gazdag, ami ennek a veszélyes jelenségnek a kialakulásához vezetett.

Évekkel ezelőtt szovjet geológusok fúrás közben ütköztek bele ebbe a gázokkal teli barlangba, aminek a teteje beomlott, és egy hatalmas lyuk keletkezett a helyén. Ekkor úgy döntöttek, hogy elégetik a gázokat, de az ötlet nem volt túlságosan sikeres.

A terület azóta is komoly lángokban áll, és nagyon úgy tűnik, hogy ez még egy darabig így is marad.

Salar De Uyuni, Bolívia

Sétáltál már végig valaha a felhők között, azon tanakodva, vajon felettük, vagy éppen alattuk vagy-e?

Salar De Uyuniban megtapasztalhatod ezt a sajátos érzést! Ez a hely ugyanis a világ legnagyobb sós területe, egészen pontosan 10 és fél ezer kilométer, ahol nem igazán találkozhatsz dombokkal és hegyekkel.

Mivel Salar felett ritkán borul be az időjárás, a tájon végigtekintve egy idő után lehetetlen eldönteni, hol ér véget a földfelszín, és pontosan hol is kezdődik a kristálytiszta égbolt.

A lélegzetelállító látvány miatt a fényképészek imádják ezt a helyet, hiszen olyan képeket tudnak készíteni, amikről nehéz elhinni, hogy a Földön készültek.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást