Neked mi jut először az eszedbe, ha a vegán ételekről van szó? Míg vagyunk, akik rendszeresen örömmel fogyasztunk különféle tápláló vegán finomságokat és húsos opciókat is, addig egyre többen döntenek a vegán életmód mellett, mások viszont manapság sem igazán tudják elképzelni, hogy otthon vegán fogásokat készítsenek vagy egy étterembe betérve azok közül válogassanak.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Pedig a vegán ételek legalább annyira lehetnek egészségesek és ízletesek, mint a nem vegán társaik, sőt egyáltalán nincs szó arról sem, hogy vegán verzióban ne ehetnénk például rántottát, vagy most, az ünnepekhez közeledve bejglit vagy töltött káposztát. Erre nagyszerű példa a soproni Bojtorina Vegan Kitchen is, ahol nap mint nap jó néhány mennyei vegán étel készül, levest, főételeket és süteményeket is beleértve. Tulajdonosa, Bojtor Gyula és csapata pedig valóban pontosan ismeri az igazán jó vegán ételek titkát és értékét.
A vegán ételek is lehetnek teljes értékűek
A vegánság kapcsán manapság gyakran felmerül, hogy elhagyva az állati eredetű élelmiszereket hiánybetegségek alakulhatnak ki nálunk. Szerencsére azonban ez nem feltétlenül igaz, csupán tudnunk kell, mire figyeljünk. Vegán ételekből is bőségesen vannak egészséges és tápláló opciók, amelyekkel rengeteg hasznos tápanyagot vihetünk be a szervezetünkbe. „Megítélésem szerint betegségek kialakulása elsősorban nem az étkezési szokások mikéntje határozza meg, hanem az étkezési szokásokba is bevitt tudatosság. Így ahogyan a vegyes étrendre, úgy az egyoldalú vegán táplálkozásra is visszavezethető bizonyos típusú betegségek.

A vegán táplálkozás esetében is fontos a kiegyensúlyozott, sokszínű táplálkozás, melynek része a friss gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék és olajos magvak fogyasztása. Valamint az is fontos, hogy a nyersen és főtt formában elfogyasztott ételek aránya megfelelő legyen. A napi bevitelnek – szerencsés esetben – mintegy 40-50 %-át nyers formában célszerű bevinni.
Ezen túlmenően kiemelkedően fontos a szélsőségektől való mentesség, ezen belül is elsősorban a nagy mennyiségű hagyományos édesség (finomított cukor) és fehér liszt bevitele.

Nálunk ez a Bojtorinában úgy valósul meg, hogy ételeinket színező, ízfokozó és tartósítószerektől mentes alapanyagokból – zömében házilag – készítjük el. Kimondottan figyelünk az idényjellegre, előnyben részesítjük a környezetünkben megtermő növényeket, és az a la cart, illetve a napi menü esetében is törekszünk a sokszínűségre. Nálunk például a krumplis, gyökérzöldséges ételek úgy készülnek, hogy először megpucoljuk őket, amitől valós (nem ízfokozós) ízeket hordoznak az ételeink.

Ezt a feelinget egy vendégünk úgy fogalmazta meg, hogy azért szeret hozzánk járni, mert az ételeink ízvilága olyan, mint amit az ő nagymamája készített hajdanán. Ennek a különlegességére akkor lettem figyelmes, amikor a vendéglátás kulisszatitkai mögé nyertem betekintést, s rájöttem, hogy ez nem egy általános éttermi magatartás, sőt rendkívül ritka magatartás, hogy nem fagyasztott zöldségeket használunk.” – mondja Bojtor Gyula.
