Vérnyomáscsökkentő zöldségek, amik bizonyítottan hatásosak

Vérnyomáscsökkentő zöldségek, amik bizonyítottan hatásosak

Címlap / Életmód / Vérnyomáscsökkentő zöldségek, amik bizonyítottan hatásosak

A zöldségek egészségjavító hatásukról ismertek, és régóta tudjuk, hogy a magas vérnyomás csökkentésében is segítenek. De melyik zöldség segíthet a legjobban a vérnyomás szabályozásában?

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

A BMC Medicine-ben nemrég megjelent tanulmány szerint a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelkáposzta, jobban csökkentik a vérnyomást, mint gyökér formájú társaik, például az édesburgonya és a sárgarépa.

Az eredmények azt sugallják, hogy a keresztesvirágú zöldségek egészséges választást jelenthetnek a magas vérnyomásban szenvedők számára – a rendellenességben a SOTE adatai szerint hazánkban a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56, a nők 41%-a szenved.

Az American College of Cardiology and American Heart Association szerint a magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vérnyomás 130/80-nál nagyobb, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedése mellett tartható csak ez alatt.

A magas vérnyomást régóta „néma gyilkosként” emlegetik, mivel az emberek túlnyomó többségének nincs magas vérnyomás tünete, a rendellenesség mégis hozzájárul a szívbetegségek és a stroke kockázatának növekedéséhez.

Míg a mostani tanulmány azt sugallja, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása segítheti a vérnyomás szabályozását, a tanulmány szerzői szerint további kutatásra van szükség ahhoz, hogy olyan lehetséges ajánlásokat tudjunk megfogalmazni, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek okozta közegészségügyi terheket.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!