Az utóbbi években világszerte egyre nagyobb a népszerűsége a vegetáriánus étkezésnek. Alapjaiban véve egy több szempontból is jó, hasznos és tudatos étrendről van szó, de csakis akkor, ha tényleg odafigyelünk arra, milyen élelmiszereket fogyasztunk.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Koszecz Anna dietetikus most elárulja, milyen fajtái vannak egyáltalán a vegetarianizmusnak, és ha kipróbálnád, pontosan mit érdemes tenned, hogy a szervezeted semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt.
Szerinted miért egyre népszerűbb világszerte a vegetáriánus étkezés?
Több oka is lehet a vegetarianizmusnak, van, aki egészségügyi okok miatt, de van, aki etikai, vagy akár környezetvédelmi okokból is válthat.
Milyen fajtái vannak a vegetarianizmusnak?
Klasszikusan, ha valaki vegetáriánus, akkor különböző húsokat, halakat nem fogyaszt, de egyéb állati eredetű élelmiszereket igen. Lakto vegetáriánusok, akik az állati eredetű élelmiszerek közül csak a tejtermékeket fogyasztják, ovo vegetáriánusok pedig akik csak a tojást. Lakto-ovo vegetaránius valaki, ha tejtermékeket és tojást is fogyaszt. Ezzel szemben a vegánok viszont minden állati eredetű élelmiszert kizárnak és kizárólag növényi eredetű élelmiszert fogyasztanak.
Egyik napról a másikra is nyugodtan belevághatunk az egyes fajták követésébe, vagy jobb a fokozatosság?
Minél több élelmiszercsoportot zár ki egy étrend, annál inkább érdemes odafigyelni szerintem a fokozatosságra, és az esetleges hiányállapotok elkerülése végett, szakember segítségét kérni még váltás előtt. Hiszen minél drasztikusabb a váltás, annál inkább kell az étkezési szokásainkat is átalakítani, új recepteket megtanulnunk, új rutint kialakítanunk. Így, nem csak a hiányállapotokat kockáztatjuk, hanem lehet idő előtt fel is adjuk az életmódváltást, ha túl hamar és drasztikusan váltunk.
A cikk folytatódik, lapozz!