Életmód / Táplálkozás

Sárgaborsó – Ezért a világ egyik legegészségesebb étele

Sárgaborsó

A világ egyik legegészségesebb tápláléka

A sárgaborsót a World’s Healthiest Foods nevű alapítvány a világ legegészségesebb tápláléka között tartja nyilván. Nemcsak azért, mert létfontosságú anyagokból sokfélét tartalmaz, hanem azért is, mert ezek aránya szintén kedvező. Ráadásul nagyon olcsón hozzá lehet jutni.

Főleg télen szoktuk gyakran fogyasztani, mint a sütőtököt vagy az olajos magvakat, mert jól tárolható. De az értékes tápanyagok mindig benne vannak, ezért egész évben, és rendszeresen kellene ennünk. Már egy csészényi mennyiségű sárgaborsó fedezni képes a nap szükségletet több tápanyagból.

Vegetáriánusnak is ideális tápanyagforrás

Mivel a héj hiányzik róla, a rosttartalma sokkal alacsonyabb, mint a zöldborsóé, de azért így is tobzódik vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok fehérjét tartalmaz, ezért laktatja a gyomrot, táplálja az izmokat, nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású.

A vegetáriánusok számára ideális táplálék, mert benne van az, ami a húsban. A benne lévő B-vitaminok és a magnézium kedvezően befolyásolják az idegrendszer működését. Káliumtartalma révén csökkenti a vérnyomást, ezért szívbetegek számára is ajánlott a fogyasztása.

Véd a betegségektől

A sárgaborsóban levő aminosavak számos betegség ellen védelmet nyújtanak. Az izoflavin gátolja a női és férfi nemi szervek elrákosodását. A molibdén segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A tartós élelmiszerekben (felvágottakban, konzervekben) sok szulfát fordul elő, ami pulzusszám-emelkedést és fejfájást okozhat.

A szervezet által eltárolt molibdén akadályozza a szulfátok ártó hatásainak kialakulását. A triptofán szerepet játszik az alvászavar és a depresszió megszüntetésében. A pantoténsav jelentős a zsírégetésben, az immunrendszer erősítésében, a fokozott lelki és fizikai igénybevétel okozta kellemetlenségek enyhítésében.

Szerepe a várandósság idején

A folsav segít a vérszegénység, az álmatlanság, a depresszió megelőzésében. A terhesség első hónapjaiban hozzájárul a baba egészséges gyarapodásához, és megfelelő mennyiség bevitele mellett a parányi szervezetben végbemegy a velőcső záródás, így garantálja a gerinc megfelelő fejlődését a korai időszakban. Az E-vitamin táplálja a szívet és az agyat, a terhesség idején létfenntartó jelentőségű a magzat számára.

A legfinomabb sárgaborsó főzelék receptje

Ha eddig azt gondoltad a sárgaborsó főzelékről, hogy ízetlen, mert a menzán mindig ilyet kaptál, akkor megváltozik a véleményed, ha a receptünk alapján készíted el ezt az ételt. A jó sárgaborsó főzelék titka a sok hagyma és az ételízesítő. Olvasd el a legfinomabb sárgaborsó főzelék receptjét itt!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást