Életmód / Család

Ők a világ legősibb kutyafajtái: a kezdetektől az ember mellett vannak

Afgán agár

Erről az elegáns fajtáról úgy tartják, egészen az ősi, legelső, ember mellé szegődő kutyákkal áll rokonságban, bár azóta természetesen sokat változott mind jelleme, mind megjelenése.

A ma ismert afgán agarak az 1920-as években jelentek meg Nagy-Britanniában.

 

Akita

A hűségéről ismert kutya manapság már az egész világon ismert, noha a legtöbb helyen még ritkaságnak számít.

Japánban viszont nagyon népszerű, és szinte minden vidéken megtalálható a szigetország legősibb kutyafajtájaként számon tartott eb.

 

Basenji

Az Afrikából származó, kis termetű vadászkutya nem véletlenül hasonlít olyan nagyon a fáraók sírjain látható kutyákhoz: ősi idők fajtajegyeit hordja magán, és vitathatatlanul az egyik legősibb kutyafajta, amely máig az emberiség oldalán áll.

 

Kínai shar-pei

Ugyan küllemében nagyon sokat változott eredeti őseihez képest, melyek fajtajegyeit egyébként néhány példány máig őrzi Kína területén, ugyanez a kutyafajta található meg néhány, időszámításunk előtt 206-ban készült festményen is, így joggal nevezhető a legősibb fajták egyikének.

 

Csau csau

Ez a bűbájos, mackó szerű és hihetetlenül puha kutya egyes elméletek szerint az első fajta lehetett, amely az evolúció során a farkasoktól elkülönült, és immár önálló fajként, kutyaként volt az ember oldalán.

Léteznek DNS-vizsgálatok, melyek eredményei eddig megerősíteni látszanak ezt a feltételezést.

 

Még 5 kutyafajta a következő oldalon. Lapozz egyet ide kattintva >>

Pekingi palotakutya

Bár úgy tűnhet, hogy a modern „igényeket” kielégítő kutyafajta, valójában ezek a helyes kis társasági kutyák már több mint 2 000 éve hűséges társai az embereknek, és megjelenésükben ez idő alatt még csak nem is változtak sokat.

Ennek oka lehet az is, hogy sokági nem terjedhettek el, évszázadokon át csakis a Tiltott Város területén volt szabad tartani őket – innen a palotakutya elnevezés is.

Meglepő lehet, de a fajta annyira ősi, hogy génállománya alig tér el valamiben a farkasokétól.

 

Perzsa agár

A basenjivel nagyjából egyidős kutyafajta, melynek korai példányai szintén megtalálhatóak ősi sírrajzokon, némelyik ábrázolása időszámításunk előtt 10 000-ből maradt fent.

Egykoron úgy tartották őket számon, mint Egyiptom királyi kutyáit.

 

Szamojéd

A szibériai őshazája területén élő szamojéd népcsoportról elnevezett kutya nem csak meseszép gombszemeinek köszönheti népszerűségét: Jenyiszej és az Ob folyó közötti területen élő emberek számára ez a megbízható és szívós munkakutya igazi mindenes segítség.

A szamojéd spiccek szánt vonnak, őriznek és terelnek, már több mint 3 000 éve az emberek szolgálatában állnak.

 

Shih Tzu

Bár az Amerikai Kennel Klub csak 1969-ben ismerte el önálló fajtaként, valójában a shih tzu-k már időszámításunk előtt 800 óta jelen vannak.

Az ősi tibeti kutya és a pekingi kutya kereszteződéséből született, így eredete miatt is ősi géneket hordoz magában.

 

Tibeti terrier

Ősi vérvonalának tisztaságát nem az emberi ügyeskedésnek vagy a nemesítő szándéknak köszönheti: a tibeti terrierek tiszta vérvonala természetes körülmények között maradt fent 2 000 éven át, egészen egyszerűen Tibet földrajzi elzártsága miatt.

Az első tibeti terrier csak 1922-ben került Európába, de maga a fajta az egyik legrégebbi munkakutya, amelyet ma már inkább társasági ebként tartanak.

 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást