Pénz és hivatás

Így vásárolunk mi: ennyit és így költünk karácsonykor

Alaposan megcsappantak a karácsonyi kiadásaink, mióta szakítottunk a hagyományokkal. Nálunk nincs kötelező ajándékozás, csupán a gyerekek kapnak meglepetést az ünnepek során. Csak olyan díszeket használunk, amiket magunk is el tudunk készíteni, amit mégis újonnan szereznénk be, azt gondosan félretesszük a következő évekre is. A vacsorára se költünk többet, mint szoktunk, de így is meglátszanak a kiadásokon az ünnepek, hiszen ilyenkor több programot szervezünk, gyakrabban kimozdulunk otthonról. És hogy mennyit költ egy átlagos magyar család karácsony alatt? A friss idei felmérésekből kiderült!

Rengeteget költünk országos szinten

Bár anyagi szinten nem mindig tűnik rózsásnak a magyarok helyzete, úgy tűnik, még mindig túlköltekezünk az ünnepek során. Az előrejelzések szerint nem csak, hogy elérjük a tavalyi kiadásainkat, át is fogjuk lépni azokat, tehát évről évre többet hagyunk a boltokban az ünnepek során. A Magyar Nemzet szerint nem csupán az alapélelmiszerek fogynak ilyenkor jobban, hanem széles körben nő az iparcikkek eladása is, tehát mind értékben, mind mennyiségben is növekedés várható a boltok bevételeit tekintve.

Ezt az információt számszerűsítették a szakértők, akik szerint várhatóan 1200 milliárdot takar a 2019-es karácsony bolti értékesítése, és ebből 500 milliárd lesz az, amit kizárólagosan az ajándékokra szánunk.
Tesszük mindezt úgy, hogy a magyarok 21%-a saját bevallása szerint túlköltekezik az ünnepek során, és a későbbiekben kényszerül spórolni, szűkebbre húznia nadrágszíjat.

A plázákban költünk a legtöbbet

A Cofidis felmérése szerint a megkérdezettek csupán 13%-a költ 50-100 000 forint között, és csak 6% tervezi, hogy ennél többet ad ki a kezei közül karácsonykor. A hitelfelvétel nem örvend különösebb népszerűségnek hazánkban, csak a magyarok 5%-a vásárolja meg kölcsönnel a meglepetéseket.

Ugyanakkor sokan vannak azok, akik szívesen terveznek előre: a magyarok 40%-a már a Black Friday keretében megrendezett akciók során beszerezte az ajándékokat, és 64% nyilatkozott úgy, hogy külföldi webshopokból is rendelt a készülődés során.

Utóbbi egyébként szembemegy a korábbi trendekkel és a várt előrejelzésekkel. Míg idáig folyamatosan nőttek az online rendelések, addig idén csaknem 10%-kal csökkent azoknak a száma, akik valamilyen webáruházból szerezték be az ajándékokat. A plázák azonban töretlen népszerűségnek örvendenek, a bevásárlóközpontokban a magyarok 60%-a vásárol, és csaknem ennyien vannak azok is, akik a szupermarketekben igyekeznek beszerezni a hátralevő ajándékokat.

Laesperanza/depositphotos.com

Mik a népszerű ajándékok?

Továbbra sem igazán tudunk újat mutatni az ajándékokat illetően: a legnépszerűbb meglepetés még mindig a kozmetikum és a ruha, majd sorban következik a könyv, az élelmiszer, illetve a játék. A drágább ajándékokra, mint amilyenek a különféle élménykuponok, vagy éppen az ékszerek, csak a magyarok ötöde költ.

Szeretjük, vagy sem?

Meglehetősen vegyesek az érzelmeink a karácsonyt illetően, de a szűk többség szereti az ünnepeket: 54% szerint örömteliek az ünnepek és a feltöltődésről szólnak, ellenben sokakat (28%) stresszel a túlhajszoltság és a kötelező jókedv (34%).

Sokan vannak ugyanakkor olyanok is, akik a hátuk közepére sem kívánják a karácsonyt, a magyarok 16%-a bojkottálja a komplett ünnepi hercehurcát.

Sokan utaznak is az ünnepek során, és nem csak a kötelező rokonlátogatásra. Azok, akik nem a saját otthonukban töltik a karácsonyt, 71%-ban azért teszik, hogy megússzák az ünnepek körüli készülődést, fejhajtást és 48% azt is figyelembe veszi, hogy a pihenéssel kimaradhasson a családi összejövetelekből. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást