Otthon / Dekor

Varázsolj tavaszt az otthonodba! – Gyönyörű virágdekor inspirációk

Búcsúztatná a telet most már mindenki, vágyunk a tavaszra, a kellemes szellőre és a napsütéstől bimbót bontó színes virágokra. Bár ezekben a hetekben a legtöbben még bágyadtan, fázósan kucorognak a meleg szobában, lesve a kinti szürkeséget, nekik is érdemes megpróbálni a borongós napokat feldobni a napsütést sürgető színpompás virágokkal. A kora tavaszi hagymás növények nem csak szépek, de fejedelmi pasztell pompájukkal visszalopják a megfogyatkozó életkedvet is.

Légy kreatív a kaspókkal!

Varázsolj tavaszt az otthonodba! – Gyönyörű virágdekor inspirációkKépek forrása: 1 / 2 / 3

Most érdemes beszerezni a speciális szűkülő nyakú, jácintkeltető vázát, és előcsalogatni a bódítóan illatos növényt a hagymájából. A hártyavékony szirmú krókuszok, reszketeg fejű törpenárciszok és fürtös gyöngyikék ott sorjáznak a kertészetekben és a virágboltokban, szinte még hagyma formában, alig kibújt hajtásokkal. Ezeket érdemes egymás mellé beültetni egy balkonládába, fadobozba, pléhkaspóba vagy cserépbe.

A legújabb látványos trend pedig a konyhában fellelhető összes tárolóedény virágtartóként való használata – legyen az csorba teásbögre, virágmintás locsolókanna, lepattogott zománcú kislavór vagy krumpli tartó jutazsák, a virágok csodálatosan mutatnak benne, főleg kaotikus színkavalkádban vegyítve.

Illatozó jácintok és királynői nárciszok

Varázsolj tavaszt az otthonodba! – Gyönyörű virágdekor inspirációk Képek forrása: 1 / 2 / 3

A bódító illatú nárcisz és az aprófejű törpenárcisz hamar borul virágba a belső vagy a külső ablakpárkányon, és gyönyörű látvánnyal, valamint illatorgiával örvendeztet meg. Aki előre gondolkodott, az már tavalyról elrakta a nőnapi vagy húsvéti nárciszok és jácintok elvirágzott gumóját. 

A kora tavaszi virágokat pár száz forintért lehet kapni, de hogy minél több legyen jövőre – és minél kevesebb pénzt kelljen rá áldozni –, idén szakszerűen rakd el az elnyílt növények hagymáját.

Nem szabad levágni az elsárgult leveleket és szárat, mert meg kell várni, amíg az összes tápanyag „visszahúzódik” a gumóba. Tedd a kókadt virágokat egy sötétebb helyre, és amikor teljesen kiszáradt, akkor vágd le a hagyma felett két centivel. A gumókat száraz helyen tárold a következő tavaszig, amikor újra elültetheted azokat.

Tündéri gyöngyikék és csinos krókuszok

Varázsolj tavaszt az otthonodba! – Gyönyörű virágdekor inspirációk Képek forrása: 1 / 2 / 3

Az apró virágú és bohókás gyöngyikéből az égszínkék a megszokott, de ha találsz fehéret, az nagyon elegáns látványt nyújthat az otthonodban. A fürtös virágú növény elég igénytelen, bírja a félárnyékot és szolidan kell locsolni is. Kedveli a homokos talajt, tehát ha összeülteted más növényekkel, a gyöngyike földjéhez előtte keverj egy kis homokot. Hagymáról és magról is könnyen szaporodik, és minden évszakban várható, hogy kibontja illatos virágait.

Olvastad már?  Káprázatos növényfalak – a legújabb és legszebb dekortrend

A krókusz vagy sáfrány elsőként bimbózik, de rövidebb ideig tartja a virágait. Érdemes begyűjteni az összes színt, amiben létezik – lilát, fehéret és sárgát –, és a csíkos szirmút is. Évelő jellege miatt gyorsan terjedő, hagymagumókról szaporodó növény.

Tulipán, az örök sláger

Varázsolj tavaszt az otthonodba! – Gyönyörű virágdekor inspirációk Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ilyenkor már az időzítetten szárba szökkenő, színpompás tulipánokat is kiteszik a kertészetek polcaira. Ha óvatosan kiemeled a műanyag cserépből a hagymát, és a vékony gyökereket is sikerül megtartani, csúsztasd be hosszú üveghengerbe vagy vékony dunsztosüvegbe. A gumót állandóan félnedvesen kell tartani, így biztosan hamar megjelennek a bársonyfényű szirmok.

Hatásos látványt érsz el, ha a különböző fajtájú és színű virágokat egy helyre ülteted.

Hosszú faládába is sorjázhatod őket, öblös nagy üveggömb vázába vagy akár használaton kívüli porcelántálba. A hagymákat vékony földrétegre helyezd rá, a réseket a kertészetekben kapható hidrozselé golyókkal töltsd ki, a tetejére pedig moharéteget és apró kavicsokat rakj. Ügyelve a biztonságra, gyertyákkal vagy fényfüzérekkel is emelheted a tavaszi hangulatot a gyönyörű kompozíció mellett.