Kikapcsolódás / Utazás

Tátva marad a szád: ez a világ 10 legrejtélyesebb helyszíne

Horsetail Fall, Yosemite National Park, Kalifornia

A rózsaszín tenger és a maguktól mozgó kövek után talán már semmi sem tűnik elképzelhetetlennek, pedig a világon még rengeteg csodára lehet bukkanni.

Egy kaliforniai nemzeti parkban létezik például egy olyan vízesés, amit sokan “Tűzfalnak” is neveznek, ugyanis időnként narancssárgában és vörösben ragyog.

Persze ez nincs így a nap minden percében, a jelenség ugyanis főképp februárban fedezhető fel, ha megvannak hozzá a megfelelő időjárási viszonyok és a nap épp olyan szögben éri el a vízfelszínt.

Ilyenkor viszont tényleg olyan látványt nyújt, mintha a vízesés lángra kapott volna.

Nagy Kék Lyuk, Belize

Egyszerre található meg az óceánban és egy szigeten; a Nagy Kék Lyukat a világ egyik legkülönlegesebb helyeként tartják számon.

Szakértők úgy vélik, hogy évezredekkel korábban a Bahamák vízszintje sokkal alacsonyabb volt, mint jelenleg, így lehetősége volt a természetnek szerteágazó barlangokat formálni a tenger felett.

Amikor viszont ez emelkedni kezdett, feltöltötte a barlangokat vízzel, amik már nem bírták el a nagy tömeget, és a tetejük összeomlott.

Így jött létre a Kék Lyuk, amin keresztül a búvárok be tudnak jutni az akár 14 km hosszú barlangjáratokba is. Kristálytiszta vize és rengeteg látnivalója miatt hosszabb kirándulásokat is szerveznek ide, de nem csak ezért ennyire közkedvelt.

Olvastad már?  5 őrült dolog, ami egyes országokban teljesen megszokottnak számít

Beszámolók szerint itt olyan tengeri élőlényekkel is találkozni lehet, amikről még a tudósok sem hallottak!

Lake Retba, Szenegál

Ha utazgatás közben olyan tájképre vágysz, amilyenben még sosem volt részed, a Retba-tavat neked találták ki!

Ez a szenegáli tó semmiképp sem nevezhető hétköznapinak, ugyanis szárazabb időszakban a víz szemmel láthatóan rózsaszínné változik.

És ez teljes mértékben természeti adottság. A benne található algáknak köszönhető ugyanis, hogy a tó képes az eper árnyalataiban tündökölni, amivel rengeteg látogatót csalogat Szenegálba.

De nem csak ez az egyetlen különlegessége! A víz ráadásul olyan magas sótartalommal rendelkezik, hogy még akkor is könnyedén fent tudsz maradni a tetején, ha egyébként sosem tanultál meg úszni.

Derweze, Türkmenisztán

Az extrém kirándulások egyik kedvelt színhelye ez a türkmenisztáni kis falu, ahol a “Pokol ajtaja” nyugszik.

Ez a rémisztő terület a Karakum sivatag közepén bújik meg, így szerencsére a közelben lakók mindennapjaira nincs komoly hatással.

Ez a vidék természetes gázokban rendkívül gazdag, ami ennek a veszélyes jelenségnek a kialakulásához vezetett.

Évekkel ezelőtt szovjet geológusok fúrás közben ütköztek bele ebbe a gázokkal teli barlangba, aminek a teteje beomlott, és egy hatalmas lyuk keletkezett a helyén. Ekkor úgy döntöttek, hogy elégetik a gázokat, de az ötlet nem volt túlságosan sikeres.

Olvastad már?  5 élelmiszer, ami bizonyítottan segít megelőzni a rák kialakulását

A terület azóta is komoly lángokban áll, és nagyon úgy tűnik, hogy ez még egy darabig így is marad.

Salar De Uyuni, Bolívia

Sétáltál már végig valaha a felhők között, azon tanakodva, vajon felettük, vagy éppen alattuk vagy-e?

Salar De Uyuniban megtapasztalhatod ezt a sajátos érzést! Ez a hely ugyanis a világ legnagyobb sós területe, egészen pontosan 10 és fél ezer kilométer, ahol nem igazán találkozhatsz dombokkal és hegyekkel.

Mivel Salar felett ritkán borul be az időjárás, a tájon végigtekintve egy idő után lehetetlen eldönteni, hol ér véget a földfelszín, és pontosan hol is kezdődik a kristálytiszta égbolt.

A lélegzetelállító látvány miatt a fényképészek imádják ezt a helyet, hiszen olyan képeket tudnak készíteni, amikről nehéz elhinni, hogy a Földön készültek.

Oldalak: 1 2