Mind szeretnénk egészségesen élni, de ehhez be kell tartsunk néhány játékszabályt. Például fel kell hagyjunk a káros szenvedélyeinkkel, elengedhetetlen, hogy rendszeresen mozogjunk, és természetesen megfelelően kell táplálkozzunk. Nem mindegy azonban, mit eszünk, és az egyes élelmiszerek mennyire vannak feldolgozva!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Sokat tehetünk egészségünkért, ha megfelelő módon táplálkozunk és csak a legjobb tápanyagokat visszük be a szervezetünkbe. Ennek megfelelően érdemes például sok-sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, megfelelő fehérjével és zsírokkal kiegészítve. Természetesen a szénhidrátok is nagyon fontosak a szervezetnek, mindennek a kulcsa csupán a mértékletesség. Sokan vannak, akik – ilyen-olyan okok miatt – a húst és egyéb dolgokat mellőzve a növényi étrend mellett teszik le a voksukat, így jó néhány élelmiszert mellőznek az életükből. A növényi étrend élelmiszerei önmagukban rendkívül egészségesek, hogyha tiszta, nem feldolgozott forrásból származnak. Ennek a fajta étkezési formának is rengeteg előnye és egészségre gyakorolt pozitív hatása van.
Egy tanulmány megállapította: a feldolgozott növényi élelmiszerek károsak az egészségre
Egy új tanulmány szerint a túlzottan feldolgozott növényi alapú élelmiszerek számos betegség kialakulásához vezethetnek. A különböző növényi gyorsételek fogyasztása megemeli a koleszterinszintet, magas vérnyomást eredményezhet, és súlyos esetben szívbetegséghez és korai halálhoz is vezethet.
A tanulmányban a szakértők összefüggésbe hozták az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztását a koleszterinszint drasztikus növekedésével és a szív-és érrendszeri betegségek kockázatával.
Renata Levy, a kutatás vezetője elmondta, az, hogy az egyes növényi élelmiszerek mennyire károsak, az csakis a feldolgozásuktól és annak mértékétől függ. A természetes, tiszta forrású növényi termékek természetesen nem ártalmasak az egészségnek, sőt, védelmet nyújthatnak egyes egészségügyi problémák ellen. Az extrém módon feldolgozásra kerülő termékek viszont elsődleges veszélyforrásai lehetnek a szervezetnek. Szerencsére ma már egyre többen tisztában vagyunk vele, hogy attól, hogy egy keksz, chips vagy valamilyen édesség (esetleg a cukor) nem állati eredetű, hanem technikailag növényi származék, nem minden esetben egészséges.
A cikk folytatódik, lapozz!