A zöldségek egészségjavító hatásukról ismertek, és régóta tudjuk, hogy a magas vérnyomás csökkentésében is segítenek. De melyik zöldség segíthet a legjobban a vérnyomás szabályozásában?
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
A BMC Medicine-ben nemrég megjelent tanulmány szerint a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a kelkáposzta, jobban csökkentik a vérnyomást, mint gyökér formájú társaik, például az édesburgonya és a sárgarépa.
Az eredmények azt sugallják, hogy a keresztesvirágú zöldségek egészséges választást jelenthetnek a magas vérnyomásban szenvedők számára – a rendellenességben a SOTE adatai szerint hazánkban a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56, a nők 41%-a szenved.
Az American College of Cardiology and American Heart Association szerint a magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vérnyomás 130/80-nál nagyobb, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedése mellett tartható csak ez alatt.
A magas vérnyomást régóta „néma gyilkosként” emlegetik, mivel az emberek túlnyomó többségének nincs magas vérnyomás tünete, a rendellenesség mégis hozzájárul a szívbetegségek és a stroke kockázatának növekedéséhez.
Míg a mostani tanulmány azt sugallja, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása segítheti a vérnyomás szabályozását, a tanulmány szerzői szerint további kutatásra van szükség ahhoz, hogy olyan lehetséges ajánlásokat tudjunk megfogalmazni, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek okozta közegészségügyi terheket.
A cikk folytatódik, lapozz!