Stílus / Haj

Így válassz tökéletes hajkefét a szalonfrizuráért

Így válassz tökéletes hajkefét a szalonfrizuráért

Az otthoni hajformázás kulcseszközei közé sorolhatjuk a különböző haj-és körkeféket. Mindezek ellenére a legtöbben nem megfelelő anyagból készült, kevésbé ideális méretű és típusú, gyakran silány minőségű kefét vásárolnak.

Szalonfrizura otthon?

Sokan csodálkoznak azon, hogyan tudja a fodrász ideálisan beszárítani a hajat, miközben otthon fele olyan eredménnyel sem tudunk előrukkolni.

Ennek nem csupán a hiányos ismeret lehet az oka (a fodrászunk nem mutatja meg, miként tudjuk saját magunknak beszárítani a hajunkat), a rossz minőségű kefék is állhatnak a háttérben.

Megdöbbentően sokan nem tudják, hogy a körkefék méretét a hajunk hosszához kell igazítanunk, a megfelelő anyagokról, minőségről pedig még ennyien sem tájékozódnak.


Éljen a göndör haj! Így készíthetsz magadnak bájos loknikat


Az ideális eszköz beszerzése már fél siker, a megfelelő minőség pedig hozzájárul ahhoz, hogy még véletlenül se roncsoljuk a frizuránkat, és elérhessük az áhított eredményt.

Még a legkétbalkezesebbek is képesek lehetnek otthon szalonfrizurát készíteni, de ehhez be kell zsebelnünk némi háttértudást.

A dús hatás érdekében

Vékonyszálú, erőtlennek tűnő haj esetében kulcsfontosságú a megfelelő beszárítási technika.

Ahhoz, hogy hajunk dúsabbnak hasson, mindenképpen körkefét kell használnunk a szárítás során.

(Klasszikus férfikefét is választhatunk a sűrű, dús hatáshoz, de ezt inkább rövid és félhosszú hajhoz, tőemeléshez érdemes használnunk.)

A nedvesen kibontott szálak tövét teljesen, a hosszukat pedig 80%-ban, tehát csaknem készre szárítsuk meg, mégpedig úgy, hogy fejünket előrehajtjuk. Ezzel az egyszerű technikával máris rengeteget növeltünk a természetes volumenen.

Szárítás során haladhatunk lentről felfelé, de több passzéra is szétválaszthatjuk a szálakat. Voksoljunk arra a módszerre, ami számunkra a leginkább kényelmes, és könnyen kivitelezhető.

Mi is az a passzé?

A passzé tulajdonképpen egy hajtincs, amit azért fontos megismernünk, hogy kiválaszthassuk saját magunknak a legideálisabb körkefét. A megfelelő szárítás során mindig a kefe méretéhez megfelelő passzét kell felvennünk.

Körkefe esetében az a kefe méretének megfelelő passzé, ami megközelítőleg ugyanolyan széles, mint a körkefe átmérője, és ugyanolyan hosszú, mint a körkefének a sörterésze.

Tehát, ha a kefe felületén 6 centi hosszan van sörte, akkor 5,5 centi legyen a felvett hajtincsnek a szélessége, a mélysége pedig akkora, mint a kefe átmérőjének a fele.

Amennyiben nehezen tudjuk elképzelni ezt a leírást, a vásárlás során kérjünk segítséget, a fodrászkellékes eladó nem csak a választást könnyítheti meg, hanem az ideális passzét is megmutathatja.

Milyet vásároljunk?

Általánosságban a félhosszú hajhoz 45-ös körkefét érdemes vásárolunk, hosszú haj esetében 55-65-ös körkefével is el tudjuk készíteni a frizuránkat.

Ahogy növekszik a hajunk, úgy kell növelnünk a kefe átmérőjét is, ezért a rövid fazonhoz megvett körkefe nem lesz ideális, ha időközben megnövesztettük a hajunkat.

Mindazonáltal érdemes megvásárolnunk a minőséget a kör- és hajkefék esetében, ugyanis az olcsó és silány termékek nem csupán könnyen eltörhetnek, hanem a hajunkat is károsíthatják.

Otthoni hajszárításhoz nyugodtan kalkuláljunk 6-8 000 forintos eszközzel, amit inkább fodrászkellékesnél, mint drogériában szerezzünk be.

Az anyagot illetően válasszunk kerámia alapot, műanyag-, vagy vaddisznósörtékkel. 

Professzionális otthoni eszközök

Azok, akik semmiképpen sem boldogulnak a kör- és hajkefékkel, választhatnak maguknak többfunkciós, meleg levegős hajformázót.

A legjobb, ha mindkét irányba forgó, hajszárítós körkefét veszünk (pl. Remington Volume & Curl), a stabilan álló termékek csak megbonyolítják a folyamatot.

A megfelelő eszközzel nagyon könnyű egyenesíteni a hajunkat, de akár lágyabb hullámokat is belecsalhatunk, mindezt otthoni körülmények között.

Amennyiben a hullámos, göndör hajunkat egyenesítenénk, úgy szintén ideális választás lehet egy meleg levegős hajformázó, de a hagyományos úton maradva a lapos kefét és a nagyobb méretű körkefét is választhatjuk.

Vastag szálú haj megzabolázására pedig kemény anyagú, inkább műanyag sörtékkel bíró keféket vásároljunk.

Tévhitek

Az egyik legnagyobb tévhit a hajkefélést illetően, hogy a zsíros hajat többet kell fésülnünk, az állítás szerint így el tudjuk oszlatni a plusz nedvességet a szálakon.

Az igazság az, hogy az extra zsírosságot lehetetlen ily módon eltüntetni, sőt, nem is szabad túl sokat fésülködni (főleg nem a hajtöveket érintve), hiszen azzal éppen erősíthetjük a folyamatot.

Zsíros és száraz haj beszárítása között lényegében nincs különbség, azonban a normáltól eltérő hajtípusokkal minden esetben kíméletesebben, óvatosabban kell bánni.

Az elektromos, szálló frizurán segíthetünk, ha antisztatikus hajkefét használnunk, illetve rendszeresen ápoljuk frizuránkat száraz hajápolókkal.

Az ideális mennyiség eltalálására persze ügyeljünk, bőven elegendő néhány csepp olaj, vagy spray.


Tökéletes, egészséges frizurát szeretnél? A Lafferton Fodrászat segít!


Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást