Szórakozás / Otthon

A világ legnagyobb kisebbsége – a balkezesek

A balkezesség egy örökletes, már a magzati szakaszban kialakuló jelenség, a jobb agyfélteke dominanciáját jelenti. Lássunk most néhány érdekességet a balkezességről!

Átszokatás?

Ha ezen erőszakkal módosítunk, akkor olvasási és írási problémák, vagy akár az agresszív viselkedés is megjelenhet később, mint következmény.
Azonban nem csak emiatt nem kell átszoktatni senkit: van néhány olyan jellegzetesség, amelyek miatt bizony egyáltalán nem olyan rossz dolog balkezesnek lenni!

Intelligencia

A balkezesek a statisztikák szerint intelligenciában megelőzik a jobbkezeseket, vagyis a balkezesek IQ-jának átlaga magasabb, mint a jobbkezeseké.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy balkezes mindig intelligensebb egy jobbkezesnél, hanem csak azt, hogy az átlag IQ magasabb érték a balkezesek esetében.

Sikeresség

Az intelligenciának is sokban köszönhető az az eredmény, miszerint a balkezesek sikeresebbek, jobban érvényesülnek és gyakrabban elérik céljaikat. Ez persze az intelligencián kívül rengeteg dolognak lehet betudható.
Az azonban könnyen elképzelhető, hogy ha valaki balkezesként tudott alkalmazkodni a jobbkezes többséghez, akkor megtanult olyan képességeket is, amelyek a társadalmi boldogulását, érdekérvényesítését felnőtt korában is meghatározták.
A sikerükhöz biztosan hozzájárul az is, hogy míg a jobbkezesen logikusan, lineárisan gondolkoznak, addig a balkezesekre inkább a lényegesen összetettebb divergens gondolkodás a jellemző.

Olvastad már?  Az AQ fontosabb lett, mint az IQ? - A sikeres karrier kulcsa

Jellemük

Jellemük, személyiségjegyeik alapján általánosságban azt lehet elmondani, hogy a balkezesek között több a mogorvább, nyers stílusú ember, valamint kicsivel nagyobb eséllyel kerülnek alkoholfüggőségbe vagy bármi más szenvedélybetegségbe, mint jobbkezes társaik.
Ezeket a jellemzőket természetesen egyedül a statisztikák támasztják alá, tudományosan egyelőre nem bizonyítható.

Megoszlás

Szintén a statisztikák szerint a férfiak között több a bal kezes, mint a nők körében. Földrészekre vetítve pedig a legtöbb balkezes arányaiban Európában és Amerikában él, de nincs nagy eltérés a számok között.
A balkezesek a lakosság mintegy 10%-át teszik ki, ilyen szempontból ők a világ legnagyobb kisebbsége.

Negatív jelkép

A balkéz és az ebből képzett szavak érdekes módon nagyon sok kultúrában negatív dolgot takarnak. Elég csak a saját anyanyelvünket megnézni: balsors, balkézről való, balfácán, balul üt ki, stb.  

Híres balkezesek

Érdekes, hogy az előző tulajdonságok és statisztikák alapján egyáltalán nem illenek a balkezesekre a negatív jellemzők. Bizonyított tény, hogy már az ősemberek között is voltak balkezesek, és a történelemben nagyon sok híresség büszkélkedhetett ezzel.
Híres balkezes volt például Ludwig Van Beethoven, Albrecht Dürer, Johann Wolfgang von Goethe, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Wolfgang Amadeus Mozart és Pablo Picasso is.

Kép forrása: Wolfgang von Goethe