Kikapcsolódás / Szórakozás

5 meghökkentő városi legenda Budapestről. Kitalálod melyik igaz, melyik hamis?

5 meghökkentő városi legenda Budapestről. Kitalálod melyik igaz, melyik hamis?

4/5. Mátyás király fája

A Normafa népszerű kirándulóhely, de kevesen tudják, hogy valóban egy egykor itt álló bükkről kapta a nevét – egy fáról, ami a legenda szerint Mátyás király születésekor sarjadt.

A hatalmasra nőtt fa az évek során több villámcsapást is elszenvedett, de az 1800-as években a pest-budai ifjúság körében is divattá vált, hogy a szerelmesek eljegyzésük alkalmából belekarcolják törzsébe nevük kezdőbetűjét.

Érdekesség, hogy a sokáig Viharbükknek nevezett fa akkor kapta a Norma nevet, amikor 1840-ben itt énekelte Bellini Norma című operájának nagyáriáját Schodelné Klein Rozália, Európa szerte híres énekesnőnk.

A faóriás végül 1927. június 19-én, egy vasárnap délelőttön dőlt ki, ám legendás sorsa ezzel nem ért véget. Ami megmaradt belőle, azt állítólag a Fővárosi Múzeum munkatársai szállították le óvatosan a hegyről, majd a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészkő konzerválja.

Időközben azonban állítólag megfeledkeztek róla, a mészkő pedig elválaszthatatlanul a vízesés falához kötötte az oda támasztott törzset, azóta is ott lehet látni – írja a szeretlekmagyarország.hu.

Oldalak: 1 2 3 4 5

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást