Életmód / Egészség

3 változás a mellben, ami természetes: és 3, ami komoly problémára is utalhat

A korral együtt nem csak bölcsesség, de sajnos több betegség is együtt jár, ezért nem árt óvatosabbnak lennünk 30 éves korunk felett. Szerencsére az esetek többségében a testi változások nem feltétlenül jelentenek bajt, de azért vannak kivételek is. Épp ezért fontos tudnod, hogy a melleiddel kapcsolatban mi az, ami bajra utal, és mi az, ami teljesen természetes!

Növekedési csíkok

Észrevetted már, hogy a melleden elhelyezkedik néhány növekedési, terhességi csík, ami korábban biztosan nem volt ott?

Noha a legtöbben nem örülnek ennek a változásnak, szerencsére teljesen ártalmatlan dologról van szó, ami előbb-utóbb mindenkinél jelentkezik, akkor is, ha sosem volt terhes.

Van, akinél az állandó fogyás és hízás váltakozásának következménye ez, de persze a várandósság is előidézheti.

Sőt, egy idő után, amikor a bőröd kevésbé rugalmas már, a hormonszinted pedig változik, még nagyobb eséllyel alakulnak ki a növekedési csíkok.

Ha megjelennek, eltüntetni őket nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen, de van pár dolog, amivel érdemes megpróbálkozni akár megelőzésképp, akár azután, hogy már megjelentek.

A masszírozás jó megoldás, hogy beindítsd a vérkeringést, de szakértők a bőrradírt és a shea vajat is előszeretettel ajánlják.

 

Lefelé mutató bimbók

Minél idősebb vagy, annál inkább szerepet játszik a melled formájának alakulásában a gravitáció és a szövetek rugalmassága.

Sajnos előbb-utóbb, amikor ez gyengül, már szinte elkerülhetetlenné válik, hogy a melleid megereszkedjenek, és emiatt a mellbimbók is lefelé kezdenek hajlani.

Bármennyire is zavaró és kellemetlen, megnyugodhatsz, mert ez a fajta változás is normális.

Olvastad már?  A rák 12 hétköznapi tünete, amit senki se vesz komolyan

Valamilyen szinten pedig tehetsz azért, hogy erre minél később kerüljön sor, így már most érdemes foglalkoznod a megelőzéssel.

A helyes testtartás rengeteget számít, akárcsak a sok folyadék, ami segít hidratálni a bőrödet, és egyúttal rugalmasabbá is teszi azt.

Ráadásul az edzéssel, megfelelő gyakorlatokkal is erősítheted a mellizmokat, amelyektől még feszesebbé válik ez a terület.

 

Távolság a mellek között

Észrevetted, hogy a melleid között egyre szélesebb a távolság?

Ez arra utal, hogy kevesebb ösztrogén van a testedben; a hormon, ami a feszességéért felel, az idő múlásával fokozatosan csökken a szervezetünkben.

Amikor azt észleled, hogy hanyatt fekve két ellentétes irányba hajlanak a melleid, arról az tehet, hogy a zsírszövetek vannak többségben, de ez sem jelent egészségügyi problémát.

Ennél szintén ugyanazokat a tanácsokat érdemes megfogadni, mint az előző pontnál: fogyassz minél több folyadékot, figyelj a kollagén pótlására, valamint ne hagyd ki a mellizmok edzését se!

 

Fájdalom a mellekben

Azt biztosan tudod, hogy a mellben található csomót komolyan kell venni, de a mellek fájdalmával a nők többsége már kevésbé foglalkozik.

Hiszen hozzászoktunk ahhoz, hogy menstruáció előtt, esetleg fogamzásgátló hatására érzékenyebbek a melleink, pedig van, hogy bajt jelent a kellemetlen érzés!

Olvastad már?  10 étel, ami segít megelőzni a rákos betegségeket

A mellráknak egy ritkább formája erőteljes fájdalommal, valamint apró piros pöttyök megjelenésével jár együtt, ilyenkor pedig rögtön orvoshoz kell fordulni.

Ha egy-két hét után sem enyhül a rossz érzés, ne várakozz tovább, inkább kérj egy teljes körű kivizsgálást!

 

Mellváladék

Alapjáraton csak a várandósság alatt és a szülés után szivárog folyadék a mellbimbóból, mégis, sokszor megesik, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják ezt a tünetet, annak ellenére, hogy egyébként komolyan kellene venni.

Mindegy, hogy ez áttetsző, fehér, vagy akár barna, mindenképpen vizsgáltasd ki magad.

Meglehet, hogy valamilyen fertőzésről van “csak” szó, de létezik egy bizonyos típusú rákos megbetegedés, aminek ez az egyik legjellemzőbb tünete.

 

Asszimmetria két oldalon

Nagyon kevés nő mondhatja el magáról, hogy mindkét melle ugyanakkora, és ugyanolyan formájú.

Ezért ha a tieid sem szimmetrikusak, ne pánikolj, mert a nagy átlagba tartozol.

A gond inkább ott kezdődik, ha az egyik mérete, formája hirtelen megváltozik a másikhoz képest, olyannyira, hogy már te magad is erőteljesen látod az eltérést.

Ez sajnos szintén lehet a mellrák egyik tünete, ezért ha észrevetted, hogy valami nem stimmel, feltétlenül vizsgáltasd ki magad!

Arra pedig mindenkinek érdemes lenne odafigyelnie, hogy havonta egyszer önvizsgálatot tartson a zuhany alatt.

Sokszor az apró csomókat ugyanis így lehet kiszúrni!