A világ 10 legkevésbé ismert, nagyon különleges kutyafajtája

A világ 10 legkevésbé ismert, nagyon különleges kutyafajtája

Címlap / Életmód / Család / A világ 10 legkevésbé ismert, nagyon különleges kutyafajtája / 2. oldal

Estrelai hegyi kutya

Ez a különleges fajta Magyarországon nem igazán elterjedt: leginkább Portugália északi részén lehet vele találkozni, mint őrző-védő, nyájterelő kutya. Magabiztos, impozáns fellépése egy erős jellemet takar.

Míg gazdájával szemben rendkívül engedelmes, addig az idegeneket nem szereti, sokszor fenyegetően lép fel velük szemben.

Élénk mozgással bír, és igényli a hosszú sétákat, ezért az állatok terelgetése, és a nagy, szabad terek illenek hozzá. Nem éppen családi kutya, kertekbe nem is javasolják, lakásban pedig egyáltalán nem érezné jól magát. A nagy bundája ne tévesszen meg, a nagy meleget is jól elviseli.

Estrelai hegyi kutya, Cao Da Serra Da Estrela
istockphoto

Holland kacsavadász

Más néven Kooikerhond kutyának is nevezik ezt a Hollandiából származó, ritka fajtát. Vadászkutyaként alkalmazták kezdetben, de ahogy teltek az évek, úgy lett belőle családi kutya.

Roppant intelligens, és nem csak gyorsan tanul, de élvezi is ezt; sportos, élénk és nyitott személyiséggel rendelkezik.

Más kutyákkal, sőt, még a cicákkal és egyéb háztáji állatokkal is jól megtalálja a közös hangot, ha már kölyökkora óta velük nevelkedik. Az idegenekkel szemben nem túl nyitott, de a gazdáit imádja.

Azonban azoknak nem ajánlják, akiknek kisgyermekeik vannak, ugyanis a türelem nem erőssége a fajtának, és ha egy gyermek megrántja a farkát, vagy belemarkol a bundájába, hajlamos visszatámadni.

Egyébként igazi munkakutya, aki nem szeret heverészni és unatkozni, így mindig fontos, hogy kapjon feladatot.

Holland kacsavadász
istockphoto

Lancashire heeler

Angliából származik ez a kis létszámú, ám annál különlegesebb fajta. Leginkább a fekete szín jellemzi őket, de a sötétbarna is előfordul közöttük. Magabiztos fellépésű kutya, aki szívesen kiveszi részét a munkából. Magához képest nagyon erős, így a saját súlyát is képes elvinni a hátán.

A személyiségük igazán változó, ugyanis míg egyes ebek nagyon játékosak és izgágák, addig vannak közöttük kimondottan lusta, nyugodt kutyák is. A veszélyt hamar megérzik, és értesítik is róla a gazdájukat, de egyébként barátságosak és nagyon intelligensek.

Lancashire heeler
istockphoto

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást