Ezt tudja a világ legdrágább sült krumplija – te megvennéd?

Ezt tudja a világ legdrágább sült krumplija – te megvennéd?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezt tudja a világ legdrágább sült krumplija – te megvennéd?

A világrekordereket mindig nagy érdeklődés övezi, ami az adott teljesítményeket nézve nem is csoda. Sok évvel ezelőtt a mi családunkban például hagyománynak számított, hogy karácsonykor a fa alá került a legújabb Guinness Rekordok Könyve. Amint megláttam, izgatottan lapoztam át, és csodálkoztam rá a világ leggyorsabb futóira, a leghosszabb körmű emberekre, vagy éppen arra, aki rövid idő alatt a legtöbb hamburgert falta be. Nemrég egy egészen új rekorddal bővült a lista, és már azt is tudjuk, melyik a világ legdrágább sült krumplija.

VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket

Hogy lehet méregdrága egy sült krumpli?

A krumpli manapság is az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb élelmiszer. Aligha van olyan, aki ne szeretné legalább néhány változatát, de mind közül is a hasábkrumpli az, amiért talán a legtöbben rajonganak. Végül is gyorsan elkészíthető, néhány óráig laktató, és azt az érzetet is könnyen kelti bennünk, hogy nem köret, hanem egy csábító nasi. A világ legdrágább sült krumplija azonban egészen más. Bár hasábokban sütik, egy igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az ára sem csoda, hogy világrekorder lett. 

Mennyi az annyi?

A világ legdrágább sült krumplijára nyugodtan tekinthetünk gasztronómiai remekműként. Ez viszont még kevés lett volna ahhoz, hogy híres legyen, hiszen manapság rengeteg étterem kínál varázslatos gasztronómiai remekműveket. Az viszont annál inkább egyedülálló, hogy egy krumplis fogásért 200 dollárt, vagyis nagyjából 62 ezer forintot kérjenek el. New Yorkban, a Serendipity3 étteremben kapható, és az étlapon Creme de la Creme Pommes Frites néven lelhető fel. Első olvasatra tényleg nem úgy hangzik, mintha egy reálisan drága fogásról lenne szó.

Miért ilyen drága?

Aki pontosan megtudja, hogy az étterem két séfje, Joe és Freddy mit alkotott, már annál inkább közelebb kerülhet a világrekorder ár megértéséhez. A krumpli, amiből készül, ugyanis kizárólag a Kaliforniában termő Chipperbeck burgonyából kerül a konyhába. Itt aztán kétféle minőségi pezsgő hozzáadásával (Don Pérignonban és a francia J. LeBlanc pezsgőből készült ecetben) blansírozzák. Ezután háromszor sütik meg, méghozzá egy délnyugat-franciaországi libazsírban, amitől különösen ropogós lesz. Ezen a ponton pedig máris kaptunk egy drága krumplis ételt, amit otthon aligha készíthetünk el.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!