Kikapcsolódás / Tech és kütyük

5+1 mobilapp, amit veszélyes letölteni

5+1 mobilapp, amit veszélyes letölteni

1. Ami lehetetlen funkciót ígér

Ne gondold, hogy bármilyen app képes lenne olyan funkciókkal felruházni a telefonodat, amelyek alapból nincsenek beleépítve! Ilyenek például az aksivédő vagy a gyorsabb töltést ígérő appok, de szintén ezt a célt szolgálják a hazugságvizsgálók, kutyaugatás-fordítók, és még sorolhatnánk.

Sőt, még a zseblámpa vagy a vaku app is; bármelyikre keresel rá ezek közül, mindegyik esetében találsz bőven választékot, amelyek plusz funkciókat ígérnek, vagy a már meglévőt erősítik fel. (Mert az okostelefonok többségében már van elemlámpa funkció, maximum nem elég erős).

Ha viszont bármelyiket is letöltöd, az első dolog, amit tapasztalsz, hogy az app még a névjegyeidhez, kamerádhoz is engedélyt szeretne kérni.

A második észrevételed pedig az lesz, hogy megállás nélkül dobálja fel neked a reklámokat, anélkül, hogy az ígért funkciót képes lenne kivitelezni!

2. Ingyenes játékok

A Play áruházban és az Apple store-ban is hemzsegnek az ingyenes játékok. Beharangozó videóikban már-már jobb grafikát ígérnek, mint sok más számítógépes játék. Azonban ezekkel mindig extra óvatosnak kell lenned! Legyen az egy farmépítő játék, logikai fejtörő vagy rajzolós app, ezek kifejezetten veszélyesek lehetnek rád és a telefonodra nézve.

Ezek is kérvényezni fogják az engedélyeket a kamerádhoz, kontaktlistádhoz, stb. Az információkkal pedig sok esetben visszaélhetnek, és eladhatják őket harmadik személyeknek. Erre bőven létezik valós példa. 2017-ben derült ki, hogy egy bizonyos telefonos játék (Alphonso) folyamatosan használta a felhasználók mobil mikrofonját, hallgatta, hogy miket néznek a tévében. Ennek megfelelően bombázta őket különböző reklámokkal.

Játékok esetében szerencsére azért akadnak megbízható appok. Csak olyat szedj le, amit rajtad kívül több százezren letöltöttek már, és leginkább pozitív értékeléseket kapott!

3. Vírusirtó appok

Úgy megszoktad már, hogy a számítógépeden fontos a vírusírtó, hogy automatikusan a telefonodra is leszednél egyet? Valójában erre semmi szükséged, hiszen kevés az esélye annak, hogy letölts egy vírust, pláne, ha az online áruházat használod.

Ennek ellenére ha most rákeresel, láthatod, hogy akad bőven vírusírtó app a listában, amelyek azt garantálják, hogy megóvják a telefonodat a virtuális kártevőktől.

A valóságban viszont ez sem csinál mást, csak összeszedi a veled kapcsolatos információkat; elsősorban azt, hogy miket nézegetsz a neten.

Ráadásul még akkor is aktívan gyűjtögeti az adatokat, ha nem nyomsz rá, és úgy tűnik, hogy be van zárva az applikáció. A legjobb, ha azonnal törlöd, és inkább alaposan megválogatod, mikor mit töltesz le a készülékedre.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást